MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

2017.01.06. 15:06,   Szöveg: Musicz László, MME,   Fotó: Csonka Péter - MME

A korisoknak is illik figyelni a tatai vadludakra

Hamarosan ellepik a korcsolyázók a tatai Öreg-tavat, így félő, hogy felzavarják az ott telelő sokezres vadlúdcsapatokat.

Fotó: Csonka Péter - MME

 

A tatai vadludak most különösen igénylik az odafigyelést és védelmet – írja Musicz László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Helyi Csoport elnöke a Facebook-oldalán. Sajnos a vadludak zavarására több példa is volt az elmúlt időszakban: novemberben egy alkalommal erős fénycsóvával világítottak a madarak közé, szilveszterkor pedig tűzijáték űzött el mintegy 8 ezer ludat. Máris közeleg az újabb veszély, ugyanis amint lehet, korisok, jégszörfösök fogják ellepni a befagyott víztükröt.

 

Fotó: jegkorong.blog.hu


„Elég egy kis odafigyelés, és rengeteget tehetünk a sokezres vadlúdcsapatok megóvásáért, a túlélésükért. Ha a kajakházat a gimnáziummal összekötő képzeletbeli vonaltól a tónak a vár felé eső részét használjuk a téli sportokra, azzal az ország egyik legnagyobb jégpályája lehet a miénk! És ha ettől a vonaltól nem megyünk a jégen hátra a Tófarok felé, azzal esélyt adunk a vadludaknak, hogy a tó végében lévő, egyre zsugorodó vízfelületen kitartsanak a közelgő fagyok alatt. Ne feledjük, hogy messze környéken ez lesz az egyetlen nagyobb (alig pár hektáros) vízfelület, amelyet esélyük van jégmentesen tartani a ludaknak” – hívja fel a figyelmet Musicz László.

 

Fotó: 123rf.hu

 

Kapcsolódó cikkeink:

50 ezer madárra számítanak a Tatai Vadlúd Sokadalmon

Az Öreg-tó ölelésében - A tatai vár

 

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. május
Rajki Róbert:
Harmatos hajnal
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...