MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.12.17. 09:00,   Szöveg: Turista Magazin,   Fotó: 123rf.com, evfaja.okostars.hu, Bakony-Balaton Geopark / Vers József, vizitura.hu

Óévbúcsúztató lazulás a téli természetben – programajánló

Azért, mert kaptunk a nyakunkba egy kis havat, és hideg van, még nem feltétlenül kell otthon maradni. Ha a téli táj szépségeiben szeretnél feltöltődni, ajánlunk pár klassz szabadtéri programot az ünnepek előtti és utáni időszakra. 

Mutatjuk, hol töltődhetsz fel az ünnepek előtti bevásárlás közben, vagy hol mozoghatod le a karácsonyi menük után felhalmozódott kalóriákat.

 

1. Mákos Bejgli Túra

Fotó: 123rf.com

 

A Felsőtárkányról induló körtúrán 25, 15, 10 kilométeres résztávok közül választhatunk. A Bükk látványos vidékein vezet. A távok gyalog és futva is teljesíthetők. A szervezők ígérete szerint a célban forró tea, szendvics és mákos bejgli is lesz, plusz gyerekeknek meglepetés.

 

Mikor?
2018. december 23. 8.00–16.00
Hol?
Felsőtárkány, rajt és cél helyszíne: Imókő üdülő parkolója
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.

 

2. Év végi túra a Maros-gáton

Fotó: evfaja.okostars.hu

 

A karácsonyi lakomák ledolgozására kiváló alkalom lehet egy kiadós séta, például a Maros-gáton. A 15 kilométeres túra Újszeged városrésztől Deszkig, a község hatalmas kocsányos tölgyéig vezet, amely a „Csongrád Megye Leghatalmasabb Tölgye” címet viseli. A téli táj szépségei mellett az úton fakopáncsok és ragadozó madarak figyelhetők meg jó eséllyel. A túra vezetett, de bárhol félbehagyható, önállóan is „ki lehet szállni”.

 

Mikor?
2018. december 28. 8.00–13.00
Hol?
Szeged, Maros-gát
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.
 

 

3. Téli Strázsa

Fotó: 123rf.com

 

A résztvevők ízelítőt kapnak a Kiskunság egy újabb homokbuckás, változatos erdőkkel borított területéről, ahol nyomon követhetik az őzek, nyulak, fácánok, helyenként a vaddisznók, szarvasok nyomait, mozgását. Az Izsákról induló körtúrán 9 és 18 kilométeres résztávok közül választhatnak a túrázók, ahol ötpróbapontokat is be lehet szerezni: a rövidebb távon 1, a hosszabbon 2 pontot. Kötelező előnevezési határidő: december 21.

 

Mikor?
2018. december 29. 8.00–16.00
Hol?
Izsák, rajt és cél helyszíne: Birkás Bor- és Pálinkaház
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva. 

 

4. Panorámatúra a Tihanyi-félszigeten

Fotó: Bakony-Balaton Geopark / Vers József

 

Az útvonal Tihany legszebb kilátópontjait érintve mutatja be a félsziget földtani örökségét. A túra érinti az Apáti-kilátót, ahonnan a Külső-tó nádtengerére és a Balaton keleti medencéjére nyílik szép rálátás, a levendulást, a Nyereg-hegyet, a Kis-erdő-tetőt, a gejzírmezőt, az Aranyházat és a Hármas-hegyi-kúpot, ahonnan a Balaton-felvidék egyik legelragadóbb panorámájában gyönyörködhetünk. A túra hossza 5 km, időtartama 4 óra.

 

Mikor?
2018. december 29. 10.00–14.00
Hol?
Tihany, találkozóhely: Apáti Kapu parkoló
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.

 

5. Hévízi-lefolyó-túra

Fotó: vizitura.hu

 

Egy csípős téli napon felejthetetlen élmény a „padlófűtéses” kenu előnyeit élvezni a Hévízi-patakon. A télen is 20 °C-os víz felett a páratakaró mögül különféle tündérrózsák és vízimadarak (tőkés réce, kis vöcsök, kárókatonák, szürke gém, nagy kócsag) tűnnek elő. A résztvevők 3–4 fős kenukban eveznek Fenékpusztáig, ahonnan a visszaút autóval történik. Táv: kb. 10 km.

 

Mikor?
2018. december 27– 31. 10.00–13.00
Hol?
Hévíz, találkozóhely: Hévízi-tótól délre eső parkoló
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. június
Boronkai Miklós:
Viharban
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...