Megjelent októberi számunk
2018/10
Megjelent októberi számunk

A Hónap Turistaháza
Annafürdői vendégház – Grófi örökség extrákkal
(Írta: Nagy Loránd István)

Van egy kis község a Völgység északi peremén, amelynek története szorosan összefonódott az Apponyiakkal, határában pedig egy nem mindennapi turisztikai és természetismereti központ üzemel egy gyönyörű parkerdő szívében. Szálláshelykínálatuk is igen meggyőzőnek tűnt, ezért úgy döntöttünk, Tolna megye felé vesszük az irányt, hogy két éjszaka erejéig belakjuk a kiszemeltünket.

Messzelátó
Zamárdi panoráma – Kilátó a Kő-hegyen
(Írta: Nagy Loránd István)
A mintegy 2500 lelket számláló Zamárdi a Balaton déli partjának emblematikus, sokak által látogatott települése, amelynek délnyugati részén egy már jóval kevesebbek által ismert, ugyanakkor nagyon hangulatos domb emelkedik 220 méterrel a tenger szintje fölé.

Jelvényvadász
Hetvenhét kilométer a Vértesben
(Írta: Lánczi Péter)
Ez alkalommal egy igazi unikumot ajánlunk a jelvényvadászok figyelmébe, amelyet első hallásra akár egy véradásra buzdító kampány vagy egy sátánista szekta elnevezésének is gondolhatnánk. Pedig a Vérkör csupán egy olyan túraútvonal, amely a Vértesben tesz egy 77 kilométeres kört. A kihívást többféleképpen is teljesíthetjük, ha már úgy érezzük, kevés nekünk a „családi táv”, és bírjuk a gyűrődést.

Geokéktúra
A bükki kék ösvény földtudományi értékei
(Írta: Veres Zsolt)
A kék sáv jelzéssel megjelölt, közel 85 km-es bükki túraútvonal hazánk legnagyobb átlagmagasságú és több tekintetben is legváltozatosabb hegységén halad keresztül. A különböző korú és típusú kőzeteken rendkívül változatos domborzat alakult ki az elmúlt évmilliókban, amelyek nagy részét érinti az Országos Kéktúra útvonala. A Bükk turistaútjait járva egy földtörténeti időutazáson vehetünk részt, ahol a kőzetek nyitott könyvként mesélnek a régmúlt idők geológiai eseményeiről.

Két Keréken
A püspökök útján Pannonhalmától Veszprémig
(Írta: Varga Zsóka és Abelovszky Tamás)
Már tavaly októberben elhatároztuk, hogy egy adandó alkalommal végigtekerjük a Pannonhalmi-dombságot és a Bakonyt átszelő útvonalat. Ekkor avatták fel ugyanis az első olyan turisztikai kerékpárútvonalat, amely egy egész országot felölelő új koncepció első hírnöke volt. Az illetékesek jól választottak: a közepesen nehéz útvonal sok kis szépséget és megannyi méltán ismert látnivalót rejt, legtöbbször kis forgalmú közutakon vezet, de néhol romantikus erdei környezetben, olykor pedig mezőn át visz az út. Ennek megfelelően túrakerékpárra pattantunk, és így vágtunk bele hazánk egyik legszebb bringatúrájába.

Városi Séta
Veszprém – a várnegyedtől a Szerelem-szigetig
(Írta: Tóth Judit)
Úgy tartják, Veszprémben vagy fúj a szél, vagy harangoznak, esetleg mindkettő egyszerre. A harangokat mi is hallottunk, a Bakonyból lefutó szelek helyett azonban ezúttal verőfényes napsütés és szélcsend fogadott bennünket.

Kolontár zöldellő határában
(Írta: Gulyás Attila)
Hazánk eddigi legsúlyosabb természeti katasztrófáját több száz szakember sokéves munkája, illetve egymillió tonna föld megmozgatása követte. A helyreállítási munkák fennmaradó, igen jelentős részét viszont bölcsen a természetre bízták, és nem is kellett csalódniuk: nyolc évvel az ajkai vörösiszap-katasztrófa után újra virágzik az élet a Torna-patak völgyében.

Gasztro
Itt a gesztenyeszezon!
(Írta: Dénes Andrea, Tóth Judit)
Az illatozó sült gesztenye az őszi–téli időszak elmaradhatatlan hozzávalója. Most mi is ajánlunk néhány gesztenyés finomságot, de az őszi gombákról sem feledkezünk meg.

Zöldhullám
Fehérhátú fakopáncs – Hazánk legritkább harkályfaja
(Írta: Nagy Loránd István)
Természetközeli élőhelyeihez és párjához rendkívül hűségesen ragaszkodik, imádja a korhadó fákat, egy-két sajátos jellegzetessége alapján pedig rokonaitól könnyűszerrel megkülönböztethető. Hazánkban ugyan ritka, de egy kis szerencsével hegyvidéki bükköseinkben bárki megpilla