Hosszúlépés

Élmények az országon innen és túl - a Turista Magazin szerkesztőségi blogja

Szerző:
2015. november 18.

7 dolog, amire emlékezni fogsz Balatonalmádiból

Almádiban az a jó, hogy rossz időben sem vagy szobafogságra ítélve, mert rengeteg látnivaló és túraútvonal vár a környéken. Mi a Vörös homokkő tanösvényt jártuk be, hogy a semmiből előbukkanó mozdony mellett újra megnézzük a Balaton egyik legmenőbb kilátóját.

Balatonalmádi központjából, a Városház térről indul a 6 kilométeres Vörös homokkő tanösvény, amely a település fontosabb látványosságait köti össze. Nevét a környék jellegzetes kőzetéről, a permi vörös homokkőről kapta. Számos helyen visszaköszön a városban, hiszen Balatonalmádi házainak építőanyagát nagyrészt ez a vörös színű kő adta, és adja ma is.

 

1. Pannonia Aqua-szobor, amiről bármi eszedbe juthat

 

A kezdőpontnál rögtön egy erős vizuális élménnyel indít a tanösvény, itt áll ugyanis - stílusosan - vörös homokkő talpazaton a Pannonia Aqua-szobor, amely az alkotói szándék szerint a Balatont szimbolizálja. Lehet. Bár azon se lepődjön meg senki, ha valami egészen más jut róla az eszébe.

 


Hároméves unokahúgom például pityeregve bújt oda hozzám: „A béka megeszi a nénit.” A kissé pszichedelikus kompozíció bizonyos szemszögből és magasságból valóban olybá tűnhet, mintha egy hatalmas varangy szájából kinőne egy női fej. És későn jöttek a vigasztaló szavak: „Nézd, nincs is itt semmilyen gonosz béka, ez egy szépséges királylány, aki fürdőzik a habok között, és várja az ő királyfiját.” Eltörött a mécses. Hiába, az első benyomás beégett. (Lehet, ki kellene tenni a szobor mellé egy 12-es karikát?) Ha én nem is tudtam teljesen, de a közeli cukrászda csokifagyija azért elég gyorsan felszárította a könnyeket.

2. Vöröskő-bányából bányapark

 

A Széchenyi sétányon, a Remete-patak egykori medre fölött szedjük a lábainkat, hogy a liget végénél, a Szent Imre herceg utcán - a kék háromszög jelzést követve - felkaptassunk a dombra. Itt bevetjük magunkat az erdőbe, és nemsokára egy felhagyott bányagödörnél találjuk magunkat.

 


A látványosság itt nem sok, néhány vöröshomokkő-darab mutatóban, két információs tábla és egy pihenőpad. Az izgalmak nem igazán hágnak a tetőfokra, de az erdő mindig szép így ősszel.

 

  

3. „Óvári-messzelátó”, ahonnan nem érdemes kihagyni a balatoni panorámát

 

Egy kisebb emelkedő, és megérkezünk kirándulásunk egyik várva várt célpontjához, az „Óvári-messzelátóhoz”. 2013-ban már játunk itt, és mind a kilátó, mind a kilátás pazar élményként élt bennünk. Az eredeti építmény még a 19. és a 20. század fordulóján készült dr. Óvári Ferenc (egykori városszépítő és országgyűlési képviselő) kezdeményezésére. Volt idő, amikor Wesselényi-kilátónak hívták. Az 1990-es évek elején - régi fényképek alapján - rekonstruálták a gerendavázas, cseréppel borított tetőszerkezetet, és egy hangulatos, pöpec kis kilátó kerekedett Almádi szőlőhegyére.

 

Az 1990-es években rekonstruált „messzelátó”

 

Október végén, ottjártunkkor, az átalakítás erőteljes nyomaival szembesültünk: teteje hiányzott, lépcsőit felszedték, körülötte törmelékek hevertek. De jó hír, hogy ez nem maradt így. A helyi önkormányzat illetékese kérdésünkre elmondta: a kilátó és környezetének felújítása folyamatban, az új tetőszerkezet elkészült, és már áll is a kilátó tetején. Lehet megnézni, eldönteni, hogy szebb-e, mint valaha.

 

Felújítás alatt az „Óvári-messzelátó” és környezete


4. Fekete mozdony az Öreg-hegyen

 

A tanösvény másik vizuális csúcspontja a lombok közül hirtelen, szinte a semmiből elénk bukkanó fekete mozdony, amely úgy áll az alagút felett, mintha csak épp tegnap felejtették volna ott a vágányon. Egy varázslatos pillanatban akár Harry Potter is elroboghatna vele Roxfortba. Az emléktábla szerint azonban Veszprém és Alsóörs között ingázott 1909-től 1969-ig, amikor is gazdaságtalanságra hivatkozva felszámolták. A megszüntetett vasútvonal emlékére 1994-ben került ide a 375-ös sorozatszámú „szertartányos” gőzös, hurrá! Ennek a mozdonykategóriának a jellemzője, hogy a működéshez szükséges víz- és szénmennyiséget magán a mozdonyon helyezték el, így nem volt szüksége külön szerkocsira. Hoppá!

 


5. Kerekes kút dombocskája

 

Hogy mikből nem lesznek tanösvény-látványosságok? A következő megálló a Sörény-kút, amely a felirat szerint 1907-ből való. Ránézésre viszont semmivel sem különlegesebb, mint egy másik százéves kerekes kút.

 

  

 

6. Ahol Szent István jobbjának töredékét vigyázzák

 

Innen lecaplatunk a rövid, ám annál hangulatosabb Semmelweis utcán az Óvári utcába, ahol a Szent Jobb-kápolnában 2001 óta őrzik Szent István jobbjának egy piciny darabkáját.

 7. Évszázados fák és szoborparádé

 

Ha mindezekkel megvagyunk, már csak egy ugrás a 71-es út túloldalán lévő Öreg-park, ahol szépséges, a 20. század elején telepített, védett fák és 21. századi kortárs szobrok között sétálva zárjuk az almádi körtúrát.

 

 

Csak ajánlani tudom a „Kézfogás Európa Szoborparkban” tett sétát, mert egyrészt hihetetlenül szórakoztató és szellemes alkotásokat nézhetünk meg a hatalmas, árnyas fák tövében, másrészt szoborállománya a 2013-as átadás óta folyamatosan frissül. Az idei év egyik újdonsága a Rollerező, amely egy szezon alatt a gyerkőcök kedvence lett.

 

  
 

 

Hasznos információk a tanösvényről

A kék háromszöggel jelzett 6 kilométeres Vörös homokkő tanösvényt 3 óra alatt kényelmesen bejárhatjuk gyerekkel, nagymamával, sőt akár babakocsival is.

 

Állomások:
1. Városház tér
2. A Zsák vendéglő kapuoszlopai
3. Kilátóhely
4. Kiserdő
5. Óvári-messzelátó
6. Vöröshomokkő-feltárás
7. Régi mozdony
8. Kerekes kút
9. Szent Jobb-kápolna
10. Öreg-park

 

 

Írta: Joó Annamária

Fotók: Somogyvári D. György

 

 


 

Rövid, látványos, és van benne kihívás – Dera-szurdok

Rövid, látványos, és van benne kihívás – Dera-szurdok

2021.10.08.

Van egy hely a Pilis és a Visegrádi-hegység határán, ahol borongós időben is klassz kirándulni. Sőt, lehet, hogy furcsa lesz elsőre, de a párás, kissé ködös, őszi háttér a Dera-szurdokban még inkább emeli az élményfaktort. A mohás kőtömbök kerülgetése, a patakátkelések, a gerincen végigvezető sziklás ösvény kalandos túrát biztosít, és bizony nehéz betelni a látvánnyal.

→ Tovább
Őszi séta a Dunakanyar legsokszínűbb városában – Vác

Őszi séta a Dunakanyar legsokszínűbb városában – Vác

2021.10.05.

Vác bámulatos: nemcsak azért, mert itt lépten-nyomon történelmi emlékekbe botlunk, mert megdöbbentő módon több száz múmia került innen elő és mert Szentendrén is túltéve igazi cukrászda-nagyhatalom, hanem azért is, mert a városban tulajdonképpen egy kétkilométeres sétával is simán el lehet tölteni akár egy egész napot.

→ Tovább
Libegve a fekete hegyek világába

Libegve a fekete hegyek világába

2021.09.28.

Ötnapos őszi kiruccanásunk Montenegró páratlan hegyvidékének felfedezéséről szólt, az utolsó túranapra azonban alaposan elfáradtunk. Szerencsére a hegyi élményről és a fantasztikus panorámáról még így sem kellett lemondanunk.

→ Tovább