Megjelent szeptemberi lapszámunk
2022/7
Megjelent szeptemberi lapszámunk

Még ma locsolj meg egy fát!

Ki más legyen a legharcosabb környezet- és természetvédő, ha nem a természet csodáira rendszeresen rácsodálkozó természetjáró? A szükség szülte, de kicsit ebben a szellemben is készült szeptemberi lapszámunk.

Ízelítő a tartalomból

TUDTAD-E

Érdekességek a nagyvilágból (Írta: Nagy Loránd István)

E havi gyűjtésünk legfontosabb tudnivalója sajnálatos módon az, hogy mit nevezünk pontosan aszálynak. De lapszámunkból megtudhatod azt is, hogy milyen gyógyvizeket palackoznak hazánkban, hol működnek ércbányák Magyarországon, mikor köszönt be a vénasszonyok nyara és mit jelölnek az E-számok az élelmiszeriparban.

HISTÓRIA

Szemfényvesztés Noszvajon – A De la Motte-kastély (Írta: Hidvégi Brigitta)

Ha Noszvajon vagy a közeli Egerben töltesz pár napot, remek program lehet körbenézni az aprócska De la Motte-kastélyban, ahol római istenségek és barokk illúziók között találhatod magad.

GASZTRO

Túlélők – Gyomok a tányérban (Írta: Dénes Andrea)

Az aszályos évek nem kímélik a vadnövényeket sem, vannak azonban igazi túlélők, amelyekre még nagy szárazságban is számíthatunk, egészen kora őszig. A szélsőségeket is elviselő, de finom gyomokból, gyakori vadgyümölcsökből ajánlunk egyszerűen elkészíthető, pénztárcakímélő ételeket.

TUDÁSTÁR

Mit adnak nekünk a városi fák, és mit teszünk mi értük? (Írta: Tóth Judit)

Ez a nyár még a legszkeptikusabbak számára is megmutatta, hogy a klímaváltozás nem a távoli jövőben érkezik majd, hanem már nagyon is itt van. A nagyvárosokban különösen érezhető mindez, épp ezért, ha szeretnénk, hogy a magunk köré emelt betondzsungelek továbbra is élhetők maradjanak, komoly változásokra van szükség. És sok-sok városi fára.

ZÖLDHULLÁM

Darázsölyv – A táplálékspecialista (Írta: Nagy Loránd István)

Bár nincs közeli rokonságban a Buteo nembe tartozó ölyvekkel, távolról igen könnyű összetéveszteni hazánk leggyakoribb ragadozó madarával, az egerészölyvvel. Avatottabb szemmel vizsgálódva azonban nyilvánvalóvá válnak a különbségek: e havi választottunk egy különleges táplálkozású, sajátos nászrepüléséről is ismert, hosszú távú vonuló, amely Magyarországon elsősorban domb- és hegyvidéki lomberdőkben fészkel.

KITEKINTŐ

Vihorlát – Partizánok nyomán a kárpáti ősbükkösben (Írta: Szigeti Ferenc Albert)

Nem akármilyen erdőben túrázunk: már a Széles-tó partján elhelyezett információs táblák tudatják, hogy a 94 területet magában foglaló, 18 országra kiterjedő, „Ősbükkösök a Kárpátokban és Európa más régióiban” elnevezésű UNESCO-világörökségi helyszín egyik magterületén járunk.

KÉT KERÉKEN

Wenckheimek vidéke a Viharsarokban (Írta: Abelovszky Tamás)

A Wenckheimek örökségével lépten-nyomon találkozhatunk Békés megyében. Nem lesz ez másképp ezen a túrán sem, amely szinte végig kerékpárúton vezet körbe az egykori földbirtokoscsalád kastélyainak érintésével Békéscsaba körül.

METEO

Hőhullámok, avagy az elkövetkezendő évek leghűvösebb nyarát zárjuk (Írta: Gaál Nikolett)

Évek óta egyre égetőbb téma a globális éghajlatváltozás. Bolygónk sok helyen és sok módon jelzi mostanában, hogy „másképp szeretne élni”, illetve szeretné, ha másképp élnénk rajta. A változó klíma egyik leginkább érezhető tünetének számító hőhullámok egyre komolyabb kihívást jelentenek mind társadalmi, mind gazdasági szempontból.

JELVÉNYVADÁSZ

Vártúrák a Gerecse, a Vértes és a Velencei-hegységben (Írta: Lánczi Péter)

A Dunától a Velencei-tóig, a Móri-ároktól a Dorogi-medencéig terjed e három, egymással szomszédos, változatos – a nagyközönség számára részben ismeretlen – történelmi látnivalókat tartogató tájegységünk, amelyek megismeréséhez kiváló apropót adhat ez a vártúrás tematika.

TERMÉSZETJÁRÓKNAK KÉSZÜLT

Mezítlábas ösvény „szárnyas” kilátóval – A Szent László tanösvény Mogyoródon (Írta: Joó Annamária)

A közelmúltban adták át a Szent László tanösvényt Mogyoródon, amelynek bejárása során a túrázni vágyók többek között felkereshetik az ország egyik leghosszabb mezítlábas ösvényét, a Somlyó-hegy 180 fokos panorámát nyújtó, egyedi kilátóhelyét, de egy rövid, házak közötti sétával a település kulturális, építészeti emlékeit is megismerhetik.

KÉKTÚRÁZÁS NAPJA

A szervezőkkel beszélgettünk (Írta: MTSZ)

Rigler Szilviával és Németh Ádámmal, a 2022. október 8-án megrendezésre kerülő esemény szervezőivel beszélgettünk.

VÁROSI SÉTA

Hűvösvölgy oázisa – A sokat látott Nagy-rét (Írta: Nógrádi Attila)

A Budai-hegység ölelésében, a főváros szélén bújik meg egy mesebeli rét, amely nem is olyan régen még illegális mozgalmaknak, cserkész- és úttörőcsapatoknak volt gyülekezési helye, de koncerteknek is otthont adott, jelenleg pedig tökéletes családi pihenőhely.

TÚRAKÁRTYA

Kirándulás a Várhegy Erdőrezervátumban

Hideg völgyből forró sziklákra

(Írta: Dömsödi Áron)

Lapszámunk tartalmához igazodva két különleges túrát ajánlunk a Természetjáró.hu gazdag kínálatából. Az első segítségével a História rovatunk írásában bemutatott kastélylátogatást turbózhatod fel, bár Noszvajon rengeteg más érdekesség is vár. A másodikkal pedig a páratlan Budai-hegység keresztmetszetét tárhatod fel a Városi Séta rovatunk írásában bemutatott Nagy-réttől (Hűvösvölgyből) indulva.