MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.01.30. 16:22,   Szöveg: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság,   Fotó: ddnpi.hu, 123rf.,

Majdnem ezer denevért találtak egy társasház falában

Egy bonyhádi társasház szigetelése során 933, téli álmot alvó rőt koraidenevér került elő. Szerencsére mindet sikerült megmenteni.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrét a szigetelést végző vállalkozó értesítette, hogy az ürülék, a hangok és a korábbi tapasztalatok alapján gyanítja, denevérek laknak a falban, de azt azért senki nem gondolta, hogy majdnem ezer egyed kerül elő. Ez a mennyiség európai viszonylatban is jelentősnek számít, leginkább barlangokban szokott telelni ekkora kolónia. 

 

Fotó: ddnpi.hu

 

A rőt koraidenevér (Nyctalus noctula)
o A legjobban urbanizálódott, és a hazánkban leggyakoribb denevérfaj. Erdős területeken és településeken egyaránt megtalálható, tömegesen fordul elő paneltechnológiával épített lakótelepeken is. Testhossza 6,9-8,2 centiméter, magassága 4,5-5,5 centiméter, testtömege pedig 15-40 gramm. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Az enyhe időben a denevérek teljesen felébredtek, átteleltetésükre nem volt esély, ezért szabadon lettek engedve egy közeli területen – írta a nemzetipark-igazgatóság. „Mivel sok szálláshely-lehetőséget ismernek, biztosan találtak új alvóhelyet maguknak. Az állatok ismert jelenléte miatt a szigetelés során nem zavaró pontokon szálláshelyeket alakított ki a vállalkozó, így a későbbiekben is biztosított a denevérek lakhelye.”


Most összesen 23 325 000 Ft természetvédelmi értékű rőt koraidenevért mentettek meg. A kolónia minden éjszaka – kivéve persze a hibernáció időszakát – nagyjából 10 kg-nyi rovart (szúnyogokat, lepkéket, molyokat, cserebogarakat) fogyaszt el, ezzel megakadályozva a túlszaporodásukat.

 

Nemrégiben egy játszótéri fa kivágásakor bukkantak rá 60 rőt koraidenevérre, két évvel ezelőtt pedig egy esztergomi általános iskolát szigeteltek le a denevérekkel a falban.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Harc több száz befalazott denevérért

Tele volt a játszótéri fa denevérrel

Állatok tömegeit pusztíthatjuk el egy felújítással

Segítségünkre szorulnak a denevérek

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. január
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...