MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2015.10.15. 17:00,   Szöveg: Nagy Loránd István,   Fotó: Shutterstock

Nagy őzlábgomba, a tölteni való celeb

Májustól novemberig találkozhatunk hazánk gombavilágának egyik legismertebb, legnépszerűbb képviselőjével, a mezőkön, tisztásokon és világos erdőszéleken egyaránt gyakori nagy őzlábgombával. Kiváló ízű élőlény, amelyből szuper szárítmány is készíthető.

Kalapja 10–30 cm átmérőjű, eleinte tojásdad, illetve dobverő formájú, később esernyőszerűen kiterülő, közepén mindvégig púpos, halványbarna alapon nagyméretű, barnás tónusú, szálas pikkelyek díszített. Fiatalon fehéres, idővel megbarnuló, sűrűn és szabadon álló lemezei a tönk körül gyűrűszerűen összenőttek.

 


A kalapból csuklósan kifordítható, 15–30 cm hosszú, 1–3 cm átmérőjű, igen karcsú tönkje kígyóbőrszerűen márványozott, alja gumósan megvastagodott. Kettős szélű, fejlett, vattás, gyűrű formájú gallérja eltolható – ez is fontos határozóbélyeg. Mogyoróillatú és -ízű húsa a kalapban vastag és puha, a tönkben azonban szívós és rostos. Utóbbit éppen ezért szárítva, majd alaposan porítva szokás felhasználni levesek, alaplevek ízesítéséhez.

A nagy őzlábgomba (Macrolepiota procera) a szintén ehető piruló (Chlorophyllum racodes; syn.: Macrolepiota rhacodes) és a karcsú (Macrolepiota mastoidea), valamint a Magyarországon ritka, nem ehető tüskés őzlábgombával (Lepiota aspera) téveszthető össze.

 


  

Fő az óvatosság

Még napjainkban is számos emberéletet követelnek a nem ellenőrzött gombatételek fogyasztásából eredő mérgezések, amelyeknek zömét könnyűszerrel meg lehetne akadályozni, ha kicsit kisebb lenne az önbizalmunk. A gombavizsgálat ingyenes szolgáltatás a piacokon, éljünk hát vele. A www.piaconline.hu és a www.netgombasz.hu oldalon a gombavizsgálat helyszíneiről és a nyitvatartási időkről is tájékoztatást kaphatunk.

 

A cikk megjelent a Turista Magazin 2015 októberi számában.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Szeretnivaló gombák

Környezettudatos gombaszedés
Mesebeli és mérges, a légyölő galóca
 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...