Nomád, a hegyek vándora

2017. január 24.

Kilátások a hófödte Mátrában

Évnyitó túrát terveztünk a Mátrába január közepére. Persze nagy havazást ígértek pont az indulás napjára, meg jeges esőt, ónos esőt, és mindenféle színű és szintű riasztást kiadtak. Ráadásul péntek 13. volt. Mi jöhet még? Mindegy, eldöntöttük, hogy ha nem túl rizikós közlekedni, akkor mindenképpen megnézzük ismét a tavalyi évben személyes kedvencünkké vált Gortva-Jójárt-kilátót a Nyikom tetején.

Erősen el is gondolkoztunk azon, érdemes-e elindulni ilyen körülmények között, de arra jutottunk, hogy mivel a kocsi teljesen mértékben fel van készítve a téli túrákra, és a sofőrnek van kellő vezetési gyakorlata mostoha útviszonyok között is, megkockáztatjuk az indulást. Egyébként oda-vissza kb. 6 balesetet láttunk. Pénteken délután jelentős késések voltak sokfelé az országban a tömegközlekedésben is. Apropó közlekedés. 1989 óta most történt meg először, hogy autó segítségével jutottunk el a túrák helyszínére a Mátrában. Eddig csakis vonattal, busszal, és gyalogosan oldottunk meg mindent. Úgy látszik, kezdünk elkényelmesedni.

 

Téli erdő a Mátra nyugati oldalában 

 

Lényeg a lényeg, a tervezetthez képest bő egy órás késéssel, de biztonságosan megérkeztünk mátrafüredi szállásunkra, a jól bevált Feketerigó Panzióba. Elhelyezkedtünk, és tekintettel a nagy stresszre, amit a havas utak okoztak, bedobtunk egy-két (három) pohár magas alkoholtartalmú gyümölcslevet. Vacsora közben a reggeli indulást tervezgettük, de mivel egyfolytában esett a hó, megint gondolkodóba estünk. Vajon mi lesz másnap? Térdig vagy derékig érő hó?

 

Mátrakeresztes felett

 

Kora reggel felkeltem, kinéztem az ablakon: nem esik, nem fúj a szél, és nincs is annyira nagy hó. Lássuk a híreket, a közútkezelő információit a neten, semmi különösebb fennakadásról nem volt hír a mátrai utakon. Ez jó! És persze kimentünk, és élőben is megnéztük a panziótól 100 méterre levő 24-es főutat. Hát annyira nem volt letakarítva, de járhatónak tűnt, legalábbis itt, az alsóbb régióban. Hogy aztán mi lesz majd 800 méter felett, az rejtély. Természetes ilyenkor a téli gumi, hólánc, hólapát megléte.

 

Táblák vannak bőven, de a kilátóról szó sincs rajtuk 

 

Tehát a tervekhez tartva magunkat elindultunk Mátrakeresztesre, ahonnan a 764 méter magas Nyikom csúcsára, a Gortva-Jójárt-kilátóba igyekeztünk feljutni. Remek építmény, és nemcsak a panoráma miatt. Minden olyan kényelmi funkcióval ellátott, ami egy kicsit merészebb, de még mindig könnyen teljesíthető hegyvidéki túrához kell, tehát a legalább egyéjszakás, hegyen töltött kalandozáshoz, mindamellett, hogy a kilátóhoz vezető út is bőven tartogat látnivalókat. Nálunk ezért is nyerte el az év kilátója címet.

 

 

 A Gortva-Jójárt-kilátó

 

A kilátó teljesen zárt, fűthető, asztalok, padok, ágyak is vannak. Ja, és mindezért egy forintot sem kér a terület és a kilátó gazdája, Gortva Zsolt. Újabb nagy pacsi a természetjárókért tett önzetlen segítségéért. Sajnos kijelölt és jelzett út tavaly óta sem készült, egyetlen tábla sem hirdeti a kilátó meglétét, és a média sem kapta fel ezt az építményt, pedig komoly kilátódömping van folyamatban kis hazánkban. De most már úgy gondolom, ez talán nem is baj. Akit érdekel az ilyen hely, az úgyis rátalál. (Egy kis segítség ezen és ezen a linken.) 

 


 Kelet felé tekintve a Mátra középső tömbje látható: Óvár, Ágasvár, Galyatető, Kékestető, stb.

 

Túrázós oldalakon olvastam, hogy talán azért nem népszerű ez a kilátó, mert „sajnos” 4 kilométert és nagyjából 450 méter szintkülönbséget kell leküzdeni, hogy odajussunk. Ja, de közben pl. még két vízesést is megcsodálhatunk. Igen, mindezért viszont cserébe gyalogolni kell. És nem is ez a sajnálatos, hanem az, hogy pl. a Prédikálószéken épített új kilátóval kapcsolatban az egyik legnépszerűbb googlekeresés ez: „Prédikálószék autóval”... nem vicc. Mindenesetre azok, akik nem tudnak vagy nem akarnak gyalogolni, sem maradnak kilátás nélkül a Mátrában, hiszen ott van pl. a Galya-kilátó, vagy a Kékestetőn a TV-torony kilátója, amit egyébként másnap mi is felkerestünk.

 

Kilátás a toronyból a Muzsla irányába


Szerencsére minden felszerelési tárgyat rendben és épségben találtunk a kilátóban. Gyorsan begyújtottam, és így hamar jobb idő lett bent, jobban esett elfogyasztani meleg konzervebédünket, és kicsit megszárítottuk a ruháinkat is. A friss, helyenként térdig érő hó kissé megnehezítette a haladást, egész rendesen kifáradtunk, mire éppen sötétedésre visszaértünk a parkolóhoz Mátrakeresztesre. Az utak határozottan jobban néztek ki, mint reggel, így gyorsabban, de azért megfontoltan - max. 40 km/h-val - tudtunk haladni vissza mátrafüredi szállásunkra.

 

 

Vasárnap reggelre gyönyörű napsütésre, és friss, ropogós időre, fagyra ébredtünk. Eldöntöttük, hogy felmegyünk a Kékestetőre, és az ország tetején található TV-torony teraszába. Kora délelőtt még simán feljutottunk, de miután lejöttünk, már lezárták a személygépkocsik elől a Mátraházáról Kékestetőre felvezető utat, mivel nagyon korlátozott a parkolóhelyek száma fent, ha elindulnak a téli sportok kedvelői a fenti pályákra. Ilyen esetben csak gyalog vagy buszokkal lehet feljutni a Kékestetőre.

 

 

A Kékestetőről akár télen, akár nyáron remek túrákat tehetünk, hiszen több turistaút találkozik fent, több irányban is elindulhatunk lefelé, akár a gerinceken, akár a patakok vájta völgyekben haladva.

 


A kékestetői adótoronyban található kilátót és körpresszót érdemes felkeresni, hiszen tiszta időben nagyon szép körpanoráma tárul a látogató elé. A szerencsésebbek északra még a Tátra vonulatait is felfedezhetik. A torony teljes magassága 176 méter, a nyitott kilátóé 45 méter, a körpresszó pedig 42 méter magasan helyezkedik el. Nyitvatartás 9-16-ig. Jegyárak: felnőtt 480 Ft, gyermek 350 Ft.

 


Összességében jó hangulatú, igazi havas téli túrát csináltunk, bár a tervezetthez képest kevesebb helyre jutottunk el, de így is tetszett mindenkinek a téli Mátra. Természetesen már a helyszínen a tavaszi túrát tervezgettük, mert akkor ismét felmegyünk a Gortva-Jójárt-kilátóba, amely szerintünk a legmenőbb hazai torony.

 

Szöveg és fotó: Szatmári Zsolt - szatmarizsolt.blogspot.hu

Tavaszi tekergés

Tavaszi tekergés

2017.04.24.

Komoly problémával küszködik a blog. Nincs időm az írásra, szerkesztésre, anyagok gyűjtésére. Sőt, még igazából a túrázásra sem. Így most csak egy rövidke hiánypótló bejegyzést teszek közzé, nehogy úgy tűnjön már, hogy leállt a blog, mert nem. Sőt! De erről majd később, a következő írásban. 

→ Tovább
Mélység és magasság - A Visegrádi-hegységben túráztunk

Mélység és magasság - A Visegrádi-hegységben túráztunk

2016.12.28.

Az idén októberben a 639 méter magas Prédikálószéken kilátót avattak. Megnéztük. Ezen kívül meglátogattuk a Spartacus-ösvényt, a Visegrád feletti dombokon a Bányatető-kilátót, és egy eldugott, csendes kis teraszt, ahonnan csodás kilátás nyílik a Dunakanyarra. És persze ott a jó öreg Rám-szakadék, ki sem lehetne hagyni. 

→ Tovább