Messzelátó
Csúcspanoráma kalanddal – Galya-kilátó
A tavalyi Média Építészeti Díja elnyerése után idén egy rangos nemzetközi elismerést is besöpört a Galya-kilátó. A felújított torony Renováció kategóriában meggyőző fölénnyel hozta el a közönségdíjat az Architizer A+ Awards versenyén.

A Hónap Turistaháza
Erdész vendégház – Az upponyi élménysűrítő
(Írta: Nagy Loránd István)
Szerettük volna már úgy igazán magunk mögött hagyni Budapestet. Távolabbra menni, egy olyan helyre eljutni, ahonnan nem lehet csak úgy hirtelen felindulásból hazaugrani estére. Két éjszakát töltöttünk el a Bükklába talán legvadregényesebb szálláshelyén, ahol a színtiszta természetélmény már a kertben rabul ejti a látogatót.

Élet a Kéken
Alföldi Kéktúra – Petőfi Sándor nyomában
(Írta: Horváth Béla)
Túránkra Bajáról indulunk, a Duna bal partján fekvő várost busszal és vonattal is megközelíthetjük. Az első kilométereket a nagy folyam gátján tesszük meg, majd a Kalocsai-Sárközt egy időre elhagyva nekivágunk az Illancsnak. Utunk hamarosan a Bugaci-homokháton visz tovább a Bácskai löszös síkság felé. Barangolásunkat az 55-ös út mellett fekvő Petróczi-iskolánál fejezzük be, amely most már nem iskola, hanem vendéglő, viszont AK-pecsételőhely. Innen busszal Szeged, illetve Baja felé is továbbutazhatunk.

Ti írtátok
Beszédes sziklatornyok
(Írta: Szekeres Gábor)
A történelmi Pilis erdeit járva gyakran találkozhatunk a környezetüknél keményebb anyagú sziklatornyokkal, amelyeken kevésbé fogott az erózió vasfoga. Némelyik torony, a fák lombkoronája fölé magasodva, már messziről tekintélyt parancsol magának, melyet az évmilliók során harcolt ki, mások pedig szerényen hallgatnak az őket környező fák között megbújva.

História
Füzérradvány kastélya – Ahol celebritások adogatták egymásnak a kilincset
(Írta: Hidvégi Brigi)
Füzérradvány történelmi kertjét nem véletlenül tartják az egyik legszebbnek Magyarországon: a megállapítás pedig még inkább igaz most, hogy az angolpark nagymértékű felújításon esett át. Hamarosan következik a kastély rekonstrukciója is, de már most megéri ellátogatni a Károlyiak egykori birtokára, ahol olyan neves személyiségek lábnyomán lépdelhetsz, mint Jávor Pál vagy Karády Katalin.

Kötött pálya
Gazdasági vasút a Balaton fenekén
(Írta: Gulyás Attila)
Évszázadokkal ezelőtt még a szelíden hullámzó Balaton medre volt, ma részben mezőgazdasági terület, részben a természet menedéke: a magyar tenger zsúfolt déli partjától alig néhány kilométerre egy egészen más világban utazhatunk.

Praktikák
Tájold be magad! – Túrázás klasszikus eszközökkel
(Írta: Nagy Loránd István)
Az okostelefonok és a GPS-ek világában talán anakronisztikusnak tűnhet egy turistatérkép és egy tájoló duójára bízni a terepi navigáció oroszlánrészét, pedig ezekkel a sokat bizonyított, megbízható eszközökkel szinte nullára csökkenthető az eltévedés esélye. Persze csak abban az esetben, ha tisztában vagyunk használatuk módjával. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani.

Zöldhullám
Szalakóta – A kobaltkék visszatérő
(Írta: Nagy Loránd István)
Magyarország madárvilágának egyik legszebb, más fajokkal összetéveszthetetlen képviselője április végén, május elején érkezik vissza hozzánk afrikai telelőhelyéről. A Nyugat-Európa egyes országaiból már eltűnt szalakóta az öreg, odvas fákkal tarkított füves élőhelyekhez, leginkább a legeltetett vagy kaszált területekhez kötődik. Jövője veszélyben forog, az elmúlt évek odútelepítési projektjei azonban ígéretes eredményekkel kecsegtetnek.