MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2015.11.26. 11:00,   Szöveg: mme.hu,   Fotó: MME - Kiss Tamás, Tokody Béla

Így telel Csele és Pétör Afrikában

A műholdas jeladóval felszerelt szalakóták útját izgalommal követik nyomon az MME munkatársai. Csele jelenleg Zambiában, Pétör Angolában tartózkodik, úgyhogy biztosan nem fáznak annyira, mint mi. Ha kíváncsi vagy, hol állnak meg, interneten te is követheted őket.

Fotó: Kiss Tamás

Csele a ráhelyezett jeladóval

 

A madarak szeptember 7-én indultak el itthonról, és fej fej mellett haladva, elképesztően gyorsan, alig egy hét alatt érték el a Szaharán túli első megállójukat Csád, illetve Szudán déli területein. Itt jó másfél hónapig pihenték ki az út fáradalmait, illetve gyűjtötték az energiát az előttük elterülő esőerdei szakasz leküzdéséhez. Először Csele, a kiskunhalasi szalakóta vágott neki a következő 2000 km-es szakasznak, ez éppen három hete volt. Átrepült az Egyenlítő felett, majd megérkezett a Kongói Demokratikus Köztársaság szívébe. Szép lassan „araszolgatva” átszelte Kongót, és jelenleg Zambiában, a Zambézi vízgyűjtő területén tartózkodik.

 

Forrás: MME

Csele (sárga) Zambiában, Pétör (piros) Angolában


Az orosházi madárral, Pétörrel kapcsolatban jó ideig aggódtak a madarászok. A jeladójával ugyanis problémák adódtak: egyre ritkábban adott hírt, és két hétig úgy tűnt, a szalakóta semerre sem mozdul. Nemrég azonban végre megtört a csend: Pétör jeladója Angola északi részéről jelzett. Azóta újabb 700 km-t tett meg, felzárkózva Cseléhez, és most a két madár egy szélességi körön, ám egymástól 700 km távolságra halad a telelőterület irányába.

 

Fotó: Tokody Béla

Pétör jeladója is újra működik


Az, hogy mikor és melyik ország területén állnak meg, egyelőre rejtély. Addig is bárki nyomon követheti őket a két-három naponta frissülő oldalon

 

Kapcsolódó cikkeink:

Cseléék már Afrikában szárnyalnak

Jeladót kaptak a szalakóták

Védelmet kaptak a szalakóták

Nem mindennapi látvány: uráli bagoly Dobozon

Madárparadicsom az ország peremén


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...