Tudtad-e?

Fókuszban a Zempléni-hegység

(Írta: Turista Magazin)

Amolyan bemelegítésként felvillantjuk a hegység pár különlegességét. Bemutatjuk hazánk egyik legrövidebb zarándokútját, röviden elmagyarázzuk, hogy a „kárpáti jelleg” miért nem költői túlzás a Tokaji-hegység esetében, felelevenítjük a Borsó-hegyen történt szerencsétlenség szomorú emlékét, s tisztázzuk az aszúkészítés mértékegységeit. Rovatunkból továbbá megtudható, hogy hol is él a keresztes vipera, és miért nem kell tartani tőle, illetve hogy a Megyer-hegyi Tengerszem igazából miért is nem tengerszem.

Kéktúrázás Napja

Rekord született a kéktúrázás napján

(Írta: Turista Magazin)

Az október 9-én tartott kéktúrázás napján 3240 túrázó rótta egyszerre az Országos Kékkör jelzett útvonalát, ami új magyar rekordnak számít.

Rejtett Kincseink

Apró ruszin falu a zempléni kaszálórétek között: Komlóska

(Írta: Joó Annamária)

Ha van olyan magyarországi település, amelynek látványáért érdemes akár többórás autóutat is bevállalni, csak hogy egyszer az életben ott legyünk, és végigsétáljunk kanyargós főutcáján, akkor a Zempléni-hegységben megbújó Komlóska ilyen. A zsákfalu felett magasan trónoló Pusztavár romjainál pedig olyan pompás kilátást találunk, hogy egyből leesik az állunk.

Meteo

Köd előttem, köd utánam – Láttál már fehér ködszivárványt?

(Írta: Gaál Nikolett)

Ködös, borongós időben többnyire nincs kedvünk útnak indulni, hanem leginkább otthon aludnánk egész nap. A túrázás sem tűnik érdekesnek, hiszen alig látunk valamit a tájból, a levegőt pedig nehéznek és fullasztónak érezhetjük a magas páratartalom miatt. Pedig a köd kifejezetten varázslatos tud lenni, amelyben ráadásul ritka légköroptikai jelenségeket is lencsevégre kaphatunk. Rovatunkban e különleges légköri jelenséget vizsgáljuk meg.

Városi Séta

Hegyaljai barangolás Mádtól Sátoraljaújhelyig

(Írta: Tóth Judit)

A Tokaji borvidék a borkóstolóktól kezdve a gasztronómiai programokon át a dűlőtúrákig számos izgalmas, borokhoz kapcsolódó programot kínál. Mi most olyan hegyaljai látnivalókból adunk egy kis ízelítőt, amelyek a borvidék gazdag múltjáról mesélnek. Az összeállítás a Tokajon és Sárospatakon túli látnivalókról szól, hisz a két város amúgy is minden látogató számára kötelező úti cél.

Az Erdész Válaszol

A fakitermelést követő vágástakarítás erdészeti szempontjai

(Írta: Lomniczi Gergely)

A kérdés: „A Hór-völgyben járva hatalmas, sűrű füstfelhőre lettünk figyelmesek. Először azt hittük, hogy talán a már nem működő faszénégető boksák közül üzemel mégis egy, de közelebb érve láttuk, hogy erdei munkások égették a fenyőágakat. Az erdőben található, a fakitermelés során összegyűjtött ágaknak mi a sorsa? És rendben való az, hogy a fenyőágakat ott és akkor elégették?” S aki válaszolt: Lomniczi Gergely, erdőmérnök.

Erdőmánia

Erdők és erdészek

(Írta: Lomniczi Gergely)

Az erdészszakma több száz éves hagyománnyal rendelkező hivatás. Küldetése a természeti erőforrásokkal, különösen a fákkal való okos, előrelátó gazdálkodás. Az Országos Erdészeti Egyesülettel közösen az ország különböző területein dolgozó kilenc erdészt mutatunk be, akik szakmájukról, elkötelezettségükről mondják el a hivatásuk lényegét is összefoglaló gondolataikat.

Messzelátó

„Kilátó és bivak” – Rejtőzködő fatorony a Nagy-Milic alatt

(Írta: Lánczi Péter)

A térképen csupán a címben szereplő módon jelölt erdei építmény nem hazudtolja meg önmagát. Csodás panorámája és fekhelyet biztosító padlózata valóban ezt a két funkciót szolgálja, de fő vonzerejét legfőképpen a kevesek által járt helyszín és a csend adja.

Tudástár

Zempléni farkasok nyomában

(Írta: Tóth Judit)

A Zempléni-hegységben jó pár éve újra megtelepedtek a farkasok. Az őshonos nagyragadozó visszatérése nemcsak az erdő lakóinak életében jelent változást, de a környékbeli emberekében is. Kíváncsiak voltunk, hogy közel tíz év után hogyan látja a „farkashelyzetet” egy erdész, egy vadbiológus és egy zempléni település polgármestere, aki gazdálkodóként és vadászként is érintett.

Túrakártya

A legészakibb bástya, a Milic tömbje

Kárpáti tájakon – Barangolás Óhuta körül

(Írta: Dömsödi Áron)

Aki még több kárpáti hangulatra vágyik, bátran használja további kiváló túracélpontokat bemutató túrakártyáinkat! Az egyik az Eperjes–Tokaji-hegység hazánkba nyújtózó részének legmagasabb bástyájához, a Nagy-Milic kompakt hegycsoportjába kalauzol. A másik az Óhuta környéki egyedi táj szépségeit felfedező, Bődi Gábor, egy kisvárdai tanár által kialakított két különleges túraösvényt járja be.