MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

Krókuszok és szép panorámák Biharfüreden

Április végén, május elején, már évek óta bevett gyakorlat, hogy kimegyünk Romániába, az Erdélyi-szigethegység valamelyik részébe, és ott meglessük a krókuszok tömeges virágzását, a télről még megmaradt havat, és a remek panorámákat. 


A Fekete-Körös Borz előtt a Romániai oldalon

 

Így volt ez most is, egy szép szombati napon felkerekedtünk, és bő három órányi autózás után az alföldről felérve Biharfüredre egy másik világba cseppentünk, amely feltétlen megéri a rossz utak, és az ezek miatt viszonylag hosszúnak mondható út apró kényelmetlenségeit.

 

Mindenürr, ahol víz van, mocsári gólyahíreket látni


Biharfüred (románul Stâna de Vale) különleges tisztaságú, ózondús levegőjű klimatikus gyógyhely. Bihar megyében található, Nagyváradtól 80 km és Belényestől 25 km távolságra, Békéscsabától 145 km, de a méhkeréki határátkelőtől alig több mint 100 km-re, 1102 méter tengerszint feletti magasságban. Ez a Bihar-hegység legismertebb üdülő-pihenőhelye. A határhoz való közelsége miatt ez a „viharsarki” turisták egyik kedvelt úti célja. Bár azt kell mondjam, hogy jelenlegi gazdái korántsem tudják – vagy akarják – kihasználni a hely adottságait.

 

Krókuszos panoráma a Mezőhavas 1625 méteres csúcsáról


A környéken sokfelé túrázhatunk, hiszen jó néhány túraút kiindulása – vagy éppen becsatlakozása – van itt, és ráadásul ezek az utak általában jól jelzettek és nem is túl megerőltetőek. Bár természetesen Biharfüredről kiindulva a havasok irányába csakis felfelé vezető utakat találunk, amelyeken általában 3–5 km megtétele és 300–500 méter szintemelkedés leküzdése szükséges a néhány közeli 1400–1600 méteres csúcs, kilátópont eléréséhez. Mi szokás szerint a Mezőhavas 1625 méter magas csúcsa felé vettük az irányt, amely a környék legszebb teljes körpanorámáját kínálja, Biharfüredről 5 km-es úttal a piros és kék sáv jelzéseket követve 2 óra alatt kényelmesen elérhető.

 

  

A Csoda-forrás 5,5 °C-os vízével, és még havat is találunk...


Bár az idén legalább egy héttel korábban jött a tavasz, de még így is sikerült kifognunk a krókuszok virágzását, jókor mentünk... És természetesen jó időben, hiszen az eddigi néhány év tapasztalatai azt mutatják, hogy mindig remek időjárás fogadott minket fent, hála a jól megtervezett időpontválasztásoknak.

Igazi panoráma, hét képből összerakva

 
Képek és szöveg: Szatmári Zsolt - szatmarizsolt.blogspot.hu

 

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...