MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.12.03. 13:58,   Szöveg: MTI,   Fotó: 123.rf.hu

Modellezték a mikroműanyagok mozgását

A vizsgálatot a Washingtoni Állami Egyetem kutatója végezte, az eredmények pedig abban segítenek, hogy pontosabban felmérhessék a mikroszálak – eddig alig ismert – környezeti hatásait.

A világ óceánjaiban több millió tonna műanyaghulladék úszkál úgynevezett mikroműanyag-részecskék formájában, amelyek idővel lerakódnak az üledékekben, eljutnak a termőföldekre és az ivóvízbe. Mikroműanyagoknak az öt milliméternél kisebb műanyagrészecskéket nevezzük, ezek legkevésbé tanulmányozott fajtái a mikroszálak, azaz olyan apró műanyagszálak, amelyek például mosás közben válnak le a műszálas szövetekről.

 

Fotó: 123.rf.hu


Ezek nagy része átjut a vízszűrő rendszereken, és a szennyvízzel együtt az óceánba kerül. A mikroszálak, amelyek fennakadnak a szűrőn, a szennyvíziszapban végzik, amit aztán trágyaként hasznosítanak, vagy a szeméttelepekre visznek.


Nick Engdahl, az egyetem építő- és környezetmérnöki karának adjunktusa, most azt szerette volna kideríteni, hogy a mikroszálak folyamatosan mozognak, szétterjednek vagy csak felhalmozódnak-e egy helyen. A szakember végül arra jutott, hogy a hossz és a mikroszálakat mozgató víz sebessége határozza meg, hogy azok megtelepednek-e a talajban vagy tovább haladnak. Az is kiderült, hogy a rövidebb mikroszálak mozgása jóval összetettebb, és gyorsabbak is, mint a feloldódott anyagok.

 

Fotó: 123.rf.hu


Engdahl közvetlen megfigyelésekkel még tovább finomítja majd az eredményeket, és azt tervezi, hogy egy szennyvízkezelőben is méréseket fog végezni. Mint hangsúlyozta, mindez segít pontosabban felmérni a mikroszálak környezeti hatásait, amelyek egyelőre alig ismertek.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Észre sem vesszük őket, pedig globális veszélyt jelentenek

A Duna is tele van mikroműanyagokkal

A műanyaghulladék ezért is veszélyes

PET-palack-zátony a Marosban

A mikroműanyagok már mindenütt ott vannak


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. május
Orliczki Gábor :
Tekergős az út hazafelé
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...