Járogatok

2016. május 10.

Kilátóhelyek és lejtaknák nyomában a Vértesben

Az utcánkban már virágzik a bodza, így egy hirtelen ötlettől vezérelve szerveztem egy túrát kedvenc bodzázóhelyemre a Vértesbe, hátha szerencsével járunk, és mivel nemrég olvastam a Turista Magazin cikkét a mostanában épített Körtvélyesi-kilátóról és a közeli Medvehagyma tanösvényről, úgy gondoltam, ideje meglátogatni az új nevezetességeket.

Bár a medvehagymaszezonnak már lassan vége, a virágzó medvehagymaszőnyeg látványát kár lenne kihagyni. És egyébként se gondoltam volna, hogy a Vértesben egyáltalán van medvehagyma, pedig nem először járok errefelé.


Hamar összeverbuválódott maroknyi csapatom, és mivel ilyen kevesen voltunk, úgy gondoltam, hogy bátran beiktathatunk az útitervbe néhány kisebb kitérőt egy-egy látványos helyre. Az útiterv alapján a kietlen szári vasúti megállóhelyről indultunk, amit mindkét oldalon egy-egy peron, plusz egy esőbeállónak hivatott konténer fémjelez csak, majd a falun áthaladva értük el az ún. Terv-utat.

 

A Vinya-Bükki-völgy elején


Úgy terveztem, hogy majd a Terv-út mentén szedünk bodzát, de a bokrokon még nem jelentek meg a virágok, valószínűleg még egy-két hét kell nekik. Ezután a csodaszép, virágokkal teli és harsány zöld, valamint az őzsalátától sárgálló Vinya-Bükki-völgy miatt elhagytuk a P jelzést, majd innen kievickélve visszamásztunk P jelzésre. Természetesen nem hagytuk ki a geodéziai tornyot se a Körtvélyes tetején, és a tiltás ellenére Csabával fel is másztunk, hogy megcsodálhassuk a kilátást.


Így kipipálhattuk az első számú kilátóhelyet. Alatta egy kidőlt fatörzs mellett érdekes gombára bukkantam. Mártával, a botanikusunkkal megállapítottuk, hogy valószínűleg papsapkagomba, így otthagytuk. Bár ne tettük volna...

 

Olocsán csillaghúr


Innen a Macska-bükkön keresztül ereszkedtünk le a szépen felújított Szép Ilonka-forráshoz. Elég régen jártam már erre, így meglepődve néztem a K+ ösvény mellett létesített építményt, aminek a célját nem sikerült kitalálni. Talán majd egy szobrot helyeznek itt el? Vagy kis kápolna lesz? Mindenesetre Benedek beállt az épület alá Szent Benedek szobrát imitálva.


Innen a K+-en újból visszamásztunk egy darabon, hogy megcsodálhassuk a páratlan kilátást a Gráciák bércén, ahova egy nem szabályos, de nagyon jól követhető jelzés vezet. A szirt mentén vezető úton meglepődve vettük észre, hogy bizony medvehagyma az a fehér virágú növény, amit egyre gyakrabban látunk. Aztán hirtelen azt vettük észre, hogy a viszonylag ritkás erdő alját összefüggő fehér szőnyeg borítja. Miután kifotózkodtuk magunkat a medvehagymásban, majd a kilátóhelyen is, visszatértünk a Z jelzésre, és hamarosan becsatlakoztunk az OKT útvonalába, ahol először elhaladtunk a Rockenbauer emlékfa mellett. Ezután megtaláltuk a második, általunk papsapkagombának titulált gombát, amit természetesen megint otthagytunk, hiszen ki szeretne meghalni papsapkagomba-mérgezésben...

 

A Rockenbauer emlékfa

 

Rövid látogatást tettünk Vitányvár romjainál, ahol éppen felújítási munkálatok folynak. Itt aztán Márta hirtelen megvilágosodott a gombákkal kapcsolatban. Az eddigi gombáink ugyanis nem papsapkagombák voltak, hanem ízletes kucsmagombák! Ezután árgus szemekkel fürkésztük az erdőt, hogy nem találunk-e kucsmává felavanzsált papsapkákat, és ennek eredményeként nem is maradt el a siker.


A Béla-forrás irányába nem szabályosan a Kéken haladtunk végig, hanem letértünk egy jelzetlen ösvényre. Sajnos így se pont a forrásnál bukkantunk ki, mint ahogy terveztem, de legalább felfedeztünk egy kitűnő kucsmagomba-lelőhelyet. Így a vasárnapi ebéd szépen kiegészülni látszott némi medvehagymás juhtúróval töltött kucsmagombafejekkel.


A forrásból sajnos alig csordogált a víz, és ráadásul ki volt írva, hogy nem iható - hasonló táblát találtunk a Szép Ilonka-forrásnál is. Majd újabb kitérő következett az új kilátóhoz, de közben még beiktattuk Körtvélyespuszta régi temetőjének meglátogatását is, ahol az ismertetőtábla szerint nem csak az egykori település magyar- és németajkú lakosai nyugszanak, hanem magyar honvédek, valamint a környező puszták lakói is.

 

A Körtvélyesi-kilátó

 

Valószínűleg a közeli Körtvélyespuszta miatt kapta a Körtvélyesi-kilátó nevet ez a tetszetős építmény, annak ellenére, hogy a hegyet, amin áll, Kis-Kopasznak hívják.


A kilátó után két útitársunk inkább Szárliget felé folytatta útját, hogy korábbi vonattal mehessen haza, így már csak öten indultunk vissza a K+ jelzésen, hogy a Mészáros-hegy alól egy Budai-útnak nevezett jelzetlen úton elérjük a Medvehagyma tanösvényt. Itt már segítségül hívtam a vadonatúj telefonomat is a navigációhoz és nagyon biztató volt, hogy sorra jelentek meg az út mellett a medvehagymavirágok. Messzebb hívogatóan fehérlett az erdő alján az összefüggő medvehagymaszőnyeg, és átható hagymaillat járta át a levegőt. Úgy gondoltam, hamarosan elérjük a tanösvényt, de a GPS azt mutatta, hogy inkább a X. számú lejtakna felé haladunk, amit feltételesen szintén beterveztem, mint megtekintendő látványosságot. Bár a geocaching-oldalon leírtak szerint ezt az aknát a kesserek elég nehezen találták meg, illetve többen rá se leltek, ennek ellenére mi szinte rögtön megláttuk az aszfaltút mellett a feltűnő fehér színű építményt, miután a romos épületeknél kibukkantunk az erdőből.

 

A X. számú lejtakna


Itt megpróbáltunk elnavigálni a tanösvény irányába, de sajnos nem találtuk a megfelelő utat, így inkább maradtunk az aszfalton. Megállapítottam, hogy a 6.16-os buszt már éppen lekéstük, és körülbelül még egy óránk van a következőig. Így választhattunk, hogy miután csekkoltuk a megállóban a menetrendet, inkább elmegyünk a tanösvényhez, vagy felkeressük a XI. számú lejtaknát is. Mivel a tanösvény távolabb esett a megállótól, az utóbbit választottuk. A telefonos navigáció és a térkép együttesével könnyen ráleltünk erre is egy biogázüzem mögött.


Majd visszatértünk a megállóba, ahová hamarosan megérkezett a busz, és mivel aggályos volt, hogy elérjük-e a kinézett vonatunkat, a kedves sofőr felajánlotta, hogy a kedvünkért siet. Kelenföldön még gyorsan beugrottam a boltba juhtúróért, hogy teljes legyen az öröm, és a mai zsákmányból holnapra ízletes fogás készülhessen.


Íme az alapanyagok: medvehagyma, turbolya és ízletes kucsmagomba
És ez készült belőle: medvehagymás juhtúróval töltött gombafejek

 


Azért a recepttel se maradok adós.

 

Hozzávalók:


ízletes kucsmabomba (amennyi éppen kéznél van)
egy csokor medvehagyma
125 g juhtúró
egy kis pohár tejföl
kevés reszelt parmezán és trappista
2 száraz zsemle
2 egész tojás
egy fej vöröshagyma
kevés olaj

 

Elkészítés:


A gombatönköket levágjuk a megtisztított gombákról, majd apróra vágjuk. A tejfölt és a juhtúrót összekeverjük, ebbe beletesszük a megmosott és apróra vágott medvehagymát és a gombatönköket, valamint a reszelt sajtot. A kucsmákat megtöltjük ezzel a keverékkel. Előzőleg, ha nem túl tág a kucsmák alja, érdemes kibővíteni őket és a hulladékot apróra vágva beletenni a töltelékbe.

 

Eddig minden szépen ment, de mivel nekem nem volt túl sok gombám, megmaradt egy halom töltelék. Azt a tanácsot kaptam, hogy készítsek a töltelékből tölteléket, azaz olyasmit, amivel a csirkét is tölteni szokták. Így beáztattam a zsemléket, majd kinyomtam belőlük a vizet, hozzáadtam őket a keverékhez, majd beleraktam az egészbe 2 egész tojást. Olajon megdinszteltem 1 fej apróra vágott hagymát, majd ezt is hozzátettem. A tölteléket kiolajozott jénaiba tettem, amire ráfektettem a töltött gombákat is. Kb. 3/4-1 órán keresztül sütöttem őket, az utolsó negyedórában alufóliával letakarva, hogy ne égjen meg az étel. Így bőven megvolt a kucsmagombáknál szükséges 20 perces hőkezelés is.


Írta és fotók: Zwickl Bernadett

Egy rejtélyes pilisi gyilkosság nyomában

Egy rejtélyes pilisi gyilkosság nyomában

2019.09.27.

Egy kedves régi túratársamtól, Csiperkétől kaptam egy cikket a „Szentendrei tömeggyilkosság” néven elhíresült bűnügyi esetről, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy hátha felkelti az érdeklődésem, és szervezek ebben a témában egy túrát. A csel bejött, gyorsan ráharaptam a csalira, és pár nap múlva már készen is volt a túrakiírás Csiperke nagy meglepetésére. 

→ Tovább
Bárnai medveles medve nélkül

Bárnai medveles medve nélkül

2018.06.07.

Mostanában napi szinten hallhatunk híradásokat az ország északi részén, főleg Nógrád és Heves megyében felbukkanó medvékről, így hirtelen ötlettől vezérelve az egyik érintett települést, Bárnát szemeltük ki a túra helyszínéül. 

→ Tovább