MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2016.07.21. 15:35,   Szöveg: mti/TM,   Fotó: PET kupa

Mérgező vegyületre bukkantak a Tiszában

Az emberi egészségre is ártalmas vegyületet, ftalátot talált egy független laboratórium a Tiszában. A PET Kupa környezetvédő akció során vett mintákban a szakemberek kimutatták azt a lágyítószert, amelyet jellemzően műanyag palackok gyártásához használnak.

A versennyel egybekötött PET Kupa elnevezésű környezetvédő akció során az önkéntesek 45 ezer műanyag palacktól tisztították meg a Felső-Tiszát és annak ártéri erdőit. Az eseményhez kapcsolódva szakemberek mintát vettek az egyik leginkább szennyezett partszakasz vizéből. Az eredmények azt igazolták, hogy a műanyag palackokból is kioldódó ftalátok hat vizsgált vegyületéből három is jelen volt a mintákban.

 

Fotó: PET Kupa


A ftalátok legnagyobb felhasználója a műanyagipar, ahol elsősorban a PVC előállítása során lágyítóként alkalmazzák azokat. Veszélyességüket az okozza, hogy a műanyag termékekből kioldódva rákkeltő és hormonháztartást zavaró hatásuk lehet. A környezetvédők ugyan csak egy alkalommal végeztek mérést, de figyelmeztető jel, hogy a Tiszában talált ftalátmennyiség a határértéknek több mint kétszerese. A vizsgálatokat végző cég munkatársai a mintát egy pillepalackokkal sűrűn szennyezett területen vették, ezért nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy a Tiszában mért ftalátszennyezéshez a folyón úszó és az árterében jelen lévő PET-palackok is hozzájárulhattak.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Rekordot döntött a 4. PET Kupa

Földünk kristálygömbben - Mi vár  bolygónkra?
 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. február
Tóth László:
Hajtűkanyar
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...