Keresés eredménye

​Magyar expedíció indul a kék vércsék afrikai fővárosába

Március 16-án négy magyar kutató indul Angolába, ahol a világ legnépesebb ragadozómadár-gyülekezőhelyén 50 madárra szerelnek majd műholdas jeladót. Az expedíció célja az is, hogy változtassanak a kék vércsék ottani helyzetén, ugyanis évente tízezer példányt is megölnek, hogy aztán élelmiszerként piacra kerüljenek.

2023.03.08.

​Jégbe fagyott hattyút mentettek a Velencei-tavon

A szerencsétlenül járt hattyú még élt, amikor megtalálták Velencénél, nem messze a parttól. Egy társán azonban nem sokkal korábban már nem tudtak segíteni. Vajon mi lehet az oka annak, hogy egy vízimadár belefagy a tóba?

2023.02.10.

Segítsük a fecskéket, és már most készüljünk fel az érkezésükre

Az elmúlt két évtizedben sajnos több mint 50%-kal csökkent a hazai fecskeállomány. A folyamat megfordítása közös érdekünk. Ebben segíti a lakosságot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Videóikból és cikkeikből megtudhatjuk például, hogyan készíthetünk műfészket, illetve milyen egyéb módon segíthetjük a fecskéket.

2023.02.08.

Csalóka téli varjútömegek

Ilyenkor télen mindig megugrik a vetési varjak száma, de ez nem jelenti azt, hogy sok varjú élne nálunk. Ezek a hatalmas csapatok csak telelni jönnek hozzánk, a hideg orosz tél elől keresnek itt menedéket, és ha jön a tavasz, visszatérnek északi költőhelyeikre.

2023.01.07.

Hova tűntek a madarak, miért üresek az etetők?

Sokaknak feltűnt már, hogy ezen a télen idáig lényegesen kevesebb égi vándor kereste fel a kihelyezett eleséget, a jelenségről pedig egyre több magyarázat kering a neten. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) közleményben hívja fel a figyelmet a valós okokra.

2023.01.02.

Színpompás téli vendégek a kertben

Télen számos olyan madárfaj érkezik hozzánk, amelyekkel az év többi részében nem igazán találkozhatunk. A szerencsésebb madárbarátoknak nem is kell messzire mennie, hogy láthassák őket, elég csak odakuporodni a konyhaablakhoz, és kitartóan figyelni a madáretetőt. Ismerjünk meg néhányat téli madárvendégeink közül.

2023.01.01.

Téli vendégek a városban

A téli hónapokban még a nagyvárosok is meg tudják örvendeztetni a madárbarátokat. A parkokban, fasorokban számos északról érkezett vendég keres menedéket és legfőképpen élelmet. Érdemes hát nyitott szemmel járni, néha meg-megállni, és végigpásztázni a belvárosi fák csupasz koronáit.

2022.12.26.

Indul a Nagy téli madárles!

Számold te is az etetők, parkok, kertek madarait, így te is segítheted az MME munkáját. Az akcióban bárki részt vehet előzetes természetismereti képzés nélkül, csupán fél órát kell szánni tollas barátaink megfigyelésére.

2022.12.21.

A téli erdő hangjai

Téli túrák alkalmával néha meglepően csendesnek tűnik az erdő. Persze, ha kitartóan fülelünk, innen-onnan felhangzik egy-egy jelzőhang, károgás vagy harkálykopácsolás. Következzen most, a teljesség igénye nélkül, egy hangos összeállítás, főszerepben a téli erdő madaraival.

2022.12.12.