Színfalak Mögött
(Írta: Lánczi Péter)
Az MTSZ „kék” ellenőrei

Hogyan zajlik a kéktúra elbírálása? Kik azok az ellenőrök, és mit is csinálnak pontosan? Milyen hibákat követünk el leggyakrabban az igazolás során, és mire figyeljünk oda, ha kedvet kaptunk az országjáráshoz?

Erdőmánia
(Írta: Lomniczi Gergely)
A természet tisztelete: Hulladékhelyzet és együttélés

Miközben a természetjárás és általában a természeti értékek kultúrája érzékelhetően fejlődik, az erdők továbbra sem mentesek a hulladéktól. Az összetétele ugyan változik, mert örömtelien egyre kevesebb benne a túrázók és kirándulók által hátrahagyott szemét, de sajnos továbbra is jelen van az erdőkben – folyamatos figyelemfelhívásként arra, hogy van még tennivalónk a természet iránti tisztelet kialakításában.

Szubjektív Kék
(Írta: Tóth Judit)
Hárman a Kéken

Élmények kiapadhatatlan forrása, irigylésre méltó teljesítmény, egy út, amely segít abban, hogy jobban megismerd az országot, a természetet és önmagad. A kéktúrázás mindenkinek mást jelent, és mindenki azt kapja tőle, ami számára a legfontosabb. Három ember mesélt nekünk, akik különböző módon járták és járják a Kéket, más célok vezetik őket, egyvalami azonban közös bennünk: a kéktúrázás során életre szóló élményekkel lettek gazdagabbak.

Színfalak Mögött
(Írta: Szigeti Ferenc Albert)
Indulj el egy úton! Az MTSZ szerepe az Országos Kékkör megújulásában

Tudod, hogy nehéz lesz, de menni kell, mert most van rá lehetőség. Próbálsz rákészülni, de erre az útra nem igazán lehet. Tudod, hogy lesznek szakaszok, ahol elvérzel. De lesznek olyan szakaszok is, s ezekből lesz több, amelyek az egekbe emelnek. A végén pedig már semmi nem lesz olyan, mint előtte volt.

Szubjektív Kék
(Írta: Herczeg Antal)
...és még egymillió lépés - A Rockenbauer Pár Dél-dunántúli Kéktúra

Nem egy hagyományos túraleírás következik. Inkább töltsünk ki egy pohár jóféle szekszárdi vöröset, dőljünk hátra, és beszélgessünk az RPDDK-ról! Apropó, kedves Barátom, tudtad, hogy Zalában is van egy igen kellemes borvidék, amelyet a Kék érint is?

Kék Történelem
(Írta: Nógrádi Attila)
Az Országos Kéktúra egyik alapító atyja

Thuróczy Lajos bácsi, az MTSZ tiszteletbeli elnöke idén augusztusban töltötte be a 96. életévét, de frissességét és energikusságát sokan megirigyelhetnék. Hosszú szakmai pályafutása alatt szerveződött újjá a hazai természetjárás, és részben neki köszönhető az Országos Kéktúra (OKT) létrejötte. Lajos bácsival rákospalotai otthonának udvarán beszélgettünk, ahol a járvány miatt most kényszerű „szobafogságát” tölti, ám – rá jellemző módon – ekkor sem tétlenkedik, ugyanis az udvaron kialakított egy több mint százméteres sétakört, amelyen nap mint nap kilométereket gyalogol.