Körkép
Vizes közeg – Hasznos holmik evezős kalandoroknak
(Írta: Nagy Loránd István)

Az idő egyre csak melegszik, felszíni vízfolyásainkon és tavainkon pedig megsokasodnak az emberi erő mozgatta járművek. Fedélzetükön gyerekek és aggastyánok, férfiak és nők. Sokan szeretnek evezni. Az öreg rókáknak valószínűleg nem kell magyarázni, mit vigyenek magukkal, mibe pakoljanak, mire heveredjenek le a parton, a témában kevésbé járatosaknak viszont jól jöhet egy-két felszereléstipp. Most adunk is egy párat.

Messzelátó
Fúrótoronyélmény madártávlattal – Sástói-kilátó
(Írta: Nagy Loránd István)

Szokatlan monstrum tornyosul Magyarország legmagasabban (507 m) fekvő természetes tava, a Gyöngyös városához tartozó Sástó területén található Sás-tó fölé. Ötvenhárom méter magas, négyszintes, acélból készült, sárga színű, Romániában gyártották, eredetileg a Szeged közelében fekvő Algyőn üzemelt volna, a hazai szabványoknak azonban nem felelt meg, így némi átalakítást követően kilátó lett belőle 1973-ban.

A Hónap Turistaháza
Erdőidill a Magas-Mátrában – Szalajka-ház
(Írta: Nagy Loránd István)

Egy rögtönzött szerkesztőségi megbeszélésen döbbentünk rá, hogy szálláslátogatós akcióinkból eddig valahogy kimaradt az a vidék, ahol Magyarország legmagasabb csúcsainak dobogósai törnek az ég felé. Változtatni kellett ezen. Bevillant egy turistaház, amely éppen három éve nyitotta meg újból a kapuit – átalakulva és megszépülve. Ünnepélyes átadóján magazinunk is jelen volt. Több mint ezer nap telt el azóta, és elérkezett az élményfrissítés ideje.

História
Kőhalom vagy valódi templom lesz Zsámbék büszkesége
(Írta: Hidvégi Brigitta)

Érdekes ellentmondás, hogy bár a magyarországi műemlékvédelem egyik ikonikus épületének tartják, ha nem nyúlnak hamarosan hozzá, a zsámbéki romtemplom néhány évtizeden belül az enyészeté lesz. Az egykori premontrei bazilika és kolostor egy részét már el is kerítették a látogatók elől, mert egyre instabilabb. Rom nem maradhat, ezért – ha sikerülne anyagi forrást szerezni rá – az önkormányzat teljes épületté egészítené ki.

Geotúra
Geokéktúra a Zempléni-hegységben
(Írta: Veres Zsolt)

Az Országos Kéktúra Hollóházától Boldogkőváraljáig tartó, közel 100 km-es szakasza számtalan egyedülálló földtani természeti értéket érint. A legtöbb ember számára csupán sziklák, de annak, aki ért a kövek nyelvén, évmilliók üzenetei elevenednek meg. Most sorra vesszük azokat a geológiai csodákat, amelyeknél mindenkinek érdemes lenne kicsit elidőznie, ha a kéket járja a Zempléni-hegységben. Ne feledjük az ősi latin mondást: saxa loquuntur, azaz „a kövek mesélnek”. Kalandra fel!

Tudatos Vásárló
Jótállás – Egy ígéret és ami mögötte van
Fogyasztóvédelmi gyorstalpaló – III. felvonás
(Írta: Nagy Loránd István)

Többségünk már biztosan vásárolt új tartós fogyasztási cikket, legfeljebb nem tudtuk, hogy az adott termék egy ilyen tudományosan csengő névvel felruházott kategóriába tartozik a jogszabályok tükrében. Ez nem baj, integrálni sem tud mindenki. A fejtörés akkor szokott jelentkezni, amikor valami elromlik, mi meg elkezdjük a lakást feltúrni számlák és csomagolások után kutatva, hogy mihamarább mehessünk intézkedni. Ez sem baj. Most „garanciális ütközetekhez” adunk némi muníciót.

Nemzeti Parkjaink
Egy nagy lépésre Budapesttől – Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
(Írta: Tóth Judit)

A fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő Duna–Ipoly Nemzeti Parkot a sokszínűség jellemzi. Vannak itt vadregényes hegyvidékek, napfényben fürdő domboldalak, barlangok, lápvidékek és aprócska zöld oázisok is egy kétmilliós nagyváros közepén.

Zöldhullám
Bánáti bazsarózsa – Bennszülött unikum a Mecsekben
(Írta: Nagy Loránd István)

Él Magyarországon egy meleg és száraz mikroklímát kedvelő, bíborszínű virágait májusban bontó évelő, amelynek szinte a teljes világállománya a Keleti-Mecsekhez kötődik. A pompás megjelenésű növényritkaság nevétől több mint tíz éve, a Zengőre tervezett lokátorépítési ügy kapcsán volt hangos a média, jövőjét illetően azonban még napjainkban sem lehetünk teljesen nyugodtak.