MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.02.09. 09:00,   Szöveg: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság,   Fotó: fhnp.hu, mteweb.hu

Ez a teendő, ha alvó denevért találsz

Mit kezdesz, ha váratlanul megjelenik egy félálomban lévő denevér az erkélyeden, a lakásodban vagy az irodában? A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság összeszedte, miért fontos a denevérek számára a téli álom, és hogy hogyan lehet rajtuk segíteni, ha rossz helyre tévednek.

 

Magyarországon 28 denevérfaj él, amelyek nemcsak régi pincékben, présházakban, padlásokon telelnek előszeretettel, de például nagyvárosok panelházaiban is, mivel a panelek illesztéseinél található repedésekben, redőnytokokban a lakásokból kiáramló meleg miatt megfelelő feltételeket találnak ahhoz, hogy ott vészeljék át a téli hónapokat. Azért alszanak téli álmot, mert kizárólag rovarokkal táplálkoznak, ezekben a hónapokban ezért bajban lennének.

 

Fotó: fhnp.hu


Ilyenkor az anyagcseréjük lelassul, szívverésük, légzésük és testhőmérsékletük drasztikusan lecsökken, valós téli álomba zuhannak. Ebben az állapotban az ősszel felhalmozott zsírtartalékuk elég az életben maradáshoz. Viszont a szervezetük ilyenkor is termel salakanyagot, így kb. háromhetente felébrednek, és rövid időre elhagyják téli szállásukat, hogy elvégezzék szükségleteiket.

 

Sajnos megesik, hogy nem találnak vissza a búvóhelyükre, és felbukkannak a lakásban, irodában. A teendőd ilyenkor az, hogy a lehető legkevesebb fogdosással egy papírdobozba helyezed a denevért, aztán hűvös, zavartalan helyiségbe teszed. Semmiképp ne próbáld megetetni vagy megitatni. Minél többet piszkálod, annál jobban felébred, akkor pedig gyorsan felemésztődnek a zsírtartalékok, ami így már nem lesz elegendő a tél hátralévő időszakának az átvészeléséhez, és az állat el is pusztulhat.

 

Fotó: mteweb.hu

 

Miután nyugalomba helyezted az állatot, szólj az illetékes nemzetipark-igazgatóságnak (elérhetőségek itt), és egy természetvédelmi őr segít majd az állat elszállításában. A Pécs környékén kézre került denevéreket például az Abaligeti-barlangban helyezik el, ahol megfelelő körülmények között tudják téli álmukat folytatni – írja a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Majdnem ezer denevért találtak egy társasház falában

Tele volt a játszótéri fa denevérrel

Vigyáznak a Vértes denevéreire

Segítségünkre szorulnak a denevérek


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. január
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...