MOLFresh Corner

MOL természetjáró blog

2020. április 6.

Aludj a föld felett! – Tippek függőágyazáshoz

Ha aludtunk már sátorban, netán egy derékaljon a szabad ég alatt, itt az ideje, hogy kipróbáljunk egy újfajta élményt: a függőágyazást. A legtöbben valószínűleg úgy gondolják, hogy ide-oda hintázgatásról, egy-két órás lazulásról, legfeljebb egy kisebb délutáni bealvásról szól ez a műfaj, pedig a megfelelő felszereléssel esőben, szélben, szúnyoginvázió közepette, sőt még akár télen is lehet aludni a levegőben függve. Ha kedvet kaptál a dologhoz, néhány praktikus tanáccsal segítünk a lazulásban.

  • Használat előtt ellenőrizd a felszerelésedet. Sérült függőággyal vagy rögzítőrendszerrel sose próbálkozz, mert balesetveszélyes.
  • Válassz két kellőképpen vastag, lehetőség szerint egészséges, egymástól 3–4 méter távolságban álló fát. A magasba is nézz fel. Ha korhadt, elszáradt ágakat látsz magad felett, keress új helyszínt. Vizsgálódj a talajszinten is. Ne legyenek nagyobb kövek, szikladarabok vagy gallyak a függőágyad alatt. Az elmozdítható veszélyforrásokat körültekintően helyezd odébb.
  • Óvd a fák épségét. A rögzítőrendszer hevederjét vagy zsinórját úgy helyezd fel körülbelül másfél méteres magasságban a fa törzsére, hogy az ne károsítsa a kérget, azaz terhelt állapotban se dörzsölje ki, avagy mélyedjen bele.
  • Törekedj arra, hogy a rögzítőrendszer hevederje vagy zsinórja 30°-os szöget zárjon be a vízszintessel. Ellenőrizd a rögzítőelemek feszességét, a csatlakozási pontokat, a karabinereket. Utóbbiak nyelve mindig legyen zárt állapotban.
  • Végezz próbaterhelést. Lassan, óvatosan helyezkedj el a függőágy közepén, majd nehezedj rá a teljes súlyoddal, ülő testhelyzetben. Optimális esetben olyan pozícióban leszel, mintha egy széken ülnél: lábszáraid derékszöget zárnak be a combjaiddal, talpaid pedig leérnek a földre.
  • A függőágy nem hinta. Kerüld a túl nagy amplitúdójú himbálódzást, mert a mutatvány akár rosszul is elsülhet.
  • Ha mindezzel megvagy, helyezd magad kényelembe. Helyezkedj el kissé átlósan a függőágy hossztengelyéhez képest. Ez a pozitúra kevésbé terheli a nyakat és a vállat.
  • A nemkívánatos betolakodók (pókok, rovarok) ellen moszkitóhálóval védekezhetsz, amely csak akkor hatékony, ha egyetlen pontján sem tudnak bejutni az állatkák. A szűk terektől ódzkodók a csőszerű, kis „belmagasságú” moszkitóhálók helyett válasszanak tágasabb, akár rudazattal is merevített modellt. Ezek felhelyezése nem mindig egyszerű mutatvány, de megéri gyakorolni.
  • Esős időben tetőre is szükséged lesz. Válassz könnyű, teljesen vízhatlan, több ponton kifeszíthető, a függőágy minden pontját védő, tehát kellően nagy méretű ponyvát. A rögzítőzsinórok mindig legyenek feszesek. Az ilyesfajta ponyvák nemcsak a hulló csapadék, hanem a szél és a napsütés ellen is védelmet nyújtanak.
  • Ha függőágyban szeretnél éjszakázni, készülj fel alaposan az estére. Nyári napokon elegendő lehet a hálózsák, hűvösebb időben azonban már egy derékaljat is célszerű magad alá tenni. Szükség esetén egy mezei polifoam is megteszi, a kifejezetten függőágyazáshoz tervezett, rendszerint elnyújtott csepp alakú derékaljak nyújtotta komfortról azonban így le kell mondanod.


A Börzsöny legizgalmasabb vára – Drégely

A Börzsöny legizgalmasabb vára – Drégely

2021.01.06.

Több mint 700 éve vár, ebből közel 500 éve rom. Mindenki hallott már róla, de jóval kevesebben jártak a falainál. Ostrománál a magyar történelem egyik legdrámaibb küzdelme zajlott, várkapitánya – Szondi György – pedig a török háborúk egyik legvitézebb harcosa, aki hősiességével örökre beírta magát a történelemkönyvekbe.

→ Tovább
Az örök dilemma - szintetikus vagy pehelytöltet?

Az örök dilemma - szintetikus vagy pehelytöltet?

2020.12.14.

A pehellyel töltött outdoor termékek napjainkban is verhetetlennek tűnnek tömeg-térfogat arány és hőszigetelő képesség tekintetében, a szintetikus töltőanyagúak felzárkózása ugyanakkor szédületes sebességgel zajlik. Utóbbiak elvitathatatlan előnye, hogy sokkal jobban tolerálják a nedvességet, mint a természetes eredetű szigetelőanyagot tartalmazó társaik, továbbá az, hogy egy leheletnyivel olcsóbbak is. Ezt már korábban is megállapítottuk, de a helyzet ma is változatlan.

→ Tovább
Túrázz felelősen!

Túrázz felelősen!

2020.12.01.

A járványhelyzet miatt a természetbarátok lehetőségei is beszűkülnek egy időre, hisz látogatóhelyek zártak be, előzetesen meghirdetett programok, szervezett túrák maradnak el.

→ Tovább