Hosszúlépés

Élmények az országon innen és túl - a Turista Magazin szerkesztőségi blogja

A tavasz színei a Balaton fölött

Turista Magazin 2016.04.06.

Ahogy a Balaton-felvidék lassan zöldbe öltözik, eljött az ideje bejárni néhány kedvenc helyszínt, kiegészítve néhány felfedezésre váró ösvénnyel. Egy nap, öt úti cél, 360 km három közlekedési eszközön, 26 képben.

Reggel háromnegyed hét Pétfürdő vasútállomásán, a tavaszi óraátállítás első hétvégéjén. A lankás, de sziklás dombokkal ölelt kis bakonyi falu vasútállomásán még teljes a csend. A látóhatárt kelet felé némán, füstölögve uralják a péti Nitrogénművek épületszörnyei. Egyetlen utas sétál a falu felé, az előző percekben felkelt nap pedig mintha csak tétlenül üldögélne a peron végén azon gondolkodva, hogyan is tehetné ezt a hideg, hangtalan helyet azzá a 22 fokos korai nyárrá, ami az emberek az előrejelzésekben délre ígérnek. Valóban nem ígérkezik könnyű feladatnak...
 

dsc_0464-2k.jpg

 

Aztán hirtelen jól ismert, kattogó hangok érkeznek a hátam mögül, egyszerre tucatnyi helyről: néhány másodperc állás után, a mozdonyvezető feloldotta a légféket, és a vonat öreg szerelvénye, ami Székesfehérvárról (átszállással Budapestről) elhozott ide, lassan erősödő zúgással továbbindul Veszprém felé. Még 15 perc a Badacsony felé induló autóbuszig, tehát pontosak voltunk. És ami a lényeg, két óra késéssel, de végre sikerült felébredni!

 

Nem tűnt egyszerű feladatnak megtervezni egy kényelmes utazást, ami a lehető leghamarabb a Badacsony tövébe érkezik. Az északi parton negyven helyen megálló személyvonat nem volt túl csábító lehetőség, de hamar előkerült a Várpalotáról 6.45-kor (majd Pétfürdőről tíz perccel később) induló buszjárat, ami a Balaton-felvidék ismeretlen dombjai között kanyarogva, kilenc órára érkezik a tanúhegy aljába - azaz a tegnapig érvényes téli időszámítás és a biológiai óra szerint, reggel nyolcra. Innen terv szerint ma még Tihanyra és Siófokra vezet az út.

 

mar-27_001-2k.jpg

 

A Badacsony tövében a már Pétfürdőről is ismerős friss levegővel, és a vízhez közel még az ipari turizmus nyomaival indul a nap első hegyének megmászása. 

  

mar-27_002-2k.jpg

 

Kicsit magasabbra érve, az előre gyártott részletek elmaradása, emberi léptékű kertek, és a tavasz egyre több nyoma fogad. A napfény és az emelkedő együtt gondoskodik a felső, majd a középső réteg ruha hátizsákba költözéséről.

 

mar-27_005-2k.jpg

 

Végre fent. A Balaton vize fölött 200 méterrel, a Badacsony bazaltsapkájának tövében körbefutó Kuruc-körút piros sáv jelzése mellett egymást érik a hasonló kilátóhelyek. 

  

mar-27_007-2k.jpg

 

A hegy nyugati oldalának sziklái néhol óriás tornyokká formálódva, máshol már csak görgeteges lejtőkké válva dacolnak a nap, a fagy és a víz pusztító munkájával. A leomló vulkáni kőzet végül egyre kisebb darabokra aprózódva a talajba épül, és elemeire oldódva a badacsonyi borok legendás ízét gazdagítja.

 

mar-27_013-2k.jpg

 

Sziklák, csend, tér, beton nélkül. Másfél kilométeren belül akkora különbség az utcák között talán a budapesti Józsefváros és a Palotanegyed határán sincs, mint a Badacsony vízparti lankái és a csúcshoz közeli, Szigligetre néző oldala között. Itt is csak egy-két utcában vezet turistaút, az igazán hangulatos helyek felfedezéséhez pedig érdemes akár egy egész napot eltölteni a többiben is. Az idő garantáltan gyorsan elrepül.

  

mar-27_015-2k(1).jpg

A Badacsonylábdihegy felé vezető útra kanyarodva a keszthelyi öböllel egészül ki a panoráma

 

mar-27_031-2k.jpg

 

Szigliget, egész évre jellemző hangulatában. A hegy nyugati oldalán a sárga sáv jelzés, folyamatosan hasonló kilátóhelyek közt haladva, egyenesen Badacsonylábdihegy vasúti megállóhelyre vezet.

  

mar-27_035-2k(1).jpg

 

Szigliget szigetszerű hegycsoportja, egyre közelebbről. A Dunántúl hasonló, évszázadok óta saját törvényekkel szabályzott szőlőhegyei, állandó lakók nélkül az ember állandó jelenlétének nyomát sem viselik magukon. Aki erre jár, akár épít, akár csak szemlélődik, itt jó esélyel visszanyerheti a városi alul-és felüljárók árnyékában megingott bizalmát az emberek egymás mellett élésével kapcsolatban.
 

mar-27_040-3k.jpg

 

Az egyenes, enyhén lejtő Turista utcán alig tíz perc séta az út a kilátóhelyektől Badacsonylábdihegy megállóig. A déli személyvonat ötven perc alatt a nap második helyszínére visz.

 

mar-27_050-2k.jpg

 

Továbbra is egy sárga sáv jelzésen, Aszófő megállóhelytől két kilométerre már a Tihanyi-félsziget dombjai várnak. Az egykori vulkáni kráterben kialakult Külső-tó fölött, a tavalyi és az idei mező színeit adó növények egy ideig együtt díszítik a domboldalt. A táj Magyarország első tájvédelmi körzeteként, már 1952 óta védett, jelenleg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, hazánk két Európa Diplomával kitüntetett természetvédelmi területének egyike.

 

mar-27_057-2k.jpg

 

A Balaton vízszintje fölött 12 méterrel hullámzó Külső-tavat a 19. századi lecsapolások után a természetvédelem állította vissza eredetihez közeli állapotába.

  

mar-27_058-hd-2k(1).jpg

Úton az Apáti-hegyre, március utolsó hetének színei közt

  

mar-27_076-2k.jpg

Az egykori vulkáni kaldera peremén magasodó Apáti-hegyen már csak néhány oldalra billent, „szélmarta szikla” emlékeztet a félsziget születésének viharos éveire

 

mar-27_068-1k.jpg

A Külső-tavat ennél közelebb már nem lehet, és lakóinak védelmében, nem is ajánlott megközelíteni

 

mar-27_085-2k(1).jpg

 

A szomszédos Belső-tó már az aktív hétvégék helyszíne. Mai formáját szintén az ember alakította ki, alig néhány évtizeddel ezelőtt. Ennek ellenére a vulkáni utóhatásoktól enyhén sós vize ma is menedéket nyújt az élővilágnak, miközben a partján szinte teljes hosszában sétány, sportpálya és tágas mező várja a kirándulókat. 

  

mar-27_099-2-hd-2k.jpg

 

Alig egy kilométerrel magasabban egy másik, délelőttről már ismerős helyen telik a pihenő. A tihanyi szőlőhegyre nem vezet sem aszfalt, sem turistaút, és eddig minden szeglete érintetlenül átvészelte a félsziget már részeit érintő turisztikai fejlesztéseket - szerencsére.

  

mar-27_123-2k.jpg

 

Tihany lakói főleg halászatból és földművelésből éltek, amit az 1960-as évektől egyre gyorsabb ütemben vált fel a turizmus. A máig elterjedt nádtetők, és a helyben bányászott bazalttufa falak ma is egyedi hangulatot adnak a falunak.

 

mar-27_126-hdk(1).jpg

 

Tó a kráterben (Belső-tó), tó a vetődéses árokban (Balaton), a távolban bazaltból felépülő tanúhegy (Badacsony), mind földünk folyamatosan formálódó felszínének emlékei.

 

mar-27_128-3k(1).jpg

 

A mai nap utolsó buszos utazása Tihany központjából a balatonfüredi hajóállomásra vezet. A távolsági járat itt alig gyorsít a városnéző buszok tempója fölé, látványosságokból pedig szerencsére itt is legalább annyi van, mint a budapesti Andrássy úton. A félsziget keleti partján végifutó Klebelsberg Kunó utca öt kilométeres hosszának nagy része közvetlenül a Balaton partján, alig fél méterrel a víz szintje fölött halad.

  

mar-27_134-3k(2).jpg

 

Balatonfüreden sajnos nincs sok idő az átszállásra, bár a már tavasszal is zsúfolt üzletsor, a mai nap helyszínei után nem is képvisel túl nagy visszatartó erőt. Tihany felől a tó legmoderneb hajója, a Siófok katamarán érkezik a siófoki átkeléshez.

   

mar-27_138-hd-2k.jpg

 

Az alapjaiban újragondolt és újjáépített Siófok katamarán egy hete szeli a tó hullámait. Mindkét szinten körbesétálható fedélzetekkel, alul járható üvegpadlóval, felül panorámás bárral, a naptól-széltől védett pihenőhelyektől a 270 fokos kilátást nyújtó első teraszig: túlzás nélkül ez ma a legtöbbet tudó jármű, amire idehaza bármikor „földi” árú jegy váltható. Indulás után gyorsan elhúz a távolban a kisméretű Hunor gyorshajó, ami délutánonként szintén este hatkor indulva, a nagyhajóknál kétszer gyorsabba teszi meg a Siófokig tartó utat.

  

mar-27_139-hd-2k.jpg

 

Tihany és a Balaton-felvidék, immár a déli part közvetlen közeléből. A csúcstechnika ellenére a hajó negyed óra késéssel futott be névadó városának kikötőjébe: az utasok nagy részének jó hír a meghosszabbított szieszta, de a Budapestre tartó kirándulócsoport így a hét órakor induló gyorsvonatnak is a fedélzetről integethetett. Ezt az alkalmat leszámítva, a nap összes tömegközlekedési járata percre pontosan indult és érkezett.

 

mar-27_149-hd-3k.jpg

 

Siófok központjában már a tavasz első hónapjának végén is a budapestihez mérhető forgalom és programkínálat fogadja a látogatókat. A város központjában álló, száz éves víztorony három éve üzemel kilátóként, víztartálya helyén panorámaliftekkel megközelíthető, kétszintes bárral.

 

mar-27_145-hd-1k(1).jpg

Kilátás a víztorony alsó, nyitott teraszáról, 27 méter magasból. Az esti budapesti személyvonat indulásáig hátra lévő óra már egy kis pizzériában, bőséges vacsorával, az eddigieknél is gyorsabban telt

 

Szerencsére sokadszorra is bebizonyonyosodott, hogy a tavasz első belvárosi jeleire legfőbb ideje útnak indulni. Bár autóval gyorsan el lehet jutni az erdőszéli parkolókig, a szabad útvonalválasztás pótolhatatlan szabadságot ad, ahol a parkolóhoz visszavezető kerülők helyett azonnal a következő helyszínre lehet indulni. Eközben ráadásul annyi olaj elégetésétől kíméljük meg kedvenc kirándulóhelyünket, aminek energiája egy kisebb lakás egész heti elektomos ellátásához elegendő. A Balaton környékének jól kiépített, vagy épp felfedezésrá váró szegletei pedig sok-sok hasonló túrát megérnek.

Útvonal: 

ter-gyalog.jpg
gyalog
ter-busz.jpg
busszal
ter-von.jpg
vasúton
ter-haj.jpg
hajóval

 

Írta és fotók: Gulyás Attila

Nagymaros, a szelídgesztenyésen innen és azon túl

Nagymaros, a szelídgesztenyésen innen és azon túl

2020.06.23.

Nagymaros a Dunakanyar egyik legszebb települése, könnyű megközelíthetőségének és fekvésének köszönhetően a túrák kedvelt kiindulási pontja. Mielőtt azonban nekivágnánk a hegyeknek, érdemes egy kicsit a városban és közvetlen környékén is körülnézni, mert itt is akadnak érdekes látnivalók.

→ Tovább
A Zemplén egyik legfestőibb vára - Boldogkő

A Zemplén egyik legfestőibb vára - Boldogkő

2020.06.13.

Hogy melyik Magyarország leglátványosabb vára, arról megoszlanak a vélemények, de ha a legszebb fekvésűt keressük, akkor a függőleges sziklafalakkal körbevett, Bodókő-hegyen magasodó Boldogkő vára bizonyosan az élmezőnyben végez. Az Oroszlánszikla gyilokjárója és egyedi panorámája miatt is érdemes ezt a várat felírni a bakancslistánkra.

→ Tovább
Nyakas-hegyi körtúra – családi kiadás

Nyakas-hegyi körtúra – családi kiadás

2020.05.20.

Ez a túra a nagy távolságok helyett sokkal inkább az érdekes, apró részletekről szólt. Ha rááll az ember szeme, feltárul a mikrokozmosz, és irtó érdekes események szemlélői lehetünk. Persze ehhez meg kell állni, le kell hajolni, és közelebbről is szemügyre kell venni az erdő „földszinti” lakóit.

→ Tovább