Keresés eredménye

Csalóka téli varjútömegek

Ilyenkor télen mindig megugrik a vetési varjak száma, de ez nem jelenti azt, hogy sok varjú élne nálunk. Ezek a hatalmas csapatok csak telelni jönnek hozzánk, a hideg orosz tél elől keresnek itt menedéket, és ha jön a tavasz, visszatérnek északi költőhelyeikre.

2023.01.07.

Hova tűntek a madarak, miért üresek az etetők?

Sokaknak feltűnt már, hogy ezen a télen idáig lényegesen kevesebb égi vándor kereste fel a kihelyezett eleséget, a jelenségről pedig egyre több magyarázat kering a neten. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) közleményben hívja fel a figyelmet a valós okokra.

2023.01.02.

Színpompás téli vendégek a kertben

Télen számos olyan madárfaj érkezik hozzánk, amelyekkel az év többi részében nem igazán találkozhatunk. A szerencsésebb madárbarátoknak nem is kell messzire mennie, hogy láthassák őket, elég csak odakuporodni a konyhaablakhoz, és kitartóan figyelni a madáretetőt. Ismerjünk meg néhányat téli madárvendégeink közül.

2023.01.01.

Téli vendégek a városban

A téli hónapokban még a nagyvárosok is meg tudják örvendeztetni a madárbarátokat. A parkokban, fasorokban számos északról érkezett vendég keres menedéket és legfőképpen élelmet. Érdemes hát nyitott szemmel járni, néha meg-megállni, és végigpásztázni a belvárosi fák csupasz koronáit.

2022.12.26.

Indul a Nagy téli madárles!

Számold te is az etetők, parkok, kertek madarait, így te is segítheted az MME munkáját. Az akcióban bárki részt vehet előzetes természetismereti képzés nélkül, csupán fél órát kell szánni tollas barátaink megfigyelésére.

2022.12.21.

A téli erdő hangjai

Téli túrák alkalmával néha meglepően csendesnek tűnik az erdő. Persze, ha kitartóan fülelünk, innen-onnan felhangzik egy-egy jelzőhang, károgás vagy harkálykopácsolás. Következzen most, a teljesség igénye nélkül, egy hangos összeállítás, főszerepben a téli erdő madaraival.

2022.12.12.

Október elején ismét lesz Európai Madármegfigyelő Napok verseny

Október 1-én és 2-án Európa-szerte madárbarátok ezrei ragadnak távcsövet, hogy megfigyeljék a madarakat, és adatokat gyűjtsenek az őszi madárvonulásról. Magyarországon több mint negyven helyszínen várják az érdeklődőket madarásztúrákra és madárgyűrűzésekre, és a programhelyszínek listája folyamatosan bővül.

2022.09.20.

Tudtad, honnan kapta a nevét a nyaktekercs?

A Magyar Madártani Egyesület Budapesti Helyi Csoportja nemrégiben posztolt egy nyaktekercses videót a Facebook-oldalára. Ezen felbuzdulva összegyűjtöttünk néhány érdekességet legnyakatekertebb vonuló madarunkról, és persze, a felvételt is megmutatjuk nektek.

2022.08.30.

Rendszeresen kínoztak védett ragadozó madarakat Békés megyében

2020 őszén kezdték el a bizonyítékok gyűjtését a gerendási Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság területéről, mert a gyanú szerint rendszeresen követtek el állatkínzást védett ragadozó madarakkal szemben az élvefogó csapdák jogszerűtlen üzemeltetése során. A vadkamerás felvételek bizonyították az eseteket, és jelenleg is állatkínzás gyanújában folyik a nyomozás.

2022.08.22.

Ő lesz az Év Madara 2023-ban

Idén is bárki szavazhatott a következő Év Madarára, így összesen 14 644 voks érkezett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez.

2022.07.26.

Figyeljünk a madarakra, itassuk őket a kánikulában, de okosan

Nem is kell nagyon magyarázni, hogy tollas kis barátainknak, miért is van szüksége a nyári forróságban ivó- és fürdővízre (egyébként ivóvízre télen is). Arra azonban feltétlenül figyeljünk oda, hogy az itatót macskáktól, ragadozóktól biztonságos helyre tegyük.

2022.07.06.