A Hónap Turistaháza
Multifunkcionalizmus a Kisalföld peremén – Göbösmajor
(Írta: Nagy Loránd István)

Nincs még két éve sem annak, hogy új erdészeti erdei iskolát avattak a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. ökoturisztikai központjában, az egykori Esterházy-uradalom hatalmas területén jelenleg is zajlanak a fejlesztések. Új faházak bukkantak fel a majorság repertoárjában, amelyek az erdészet szálláshelyspektrumát hivatottak szélesíteni. Az egyiket mi is kipróbáltuk.

Ti Írtátok
Egy darabka magyar Toscana – Villány
(Írta: dr. Kocsis Tünde)

A Villányi-hegységről legtöbbünknek a napsütötte, mediterrán lankákon termő tüzes vörösborok, a harkányi gyógyvíz jótékony hatása és a történelmi emlékeinket idéző siklósi vár jut elsőként eszébe. A déli határ mentén elterülő aprócska hegységünk természeti gazdagságánál fogva ennél jóval többet tartogat, hullámzó, szelíd domboldalai, vadregényes vidéke pedig kirándulásra sem utolsó.

Fókuszban a Természet
A Bükk-vidék szeme – Gyárfás-Tóth Gábor
(Írta: Gulyás Attila

Hazai természetfotósokat bemutató sorozatunk aktuális szereplője egyelőre nem tartozik a pályázatokon taroló fotográfusok közé, de az így is egyre ismertebb képeiből a természet nyers szépsége árad. Gábor képeivel már korábban is találkozhattunk a magazinban. Ismerjük meg őt közelebbről!

Két Keréken
Vizek vonzásában a Viharsarokban
(Írta: Abelovszky Tamás, Varga Zsóka)

Folyóvizek, fürdők és jól kiépített kerékpárutak jellemzik a Békéscsaba, Gyula és Békés alkotta háromszöget. Az alföldi terep könnyű túrát ígér, a legmagasabb pont, amelyet meg kell mászni, a Fehér-Körös hídja a gyulavári kastély felé menet. Lássuk, miért érdemes ellátogatni az Alföldnek ebbe a szegletébe!

Városi Séta
Ahol véget ér a város – A pécsi Tettye
(Írta: Tóth Judit)

Pécs Tettye nevű városrésze olyan, mint egy tökéletesen megtervezett kirándulóhely, ahol van minden, a romantikus romoktól kezdve a barlangon és az arborétumon át egy szép kis kápolnáig, s ha mindez nem lenne elég, még a kilátás is gyönyörű.

Gasztro
Virágözön a konyhában
(Írta: Dénes Andrea, Tóth Judit)

Májusban egyre inkább a virágoké a főszerep: akác- és bodzavirágtól, kakukkfűtől, vadrózsától illatozik minden. A konyhák is megtelnek virágokkal, hogy néhány nap alatt ízes-illatos italokká lényegüljenek át. A májust a gombászok is nagyon várják már, ilyenkor ugyanis, ha szerencsénk van, már a gombák királyára, a vargányára is ráakadhatunk.

Zöldhullám
Békászó sas
(Írta: Nagy Loránd István)

Hazánk ornitofaunájának egyik legkülönlegesebb képviselője március és október között tartózkodik határainkon belül. A telet a fekete kontinensen tölti, csapatai egészen a Dél-afrikai Köztársaságig eljutnak. Szinte a teljes világállománya Európában él. Szomorú tény, de a magyarországi fészkelőpárok száma évről évre fogyatkozik, a csökkenő tendencia hátterében álló összefüggések rendszerét pedig nem sikerült még feltárni.