Messzelátó
Körpanoráma a Balaton-felvidék szívében – A mencshelyi Kossuth-kilátó
(Írta: Gulyás Attila)
A Balaton forgalmas partjától eltávolodva, a tihanyi és a zánkai partszakasz fölött kismedencék sora húzódik, bennük, illetve közelükben Óbudavár, Pécsely és Dörgicse: festői szőlőhegyekkel, erdőkkel körülvett falvak, évszázados kőhidakon átkanyargó, nyárfasorokkal szegélyezett utakkal összekötve.

Erdőmánia
Az éltető víz és az erdők
(Írta: Szauer Melinda, Lomniczi Gergő)
A világon hozzáférhető édesvízkészlet 75%-át erdőkkel borított vízgyűjtő területek adják, és a nagyvárosok harmadának ivóvízkészlete jelentős részben erdőterületekről származik. Mondhatjuk tehát, hogy az erdő a víz bölcsője, bolygónk vízgazdálkodásának kiemelkedően fontos szereplője. Sokrétű kölcsönhatások, folyamatos körforgás és áramlás jellemzi ezt a viszonyt, ezért nem véletlen, hogy márciusban egymást követő napokra került két nemzetközi esemény, az Erdők és a Víz Világnapja.

Két Keréken
Irány Sopron és a Fertő-táj!
(Írta: Abelovszky Tamás)
Sopronból, a leghűségesebb városból kiindulva bebarangoljuk az UNESCO-világörökség részeként számontartott Fertő-táj magyar részének szinte minden zegzugát egy könnyed, de sok izgalmat és érdekességet rejtő bringatúra-útvonalon. A járványügyi helyzet miatt jelenleg mindent csak kívülről lehet megcsodálni, így tavaszi átmozgató tekerésnek tökéletes túrát ajánlunk.

Geokéktúra
Bazaltos tanúhegyek, pannon kőtengerek és triász sasbércek ölelésében
(Írta: Veres Zsolt)
A bazaltsapkával fedett Kab-hegy irányából érkezve már messziről feltűnik a molnárlegényből hadvezérré lett Kinizsi Pál középkori eredetű várának nagyvázsonyi lakótornya. Nagyvázsonytól már a Balaton-felvidék változatos földtani felépítésű és domborzatú vidékein koptatjuk az Országos Kéktúra útvonalát, amely során ugyancsak nem fogunk unatkozni.

Tudástár
Nem a hódokat, hanem az embereket kell menedzselni
(Írta: Hidvégi Brigitta)
Mondhatjuk, hogy a világ egyik legsikeresebb visszatelepítési programja az eurázsiai hódoké: száz év alatt az állományuk ezerszeresére duzzadt. A károk megelőzéséhez és kezeléséhez rengeteg különböző érdeket kellene összehangolni, nem csoda, hogy a hódok ügye ma rendkívül kényes téma. A legtöbben elzárkóznak attól, hogy nyilatkozzanak erről, mi most mégis megpróbáltuk felderíteni az aktuális hódhelyzetet.

Gasztro
Tavaszi vitaminbőség az erdőben
(Írta: Dénes Andrea)
Szervezetünk igencsak kívánja a friss „zöldeket” a tavasz közeledtével. Szerencsére márciusban már sokfelé szinte terített asztal vár bennünket a természetben zöld levelekből, illatos fűszerekből, hajtásokból.

Zöldhullám
Erdei béka – A karcsú testű ugróbajnok
(Írta: Nagy Loránd István)
Magyarország tizenkét őshonos békafaja közül ebben a hónapban a „bajszosbékák” egyik legismertebb, egyben leggyakoribb fajára esett a választásunk, kiszemeltünk buzgó hímjei ugyanis megfelelő időjárási viszonyok esetén már február végén a szaporodóhelyek felé veszik az irányt, ahol lágy, halkan pergő hangjukkal próbálják elnyerni a nőstények kegyeit.