Túrapraktika
Ne szakadj meg! – Súlycsökkentés és optimalizálás
(Írta: Nagy Loránd István)
Bár a SARS-CoV-2 még itt van köztünk, a járvány elharapódzását egyelőre sikerült meggátolni hazánkban. A legtöbb korlátozást országos szinten feloldották. Elérkezettnek tűnik az idő, hogy kiadósakat túrázzunk, országot járjunk, éttermezzünk, fröccsözzünk, sátorozzunk, szállást foglaljunk. Persze csak ésszel, fokozott óvatossággal, nem hűbelebalázs módjára. Mi most az előkészületekben, a túrafelszerelés összeállításában szeretnénk elsősorban a kezdőknek és a kevésbé rutinosaknak segítséget nyújtani, hogy ne egy felesleges motyókkal teletömött, hanem egy okosan összepakolt, minden szükségeset tartalmazó, ideális fizikai paraméterekkel jellemezhető hátizsákkal vághassanak bele a nyári túrakalandokba.


Messzelátó
Panoráma a matematika ritmusában – Jutas vitéz kilátó
(Írta: Gulyás Attila)
Veszprém északi részének dombjai a környék távolabbi látnivalóihoz képest talán kevésbé attraktívak, szerepük azonban nem kisebb, mint a város egyik legnagyobb parkjának befogadása. A lakótelepekkel és ipari területekkel szegélyezett zöld oázist az utóbbi években egyre több városlakó fedezte fel, hat éve pedig egy különleges kilátó is koronázza, amelyet a természet legfontosabb szabályai ihlettek.


Kéktúra
Bögötnél bőgtünk, Siroknál sírtunk, de megcsináltuk!
(Írta: Joó Annamária)
Alább egy rendkívüli történetet olvashattok egy rendkívüli kisfiúról, aki csendben, állhatatosan vitte magával a családját sírva-nevetve az Országos Kéktúra olykor komoly kitartást igénylő szakaszain.


Tudástár
Egy lépéssel a vírusok előtt – Találjuk meg őket, mielőtt ők találnak meg minket!
(Írta: Tóth Judit)
Mi köze van a klímaváltozásnak és az erdőirtásoknak a járványok kialakulásához? Miért lép át egy vírus állatról emberre? Vajon lehetséges a járványok előrejelzése? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk dr. Molnár Orsolya evolúcióbiológussal.


Fókuszban a Természet
Ahhoz, hogy repüljek, egy kicsit a földön kell maradni
(Írta: Pálvölgyi Krisztina)
Közösségi oldalakon hiába is keresnénk képeit, Kércz Tibor jobban hisz a személyes interakciókban. Abban, hogy egy jó fotó többet ér egy pár másodperces felvillanásánál. De így is több millió emberhez eljutottak már képei, köszönhetően a nemzetközi pályázatokon elért számos sikerének. Interjú a „fehér vadon” fotósával művészetről, expedíciókról, a fehér varázsáról. És arról, hogy sose késő megvalósítani az álmokat.


Mesél a Térkép
„Álmodni mertünk” – Óceánrepülőink története
(Írta: Lánczi Péter)
Természetjáróként ritkán szoktuk pásztázni a Felcsút és Bodmér között elterülő, a térképen unalmasnak ható területet, hiszen itt sem jelzett turistaút, sem látnivaló nem nagyon akad. Aki kirándulóként erre jár, az a 8126 számú országút aszfaltcsíkján általában a Vértesbe igyekszik, és talán észre sem veszi az út mellett kialakított pihenőt és emlékkövet, amely a hazai repüléstörténet egy 1931-ben történt fontos és dicsőséges eseménye előtt tiszteleg.


Kitekintő
Ajnácskő, ahol a történelem a mesével összefolyik
(Írta: Szigeti Ferenc)
Egyre több ember fedezi fel a természeti és kulturális látnivalókban egyaránt páratlanul gazdag Karancs–Medves-vidéket. Ugyanakkor a tágabb térség, a Nógrád–Gömöri-bazaltvidék Szlovákiába átnyúló részét már jóval kevesebben ismerik, pedig a mintegy 111 önállónak tekinthető bazaltkúp, bazalttakaró, hasadék- és kürtőkitöltés közül 76 a határ túloldalán található. Sokszor valóban nem kell messzire menni hatalmas felfedezésekért.


Gasztro
Lósóska, mályva, vadtorma a tányéron – Vadzöldséges hagyományok a konyhában
(Írta: Dénes Andrea)
Napjainkban kevés igazán tradicionális, természetből gyűjtött alapanyagokból előállított ételt vagy italt ismerünk, de ha kicsit utánanézünk, kiderülhet, hogy egyes ételeink nem is olyan régen még vadon termő hozzávalókból készültek.


Zöldhullám
Lappantyú – A titokzatos éji vadász
(Írta: Nagy Loránd István)
Óriási sikerélményben lehet része annak a természetfotósnak, akinek sikerül lencsevégre kapnia hazánk madárvilágának egyik legkülönlegesebb képviselőjét, a napközben mozdulatlanul rejtőző lappantyút, amelynek jelenlétéről leggyakrabban csak a messzire hallatszó, furcsán pirregő hangja árulkodik. Vajon ki gondolná, hogy a hímek szárnyaikkal tapsolnak a nászidőszakban?