Keresés eredménye

​Magyar expedíció indul a kék vércsék afrikai fővárosába

Március 16-án négy magyar kutató indul Angolába, ahol a világ legnépesebb ragadozómadár-gyülekezőhelyén 50 madárra szerelnek majd műholdas jeladót. Az expedíció célja az is, hogy változtassanak a kék vércsék ottani helyzetén, ugyanis évente tízezer példányt is megölnek, hogy aztán élelmiszerként piacra kerüljenek.

2023.03.08.

44 nap a világ végén

Rakonczay Gábor alig néhány napja érkezett haza az Antarktiszról, ahol 44 nap alatt 950 km-t tett meg sítalpakon, míg a partvidékről eljutott a Déli-sarkig.

2019.01.17.

Emlékexpedíció Etiópában, a hat évvel ezelőtti tragédia helyszínén

2012 januárjában tragédiával végződött a szegedi geográfusok etiópiai tanulmányútja. Afar-földön fegyveresek támadták meg a csapatot. A támadásban Fábián Tamás és Szabad Gábor, a Szegedi Tudományegyetem munkatársai életüket vesztették. Most, hat évvel később az Etiópia-Erta Ale Emlékexpedíció tagjai a helyszínen gyújtottak gyertyát elhunyt társaik emlékére.

2018.01.26.

Újabb magyar expedíció indul az Everestre

Klein Dávid és Suhajda Szilárd idén tavasszal nekivágnak a Mount Everestnek. Oxigénpalack nélkül szeretnék megmászni a hegyet, és ha ez sikerül, ők lehetnek az első magyar hegymászók, akik mesterséges oxigén használata nélkül érik el a Föld legmagasabb csúcsát. 

2016.11.11.

Messner - az örökös határtúllépő

Reinhold Messnerről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Ő a végletek és a legek embere. Ő az a hegymászó, aki a világon először jutott fel a Mount Everest csúcsára palackozott oxigén használata nélkül, de ő az is, akinek először sikerült megmásznia Földünk összes - szám szerint 14 - nyolcezer méter fölé tornyosuló hegyét.

2014.09.17.

Klein Dávid oxigénpalack nélkül készül az Everestre

Klein Dávid expedíciós hegymászó 2007-ben mászótársával, Várkonyi Lászlóval (Konyi) karnyújtásnyira volt a Mount Everest csúcsának elérésétől. Csupán 200 méter hiányzott a hőn áhított célig. Dávid most ismét oxigénpalack nélkül vág neki a 8850 méteres hegynek. A SPAR Everest Expedíció április 6-án indul. Dávidod Garfield, a SPAR kabalafigurája is segíti.

2014.03.27.