MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.09.28. 09:00,   Szöveg: TM,   Fotó: Gulyás Attila, Veres Zsolt

Itt az októberi Turista Magazin

E havi magazinunkban ellátogattunk Ozorai Pipo várkastélyába, robogtunk a somogyi édenkert vasútján, megnéztük, milyen nyomokat hagyott nyolc év után hazánk legnagyobb ipari katasztrófája Kolontár környékén, és azt is, mi van Svédországban a sarkkörön túl. 

História rovatunkban megmutatjuk, mi mindent rejt Ozorai Pipo kastélya. Nem szpojlerezünk, ha elmondjuk, sok mindent. A Jelvényvadászban a Vérkör túramozgalomról mesélünk, amely kissé bizarr neve ellenére, egy igen látványos túraútvonalat fed le, amely 77 kilométeren keresztül kanyarog a Vértesben. A Városi Séta rovatban Veszprém ismert és kevésbé ismert látnivalóinak nyomába eredtünk.

 

Fotó: Gulyás Attila

Ozorai Pipo kastélyában

 

A Kitekintőben a világ egyik legszebb trekkingeseményén, a Fjällräven Classic-on, Észak-Svédországban, a Lappföldön jártunk. Itthon pedig megnéztük, mi a helyzet Kolontár és környékén napjainkban, 8 évvel a vörösiszap-katasztrófa után. A Kötött Pályával ezúttal Mesztegnyő eldugott erdei vasútján robogtunk végig.

 

Fotó: Gulyás Attila

Kolontár 8 évvel a katasztrófa után

 

Folytatjuk Geokéktúra sorozatunkat, amelyben a bükki kék ösvény földtudományai értékeit mutatjuk be. Ha viszont inkább bringára pattannál, ajánljuk neked a Pannonhalmi-dombságot és a Bakonyt átszelő kerékpárútvonalat. A Hónap Turistaháza mostani számunkban a Tolnai-dombság részét képező Völgység peremén található Lengyel község annafürdői vendégháza lett, a kilátók közül pedig a Kő-hegyen álló, pompás balatoni panorámával büszkélkedő torony került a sorra.

 

Fotó: Veres Zsolt

Geokéktúra a Bükkben 

 

Gasztro rovatunkban október lévén néhány gesztenyés finomságot ajánlunk, de az őszi gombákról sem feledkezünk meg. A Zöldhullámban hazánk legritkább harkályfajával, a fehérhátú fakopánccsal ismerkedhettek meg.

 

AZ OKTÓBERI SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, ELŐFIZETNI PEDIG ITT TUDSZ RÁNK.
 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. július
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...