MOLFresh Corner

MOL természetjáró blog

Aludj a föld felett! – Tippek függőágyazáshoz

Nagy Loránd István 2020.04.06.

Ha aludtunk már sátorban, netán egy derékaljon a szabad ég alatt, itt az ideje, hogy kipróbáljunk egy újfajta élményt: a függőágyazást. A legtöbben valószínűleg úgy gondolják, hogy ide-oda hintázgatásról, egy-két órás lazulásról, legfeljebb egy kisebb délutáni bealvásról szól ez a műfaj, pedig a megfelelő felszereléssel esőben, szélben, szúnyoginvázió közepette, sőt még akár télen is lehet aludni a levegőben függve. Ha kedvet kaptál a dologhoz, néhány praktikus tanáccsal segítünk a lazulásban.

top
Fotó: Adobe Stock
  • Használat előtt ellenőrizd a felszerelésedet. Sérült függőággyal vagy rögzítőrendszerrel sose próbálkozz, mert balesetveszélyes.
  • Válassz két kellőképpen vastag, lehetőség szerint egészséges, egymástól 3–4 méter távolságban álló fát. A magasba is nézz fel. Ha korhadt, elszáradt ágakat látsz magad felett, keress új helyszínt. Vizsgálódj a talajszinten is. Ne legyenek nagyobb kövek, szikladarabok vagy gallyak a függőágyad alatt. Az elmozdítható veszélyforrásokat körültekintően helyezd odébb.
  • Óvd a fák épségét. A rögzítőrendszer hevederjét vagy zsinórját úgy helyezd fel körülbelül másfél méteres magasságban a fa törzsére, hogy az ne károsítsa a kérget, azaz terhelt állapotban se dörzsölje ki, avagy mélyedjen bele.
272901-03-d-546409
  • Törekedj arra, hogy a rögzítőrendszer hevederje vagy zsinórja 30°-os szöget zárjon be a vízszintessel. Ellenőrizd a rögzítőelemek feszességét, a csatlakozási pontokat, a karabinereket. Utóbbiak nyelve mindig legyen zárt állapotban.
  • Végezz próbaterhelést. Lassan, óvatosan helyezkedj el a függőágy közepén, majd nehezedj rá a teljes súlyoddal, ülő testhelyzetben. Optimális esetben olyan pozícióban leszel, mintha egy széken ülnél: lábszáraid derékszöget zárnak be a combjaiddal, talpaid pedig leérnek a földre.
  • A függőágy nem hinta. Kerüld a túl nagy amplitúdójú himbálódzást, mert a mutatvány akár rosszul is elsülhet.
  • Ha mindezzel megvagy, helyezd magad kényelembe. Helyezkedj el kissé átlósan a függőágy hossztengelyéhez képest. Ez a pozitúra kevésbé terheli a nyakat és a vállat.
IMG_9445
  • A nemkívánatos betolakodók (pókok, rovarok) ellen moszkitóhálóval védekezhetsz, amely csak akkor hatékony, ha egyetlen pontján sem tudnak bejutni az állatkák. A szűk terektől ódzkodók a csőszerű, kis „belmagasságú” moszkitóhálók helyett válasszanak tágasabb, akár rudazattal is merevített modellt. Ezek felhelyezése nem mindig egyszerű mutatvány, de megéri gyakorolni.
  • Esős időben tetőre is szükséged lesz. Válassz könnyű, teljesen vízhatlan, több ponton kifeszíthető, a függőágy minden pontját védő, tehát kellően nagy méretű ponyvát. A rögzítőzsinórok mindig legyenek feszesek. Az ilyesfajta ponyvák nemcsak a hulló csapadék, hanem a szél és a napsütés ellen is védelmet nyújtanak.
272901-01-d-546407
  • Ha függőágyban szeretnél éjszakázni, készülj fel alaposan az estére. Nyári napokon elegendő lehet a hálózsák, hűvösebb időben azonban már egy derékaljat is célszerű magad alá tenni. Szükség esetén egy mezei polifoam is megteszi, a kifejezetten függőágyazáshoz tervezett, rendszerint elnyújtott csepp alakú derékaljak nyújtotta komfortról azonban így le kell mondanod.


Pakolás két keréken – Csomagoptimalizálás bringásoknak

Pakolás két keréken – Csomagoptimalizálás bringásoknak

2020.05.18.

Akár rövidebb, akár hosszabb kerékpártúrára készülünk, érdemes már jóval az indulás előtt megtervezni, mit is viszünk majd magunkkal, valamint azt, hogy hová szeretnénk begyömöszölni felszerelésünket. A cuccok összeválogatásánál csakis a valóban fontos dolgokra fókuszáljunk, hiszen minden feleslegesen hurcolt gramm többletterhet ró ránk tekerés közben.

→ Tovább
Fejlámpakisokos

Fejlámpakisokos

2020.05.04.

Mint minden vásárlást megelőzően, a fejen viselhető világítóeszköz beszerzése előtt is arra kell megtalálnunk a választ, hogy mire is kívánjuk majd használni az új fényforrást. Tippek, ötletek, tanácsok az ideális fejlámpa kiválasztásához.

→ Tovább
Túralábbelik – Alaptípusok, előnyök és hátrányok

Túralábbelik – Alaptípusok, előnyök és hátrányok

2020.04.20.

Függetlenül attól, hogy milyen céllal lépünk ki a természetbe, szinte mindig viselünk valamit a lábunkon. A megfelelő lábbeli kiválasztása azonban okozhat némi fejtörést, főként az olyan sokat szajkózott, látszólag szilárd alapokon nyugvó „aranyszabályok” miatt, amelyek értelmében túrázni például kizárólag bakancsban lehet, a nem vízálló cipő pedig csak a kirándulók életének megkeserítésére jó.

→ Tovább