História
Dunaföldvár Csonka tornyában
(Írta: Lánczi Péter)
Első pillantásra aprócska toronynak tűnhet, de a Duna és város fölé magasodó kis erősség nem csak a csodás panorámájával fog minket lenyűgözni. Igaz, egyedi hangulatának fontos díszlete a táj, de az idill megteremtésében a történelemnek és a kisvárosi környezetnek is jelentős szerepe van.

Zöldhullám
Légyölő pókszázlábú
(Írta: Nagy Loránd István)
Sötétedés után indul táplálékszerző portyájára, mozgása szélsebes, a vadászat sikerét pedig nem bízza a véletlenre: méregkaromban végződő állkapcsi lábai, képalkotásra alkalmas összetett szemei, hosszú csápjai és lasszószerű lábai roppant hatékony ragadozóvá teszik. Jó, ha tudjuk, hogy otthonunkban is felbukkanhat e fürge lény, rendjének egyetlen hazai képviselője, rettegésre azonban nincs okunk.

Az Erdész Válaszol
Tűzgyújtás az erdőben
(Írta: Lomniczi Gergely)
Lehet most egyáltalán tüzet gyújtani az erdőben? Ha igen, akkor hol? Erre a kérdésre keressük a választ erdészeti szakértő bevonásával.

Mesél a Térkép
Múltösvények a Mezőföld dombvidékén
(Írta: Joó Annamária)
Paks és Dunakömlőd térsége nem szerepel gyakran a túrázók bakancslistáján. Pedig errefelé lágyan hullámzó dombokra, tündéri völgyhajlatokra, eldugott dunai panorámapontokra, az ország legvastagabb löszfalára, zöld erdőkre és egy különleges római kori erőd maradványaira lehet bukkanni, és arra is rácsodálkozhatunk, hogy ez még mindig az Alföld.

Erdőmánia
A természet dinamikája – Erdőrezervátumok Magyarországon
(Írta: Szauer Melinda, Lomniczi Gergely)
Az erdőrezervátumok a természet változásának laboratóriumai. Olyan területek, ahol az érintetlen erdő dinamikus változásait tanulmányozzák kutatók, erdészek és ökológusok, hogy az itt szerzett ismereteket felhasználhassák a jövő erdeinek kezelésében. Ennek érdekében végérvényesen beszüntettek minden közvetlen gazdasági tevékenységet, a helyszínek a kijelölt turistautakon azonban bárki számára látogathatók.

Városi Séta
Ártéri vadon Budapesten – Rendhagyó városi séta a Dunánál
(Írta: Tóth Judit)
Hiába hömpölyög keresztül Budapesten a Duna, kevés olyan hely van, ahol lemehetünk a partjára, hogy közvetlenül találkozzunk a folyóval, főleg annak közel természetes közegében. Dél-Buda az egyik ilyen hely.

Gasztro
Püspökök eledele – Egy fű, amely nem is fű
(Írta: Dénes Andrea)
Szinte egész évben elérhető ez a vadon termő fűszer-, saláta- és főzeléknövény, amelyet régen a gazdagok is különösen kedveltek. A patakpartjainkat sokfelé borító podagrafűből főztünk.