MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.03.28. 09:20,   Szöveg: Dabis Balázs Silvius,   Fotó: ÉS VIDEO: Dabis Balázs Silvius

Messzelátó – Körtvélyesi-kilátó (Vértes, Tatabánya)

Az Országos Kéktúra útvonaláról a szépséges Mária-szakadék felső végén érdemes egy kis kitérőt tennünk egy új kilátóhoz.

A körtvélyesi erdei temetőnél a Kis-Kopasz-hegy csúcsának meghódítása előtt érdemes megállnunk. Még a múlt század derekán is temettek el itt embereket, de ma már csak egy szépen gondozott, körbekerített sírkert a Vértes keleti végében. Innen néhány perc alatt elérhetjük a 2015 tavaszán átadott Körtvélyesi-kilátót.

 

 

A különleges, háromszög alakú fémszerkezetet vörösfenyővel borították, kialakítva a 10 métert is meghaladó magasságot. A legfelső kilátószintről főként a Gerecsét, az alattunk elterülő Tatabánya városát és a közeli településeket csodálhatjuk meg.

 

 

 

A kilátót megálmodó és felépíttető Tatabányai Erdészet igazgatója elmondta, hogy a bánhidai csata helyszínére vélhetően rálátni innen, a baj csak az, hogy maga a helyszín bizonytalan. Sőt, a csata időpontjáról, résztvevőiről is vitatkoznak a történészek.

 

 

A legenda szerint Szvatopluk és Árpád seregei vívtak véres küzdelmet, amely bár a magyarok győzelmével végződött, a szláv uralkodó még aznap a Dunába veszett menekülés közben, Árpád vezér és három fia nem élte túl a súlyos sérüléseket.

 


 

A Messzelátóban korábban már bemutattuk:

Julianus-kilátó (Nagymaros)

Óvár-kilátó (Szigliget)

Kaán Károly-kilátó (Budapest)

 

Kapcsolódó cikk:

Korgó hassal a medvehagymaszőnyeg közepén


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...