MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2014.05.22. 08:46,   Szöveg: összeállította: Dabis Balázs Silvius - források: BNPI - Pilisi Parkerdő Zrt. - eszak.hu,   Fotó: Tóth Roland, shutterstock.com

Yvette tört és zúzott a Bükkben - korlátozások léptek életbe

A Tarjánka-szurdokba  és a Holdvilág-árokba készülők számára nincsenek jó híreink. Jobb, ha most más úti célt választotok.

A fák eltávolításáig a hollóstetői országutat is lezárták (illusztráció)


Változott a Tarjánka-szurdok látogatási rendje


A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, mint a fokozottan védett domoszlói Tarjánka-szurdok természetvédelmi- és vagyonkezelője, felhívja a kirándulók figyelmét, hogy a terület túravezetővel történő látogatási lehetősége a fokozott balesetveszély (kőzetpergés) miatt megszűnt.

 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság mint a fokozottan védett domoszlói Tarjánka-szurdok természetvédelmi- és vagyonkezelője, felhívja a kirándulók figyelmét, hogy a terület túravezetővel történő látogatási lehetősége a fokozott balesetveszély (kőzetpergés) miatt megszűnt.


A területre belépni a továbbiakban csak a természetvédelmi hatóság engedélyével lehet. (1996. évi LIII. Törv. 40. §)

 

 

Tarjánka szurdok


A fenti jogszabály betartását a természetvédelmi őrszolgálat tagjai ellenőrzik, jogszabálysértés esetén természetvédelmi bírság kiszabására irányuló eljárást kezdeményeznek.

Yvette is tarolt a Bükkben

A közelmúltban elvonult ciklon nagy erejű széllökései miatt több úton is kidőltek a fák a Magyar Közút által üzemeltetett közutakon: többek között a 2505–ös jelű mellékúton Lillafüred és Hollóstető között, valamint a 2519-es jelű alsóbbrendű úton Bükkszentlászló és Bükkszentkereszt között is teljes útzár volt érvényben addig, amíg az üzemmérnökség szakemberei meg nem tisztították a helyszíneket és járhatóvá nem tették az aszfaltcsíkokat.

Bükkszentkereszt és Bükkszentlászló között a Bagolyhegyen és a Majálisparkban is nagy tarolást végzett  Yvette. Bár a közutakat már járhatóvá tették, erdei utakon még lehetek komolyabb akadályok.

Ugyanakkor több erdei útra is dőlt fa a Bükkben – tudtuk meg olvasóinktól. Így például a  is vannak útakadályok.

A sok kár mellett sovány vigasz, hogy az Yvette-tel érkezett sok-sok eső új életet lehet a Felsőtárkány melletti, különleges Vöröskő-forrásba, amelyről itt láthattok néhány különleges képet.

A Holdvilág-árok egy hónapig nem látogatható

A kirándulók érdekében a Pilisi Parkerdő Zrt. korlátozza a látogatást a területen előre láthatólag egy hónapig.

A korlátozás a térképen jelölt területet érinti.

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. Szentendrei Erdészete a kirándulók testi épségének megóvása érdekében az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény 94. § (1) bekezdése alapján a Pomáz község határában lévő Holdvilág-árok térségét (PIROS+, PIROS turista jelzések) az erősen szeles, zivataros időjárás, illetve a veszélyes faegyedek, illetve ezek eltávolítása miatt május 16-tól lezárta.

Ez idő alatt az erdészet az időjárás következtében felmerült esetleges károk felmérését, elhárítását, illetve a veszélyes faegyedek eltávolítását végzi.

 

Korábbi cikkeink:

Takarítás a Holdvilág-árokban
Szurdokok mélyén - A Holdvilág-árok és a Rám-szakadék - III. rész

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...