MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.05.15. 14:00,   Szöveg: TM,   Fotó: Tamara Stubs, Atlantic production for Discovery Channel, Adobe Stock

Különleges állatokat és nejlonzacskót találtak a Föld legmélyebb árkában

Minden eddiginél mélyebbre merültek a Föld legmélyebb árkában, a Csendes-óceánban található Mariana-árokban. A merülés során nem csak különleges mélytengeri élőlényeket, de az árok alján nejlonzacskót és celofán cukros papírt is találtak.

A Föld öt óceánjának legmélyebb pontját szeretné feltárni a Five Deeps expedíció. Victor Vescovo és csapata járt már az Atlanti-óceán, a Déli-óceán, és az Indiai-óceán legmélyebb pontján, a napokban pedig a Csendes-óceánban minden eddiginél mélyebbre, 10 927 méterre merültek le.

 

Fotó: Tamara Stubs

 

Fotó: Atlantic production for Discovery Channel

 

Bizonyára nem ilyen felfedezésre számít az ember, miközben épp a Föld legmélyebb árkába száll alá, de Vescovo és csapata újonnan felfedezett rákfajok, különleges halak és egy fura ormányosféreg mellett a tengerfenéken nejlonzacskót és cukorpapírt is talált.

 

Fotó: Atlantic production for Discovery Channel

 

Fotó: Atlantic production for Discovery Channel 

Sajnos, nagyon úgy néz ki, hogy az ember a Föld legeldugottabb pontjain is nyomot hagy. Az óceánok közepén hatalmas szemétszigetek úsznak, a parányi mikroműanyagok pedig a szél és csapadék által már a lakatlan hegyvidéki területekre is eljutnak.

 

Azt nem tagadja senki, hogy a műanyagoknak fontos szerepe van az életünkben, de az is tény, ahogy és amennyit eddig használtunk belőlük, nem fenntartható a jövőben. Világszerte számos intézkedés történt elsősorban az egyszer használatos műanyagok visszaszorítására. Az Európai Unió 2021-től tiltja be az eldobható műanyagokat, az ausztrálok már most 80 %-kal kevesebb egyszer használatos műanyag zacskót használnak, miután a két legnagyobb szupermarket-hálózat kitiltotta azokat üzleteiből.

 

Fotó: Adobe Stock

 

A napokban a kicsiny olasz sziget, Capri vezetői döntöttek úgy, 500 eurós bírsággal sújtják azt, aki egyszer használatos műanyagokból készült terméket visz be a szigetre, a helyi üzletek pedig 90 napot kaptak arra, hogy száműzzék polcaikról az ilyen termékeket.

 

Kapcsolódó cikkek:

Észre sem vesszük őket, pedig globális veszélyt jelentenek

A hegyi tavaktól az óceánokig, a mikroműanyagok már mindenütt ott vannak

Tele van a Tisza műanyaggal

A Duna is tele van mikroműanyaggal


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. július
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...