Megjelent szeptemberi számunk
2019/9
Megjelent szeptemberi számunk

Top 10
Védett erdők Magyarországon – Rejtőzködő kincsőrzők
(Írta: Nagy Loránd István)

Őszindító összeállításunkban olyan erdőterületeket mutatunk be, amelyek kivétel nélkül országos jelentőségű természetvédelmi területek, ám széles körű ismertség híján sokan valószínűleg még a létezésükről sem hallottak eddig. Az egyenlő bánásmód elvét szem előtt tartva mind a tíz magyarországi nemzetipark-igazgatóságunktól egyet-egyet választottunk ki, és a változatosságra is prioritásként tekintettünk, nehogy „facsömört” kapjatok olvasgatás közben.

Körkép
Középrétegek – Bebújós és cipzáras felsők hűvösebb napokra
(Írta: Nagy Loránd István)

Az ősz beköszönte idén is elkerülhetetlennek tűnik, és hiába ágálunk ellene, ez az évszak bizony jelentős mennyiségű csapadékot és lehűlést fog hozni. Egy valódi természetjárónak ez nem szegheti kedvét, rég feltalálták már mindazt, ami az őszi kiránduló- és túraruházati repertoárba csak kellhet. Amennyiben csak a szekrénybe kell benyúlnunk, szerencsés helyzetben vagyunk, ám ha hiányos a ruhatárunk, célszerű szétnéznünk a nemzetközi outdoor piacon. Mi megtettük, hogy megkönnyítsük a választást.

Messzelátó
Gömbkilátó – A „boglári Atomium”
(Írta: Nagy Loránd István)

Magyarország legnagyobb tava megunhatatlan, idehaza semmi máshoz nem fogható attrakció, amely turisták megszámlálhatatlan sokaságát vonzza az év minden szakában. Balatonboglár mintegy ötezer lakosú városa a gigászi állóvíz déli partján, a Somogyi parti sík nevet viselő kistáj nyugati részén, Fonyód és Balatonlelle között fekszik. A Balatonboglári borvidék központjának egyik legemblematikusabb látnivalója a futurisztikus hatást keltő, geodéziaikupola-szerűségnek tűnő Gömbkilátó, amely körülbelül félszáz méterrel magasodik az alant elterülő tó tükre fölé.

Geokéktúra
Geokéktúra a Börzsöny vulkáni kúpjai között
(Írta: Veres Zsolt)

Hosszú cserháti vándorlásunkat a Szendehelyhez tartozó Katalinpusztán fejeztük be, a Naszály északnyugati lábánál. Innen további utunk már a Börzsöny bércei között halad, ahol a cserhátihoz képest egészen más jellegű túraterep vár ránk.

História
Fellegvár a Bakony peremén
(Írta: Gulyás Attila)

Távol a Balaton nyugati partjától, a Dunántúli-középhegység legnyugatibb hegyeinek egyikét hatalmas, pompás vár koronázza. Sümeget alighanem mindenki ismeri, akár egyedi látképéről, akár a látványos történelmi lovasjátékokról. Egy ilyen hely részletes bemutatásnak általában rejtett különlegességekről, meglepetésekről és titkos tippekről kellene szólnia, itt azonban a látogató egyszerűen minden téren azt kapja, amit előre elképzelt, méghozzá minden részletében.

Mesél a Térkép
Épületek és gondolatok – Makovecz nyomában
(Írta: Lánczi Péter)

A séta és az elmélkedés kapcsolatáról már számos filozófus értekezett, ahogy a világ és az emberi természet kérdéseiről is. Ez alkalommal egy ilyen, gondolatokkal és élményekkel teli túrára invitáljuk a természetjárót, amelyen az emberiség nagy kérdéseire Makovecz Imre épületei, gondolatai adják a válaszokat, a díszletet pedig a Budai-hegység és a Pilis fenséges környezete szolgáltatja.

Két Keréken
Időutazás a Mecsekben
(Írta: Abelovszky Tamás)

Pécset sokan a török kori emlékekről, mindenekelőtt a Széchenyi téren álló dzsámiról ismerik. Van azonban itt fürdőmaradvány és türbe is, és még egy kisebb dzsámi is megbújik a klinika oldalában. A rómaiak és természetesen a későbbi korok is rajta hagyták nyomukat Sopianae (majd Quinque Ecclesiae – nem véletlen a német Fünfkirchen név) városán. A Zsolnay-negyed, a bazilika, a városfal maradványai, a múzeumok, galériák, a mecseki kisvasút és a kesztyűmanufaktúra akár egy hétre elegendő programot kínálnak.

Városi Séta
Zugligeti mozaik – Hegyvidéki barangolás térben és időben
(Írta: Tóth Judit)

A főváros peremén fekvő Zugliget volt királyi vadaskert, termeltek itt szőlőt, később a városi polgárok kedvelt kirándulóhelye, majd budai elitnegyed lett. Sétánk az erdő és a város határán halad, miközben sokat látott épületek mesélnek Zugliget évszázadokon átívelő történetéről.

Gasztro
Húsos som – Az ősz első vadgyümölcse
(Írta: Dénes Andrea)

A húsos som sárga virágai tavasszal már lombfakadás előtt virítanak, ősszel pedig gyümölcsei is elsőként érnek. Érdemes megjegyezni, hol látjuk virágozni, mert oda szeptemberben is megéri visszanézni. Piros, olívabogyóhoz hasonló alakú gyümölcse ugyan kissé fanyar, de igen értékes és sokféle módon felhasználható.

Zöldhullám
Dobozi pikkelyescsiga – A Kárpát-medence bennszülött paránya
(Írta: Nagy Loránd István)

Nagyon figyelmesen kell járnia annak, aki lencsevégre akarja kapni hazánk fokozottan védett puhatestűinek egyikét, mivel a korábban pannon endemizmusnak tartott dobozi pikkelyescsiga valóban parányi, mindennapjainak jelentős részét pedig lágy szárú növények leveleinek fonákján vagy az avarban ténykedve tölti.