Messzelátó
A legjobb panoráma Budára
(Írta: Szigeti Ferenc Albert)
Budapest látképe világhírű: a lábunk alatt drámai módon találkozik a középhegység a síksággal, Buda Pesttel, és a város szövetén át felsejlenek a magyar történelem fejezetei is. A Rákosszentmihályon található, impozáns méretű Kertvárosi-kilátóból a hegyek koszorúzta főváros látképe nem kevésbé drámai, de az innen nyíló, új perspektíva különösen izgalmassá teszi a látványt.

Két Keréken
Csodarabbik útján Sárospataktól Tokajig
(Írta: Abelovszky Tamás)
Vajon kik voltak a csodarabbik, és hogyan lett a Bodrog mente a haszid zsidóság hazai központja? És vajon hol találjuk a Rio de Janeiro városából ismert Krisztus-szobor „mását”? Hogyan lett a tokaji bor a királyok bora? Minden kérdésre választ kapunk, ha a Bodrog mentén végiggurulunk Tokaj-Hegyalján.

Geokéktúra
A Kőszegi-hegységtől a Mecsekig a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrán
(Írta: Veres Zsolt)
Korábbi geokéktúránk – az OKT útvonalán – a Kőszegi-hegység és egyben az egész Dunántúl legmagasabb pontján, a 882 méter magas Írott-kőn fejeződött be. Ha valaki azt hiszi, hogy a kék színnel jelzett, geológiai látnivalókban gazdag vándorút itt véget ér, akkor nagyot téved!

Mesél a Térkép
Szabadságharc Nyugat-Magyarországért – Az ágfalvi csata emléke
(Írta: Lánczi Péter)
Fontos eseménynek emléket állító szobrot találunk a Sopron feletti Lövérekben, közvetlenül a 2020-ban felavatott Trianoni emlékpark mellett. Az ágfalvi csata története nem csupán összeforr Trianonnal, de 100 év elteltével is az elszántság és a kitartás erejéről, egy pár száz fős sereg hőstettéről regél, ami minden kor számára a reményt hirdeti a reménytelenségben.

Erdőmánia
Erdei metropolisz – A madarak és a fák kapcsolata
(Írta: Szauer Melinda, Lomniczi Gergely)
Minden év májusában tartják a Madarak és Fák Napját. Hazai túráink elképzelhetetlenek a madárdalos erdők nélkül, de mi az a kapcsolat, amely miatt egy külön napon, együttesen emlékezünk meg ezekről az élőlényekről, és különben is, hogyan kerül a gólyafészek az erdőbe?

Tudástár
Vadkempingezés – Legális vagy illegális kaland?
(Írta: Nagy Loránd István)
Sokan bizonyára még csak tervezgetik, hogy belekóstolnak a természetélmény esszenciájaként is felfogható vadkempingezésbe, sokan pedig már megtapasztalták mindazt, amit egy ilyesfajta, életre szóló élményekkel és kihívásokkal egyaránt kecsegtető outdoor tevékenység nyújthat. Függetlenül attól, hogy talán nem is tudták, milyen keretek között lehet ma Magyarországon a saját ingatlanunk határain túl sátorozni, táborozni vagy kempingezni.

Gasztro
Sóskák a vadonból
(Írta: Dénes Andrea)
A savanykás, pikáns szószok alapanyagául szolgáló sóska nem csupán kertekben nő, vadon is előfordul, ráadásul apró és óriási egyaránt van belőle. Eltérő méretük mellett ízük sem egyforma, ezért változatosan felhasználhatók. Ismerkedjünk meg a mezei sóskával, a juhsóskával és a lósóskával, amelyek nem csak szószként finomak!

Zöldhullám
Méhbangó – A rovarutánzó önmegporzó
(Írta: Nagy Loránd István)
Hosszú évtizedeken át hazánk flórájának legritkább orchideafajaként tartották számon e látványos megjelenésű kosborfélét, amelynek virága kísértetiesen hasonlít névadójára. Az elmúlt évtizedekben újabbnál újabb populációit fedezték fel Magyarországon, ami kifejezetten örvendetes, hiszen így természetjáróként is nagyobb eséllyel csodálhatjuk meg teljes pompájában e májustól júniusig virágzó botanikai kuriózumot.