MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.05.02. 12:38,   Szöveg: Turista Magazin, Gemenc Zrt.,   Fotó: Gemenc Zrt.

Nézegess cuki gólyafiókákat élőben

A bekamerázott gemenci feketególya-család már három fiókánál jár, és remélhetőleg az utolsó tojásból is hamarosan kikel a legújabb apróság.

Az első tojás március végén jelent meg a fészekben, az első fióka pedig április 30-án bújt elő – aki lemaradt volna a nagy eseményről, itt tudja megnézni -, azóta követte két tesója is, így már csak egy fióka kikeléséért kell izgulni. A kirepülés július közepétől várható, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át.

 

Fotó: Gemenc Zrt.

 Az élő közvetítést itt tudod elérni


Hazánkban mintegy 350-400 pár fekete gólya fészkel, közülük nagyjából 40 pár Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb sűrűségű fekete gólya állománya. Többségük március közepén érkezik meg a Gemenci erdőbe. Az élő adás a Gemenc Zrt., a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével jött létre, és immár hatodik éve működik a tudományos kutatás.
 

Kapcsolódó cikkek:

Megvan az első tojás a gemenci feketególya-fészekben

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...