MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.10.04. 10:00,   Szöveg: MTI/TM,   Fotó: www.amazon-of-europe.com

Európa legnagyobb bioszféra-rezervátuma jöhet létre

Szlovénia, Ausztria, Magyarország, Horvátország és Szerbia hétfőn közösen nyújtott be jelölését az UNESCO Világörökségi Központnak az öt országra kiterjedő Mura–Dráva–Duna Határokon Átnyúló Bioszféra-rezervátum létrehozására.

Az UNESCO (az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) Bioszféra-rezervátum címe – az UNESCO világörökséghez hasonlóan – nagy nemzetközi elismerést jelent, amelynek elnyerésére az országok évente pályázhatnak. A WWF Adria szerint az UNESCO jövő júniusban nyilváníthatja a területet öt országot átívelő bioszféra rezervátummá.

 

Fotó: Goran Safarek / www.amazon-of-europe.com

 

A létrejövő rezervátum Európa legnagyobb 700 kilométer hosszú és 800 ezer hektáros bioszféra rezervátuma. Az országokon átfolyó Dráva, a Mura alsó szakasza, valamint a Dráva torkolat feletti Duna szakasz Európa ökológiailag egyik legegységesebb összefüggő folyórendszere. A folyók „zöld övet” formálnak, összekapcsolva az öt ország több mint egymillió hektáros, természeti és kulturális szempontból különösen fontos területét, így szimbolizálva azok egységét. A WWF Adria, valamint más környezetvédelmi szervezetek és minisztériumok az elmúlt húsz évben arra törekedtek, hogy megvédjék ezeket a területeket.

 

Fotó: Arno Mohl / www.amazon-of-europe.com

 

A Mura–Dráva–Duna Bioszféra-rezervátum folyóvizei számos élőlénynek és növénynek adnak otthont, köztük több mint 300 vízi madárfajnak. A 700 kilométer hosszú folyók természetes ívóhelyei a kecsegének és a dunai lazacnak. A környezetvédők szerint a határokon átnyúló Mura–Dráva–Duna UNESCO Bioszféra-rezervátum árterületei megvédik a falvakat az árvizektől, valamint ellátják a lakosságot ivóvízzel, míg a lenyűgöző táj segíti a fenntartható turizmus fejlődését.

 

Fotó: Aleksander Koren / www.amazon-of-europe.com

 

2011. márciusában Gödöllőn a horvát, magyar, osztrák, szerb és szlovén környezetvédelmi miniszter közös nyilatkozatot írt alá a rezervátum megalapításának érdekében. Horvátország és Magyarország 2016-ban, Szerbia 2017-ben, míg Szlovénia tavaly készült el a projekttel. Júniusban  helyére az UNESCO az osztrák Mura menti területet is bioszféra rezervátummá nyilvánította, és ezzel az utolsó lépés is megtörtént a közös bioszféra-rezervátumi státusz elérését célzó folyamatban.

 

Kapcsolódó cikkek:

Látványos rövidfilm készült az egymillió hektáros bioszféra rezervátumról

Új tanösvény mutatja be a Mura mentét

Határ menti vén fák ösvényén

Nemcsak a tengerekben, a Dráva mentén is élnek medúzák

Vízvár Vendégház- Dráva-parti teljesség

 HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...