MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2013.10.04. 14:50,   Szöveg: Magyar Turizmus Zrt.,   Fotó: itthon.hu

Minden ízében Magyarország!

Idén ősszel a derű jegyében ismerkedhetünk a hazai turisztikai régiók gasztronómiai és borkínálatával, továbbá ellátogathatunk a számos őszi rendezvény és aktív program valamelyikére.

Az utazás élmény, amelyhez kellemes hangulat és életérzés társul. 2013 őszén itthon – időjárástól függetlenül – minden a derűről, a hazai bor és gasztronómiai értékek felfedezéséről szól.

 

A magyar szőlő- és bortermelés évezredes múltra tekint vissza. E hagyomány őrzői a mai szőlészek és borászok. A bor egyben a magyar történelem, kultúra és gasztronómia egyik meghatározó eleme. A szüret és az újborkészítés időszakában érdemes útra kelni, és ellátogatni a hazai tájakra, hiszen a bor igazi megismerése lehetetlen termőhelyének felfedezése nélkül. Magyarország 22 borvidéke változatos tájakkal, ízekkel, élményekkel várja a látogatókat. Nem csoda hát, ha nehezünkre esik a választás. A megoldás azonban roppant egyszerű: itthoni kalandozásaink során körbekóstolhatjuk az egész országot.

 

 

A fővárosiak örömére az Etyek–Budai, valamint a pezsgőborok hazájaként emlegetett Ászár–Neszmélyi borvidék is csak egy ugrás Budapestről. Etyeken mindig találunk nyitott pincéket, és egyre gyakoribbak az ún. slow food fesztiválok errefelé. Hazánk legrégebbi pezsgőgyárába is részben innen érkezik a szőlő, amelyből a híres Törley pezsgő készül. Felfedezőutunkon Móron ezerjót, távolabbra merészkedve, a Dél-Alföldön pedig olyan magyar fajtákat kóstolhatunk, mint a kövidinka vagy a kadarka. Villányban a pincék ajtaja mindig nyitva áll a szomjas utazók előtt. Könnyen rabul ejt a mediterrán éghajlatú vidék és persze a kiváló vörösborok.

 

 

Szekszárdon az ország legszebb kadarkáit és bársonyos kékfrankosokat találunk. Eger a bikavér hazája, amelyet számos pincében kóstolhatunk. A badacsonyi szőlőhegyen akár busszal is körbejárhatjuk a pincéket, s a finom borokat ízlelgetve a bazaltorgonákban és a Balaton látványában is gyönyörködhetünk. Füreden nyaranta több héten át várják a borfesztivál kiállítói a korzón sétálgatókat egy-egy pohár hamisítatlan balatoni borra. A Balaton-felvidéken a gomba módra szaporodó kis családi borászatok kínálatából olaszrizling, rózsakő és kéknyelű fajtákból válogathatunk. A déli parton, a boglári hegyről szintén nemcsak a csillogó víztükörre és a szemközti hegyekre nyíló panorámát élvezhetjük, de kiváló borokat is iszogathatunk.

 

 

Pannonhalmán a világörökség részét képező apátság szerzetesei gondoskodnak a helyi borkészítés hagyományainak megőrzéséről. Az ország legkisebb borvidéke, az egyetlen szőlőhegyből álló Somlói borvidék a testes, száraz fehérborok hazája. Itt terem a legautentikusabb szőlőfajtánk, a juhfark is, amely nevét alakjáról kapta. Sopron és környéke a kékfrankos fellegvára. A Mátrai borvidék az elmúlt években került fel újra Magyarország bortérképére friss fehérborainak és elkötelezett fiatal borászainak köszönhetően. A Hajós–Bajai borvidéken történelmi pincesor vár felfedezésre.


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...