MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.01.23. 13:00,   Szöveg: Tóth Judit,   Fotó: www.treeoftheyear.org, Manfai György

14 európai fával versenyez a pécsi mandulafa

Február elsejétől lehet szavazni az Európai Év Fája verseny jelöltjeire, amelyek között a hazai szavazás győztese, a pécsi havi-hegyi mandulafa is ott van.

A Havas Boldogasszony-templom előtt álló mandulafa 135 éve örvendezteti meg virágaival a pécsieket és a városba látogatókat. A mandulavirágzás Janus Pannonius 1466-ban, egy mandulafáról írt verse óta az örök megújulás és a műveltség szimbóluma is a baranyai megyeszékhelyen. A fehér sziklákon álló kis kápolna a város központjából is látszik, de érdemes a Tettyét közelebbről is szemügyre venni, nemcsak az innen elénk táruló panoráma és a sok látnivaló, hanem a mandulafák miatt is, amelyek virágzás idején különösen gyönyörűek.

 

Fotó: Manfai György


Az Európai Év Fája (Tree of the Year) versenyben eddig háromszor lett magyar fa az első, de a második helyezést is többször elnyertük. Tavaly a zengővárkonyi szelídgesztenye 4. lett.
 

A magyar jelöltnek erős versenytársai vannak a 2019-es európai versenyben. Itt van például a több mint 200 éves korzikai paratölgy, amely egy szárnyát kiterjesztő ragadozó madárra hasonlít, a lengyel térdelő juhar, amely az eltökéltséget szimbolizálja, valamint a fenséges portugál magyaltölgy, amely magányosan dacol az alentejói nyári hőséggel.

 

Fotó: www.treeoftheyear.org


A hollandiai verseny győztese egy 180 éves kocsányos tölgy, amely az A58-as autópálya forgalmas útpályái között áll. Az autópálya 1986-os építésekor sok tölgyet kivágtak, de ez a fa megmenekült, az autópálya tervezett bővítése miatt azonban most újra veszélybe került. A kivágás terve széles körű tiltakozáshoz vezetett, ezek után nem meglepő, hogy a tölgy toronymagasan megnyerte a hollandiai szavazást.

 

Fotó: www.treeoftheyear.org


Az orosz jelölt, az abramtsevói tölgy, több híres orosz művésznek is ihletett adott, árnyékban megpihent többek között Gogol, Turgenyev és az orosz realista festészet egyik legjelentősebb képviselője, Ilja Repin is. A fát 1883-ban festette meg Mihajlovics Vasznyecov, híres festményét az Állami Tretyjakov Galériában lehet megcsodálni.

 

Fotó: www.treeoftheyear.org


Az idei verseny jelöltjeire február elsejétől február 28-ig lehet szavazni ezen az oldalon.


A pécsi havi-hegyi mandulafák kedvelőinek egy saját Facebook-oldala is van, ahol gyönyörű képeket is lehet találni Pécs büszkeségeiről.
 

Kapcsolódó cikkek:

Ezer szavazattal tarolt a pécsi mandulafa

Megvan a 2018-as Európai Év Fája verseny győztese

Megvan a 2017-es Év Fája

A Jászai Mari tér platánja lett az Év Fája 2016-ban

Ahol az erdő és a város összeér

Barangolás Pécs tetején, a Tettyén

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...