MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2016.03.31. 14:16,   Szöveg: Dabis Balázs Silvius,   Fotó: ÉS VIDEO: Dabis Balázs Silvius

MESSZELÁTÓ – Julianus-kilátó

Amikor azt hisszük, végre itt a tavasz, magasabb hegyeinkben egy-két havas túrára adódhat még lehetőség. A Börzsöny déli vonulatain is sokáig kitartott Tél tábornok.

Sok túrázó kedvenc, az OKT vonalán található kilátóját választottuk ki ebben a hónapban. A Börzsöny egyik déli bércén, a Hegyes-tetőn magasodó toronyban abban az élményben lehet részetek, hogy előttetek és mögöttetek is kanyarog a Duna.

 

MESSZELÁTÓ - JULIANUS-KILÁTÓ (NAGYMAROS) from Turistamagazin on Vimeo.


 

Magyarország legnagyobb folyóját éppen ezek a bércek kényszerítették kitérésre, kialakítva hazánk egyik legszebb turisztikai látványosságát, a Visegrádi-hegység és a Börzsöny között megcsodálható Dunakanyart.

A Julianus-kilátót Zebegényből és Nagymarosról érhetitek el a legrövidebb úton, ám arra készüljetek, hogy mindkét esetben jelentős szintemelkedéssel kell megküzdeni.

 

 

Az eleink után Ázsiában kutató szerzetesről elnevezett, bástyára emlékeztető, kétemeletes tornyot a nagy múltú Encián Turista Egyesület építette 1939-ben a 482 méter magas hegy tetejére. 2011-ben az Ipoly Erdő Zrt. szépen felújította, azóta ismét biztonságosan látogatható. Csigalépcsői igen meredekek és keskenyek, az első emeleten egy kis fedett helyiségbe is behúzódhatunk, ahol egy kerek asztalka csábít minket a elemózsiánk elfogyasztására.

 

 

A szemközti oldalon a Salamon-torony és Visegrád fellegvárának a látványa vonzza tekintetünket, de a közel 270 fokos panoráma északról is sok szépséget tár elénk. A Börzsöny legmagasabb csúcsai mellett a Csóványos nemrég megmagasított kilátója is látható tiszta időben.

 

 

 

 

A Messzelátó sorozatunk korábbi epizódjai:

Óvár-kilátó (Szigliget)

Kaán Károly-kilátó (Budapest)
 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...