Ti írtátok

Osszátok meg ti is az élményeiteket a Turista Magazin olvasóival!

Szerző:
2017. április 9.

Kilátótúra a Keszthelyi-hegységben

A Keszthelyi-hegység legszebb bérceit átszelő túraútvonalon, Gyenesdiástól Balatongyörökig hét kilátóból is megcsodálhatjuk a magyar tenger felejthetetlen szépségét.

 

Napjainkban a Balaton-parti önkormányzatok egyre többet dolgoznak azon, hogy a szezon ne csak a nyári hónapokra korlátozódjon, hanem egész évben biztosítsanak turisztikai vonzerőt. A nyugat-balatoni régió fejlesztéseinek köszönhetően újítottak meg több kilátót és pihenőhelyet, hoztak létre új tanösvényeket.

 


A beruházások eredményeképpen nyitotta meg kapuját 2014-ben a gyenesdiási Természet Háza Látogatóközpont is, amely számtalan programlehetőséget kínál, és a bakancsos természetjárás kiindulópontja lett. A Keszthelyi-hegység legnépszerűbb kirándulóhelye a megújult Nagymező, mely gyönyörű környezetben, jól felszerelt erdei pihenőhelyként várja a látogatókat. Nemcsak a Kéktúra útvonala érinti, de a hét kilátót összekötő Darnay-Dornyai emléktúra kiinduló állomása is.

 


A keszthelyi születésű muzeológus, helytörténész Dornyai Béla (nemesi származása miatt Darnay-Dornyai), a Balatoni Múzeum egykori igazgatója, a harmincas években jelen volt az első turistautak kijelölésénél. A nevét viselő túraútvonal Gyenesdiást köti össze a balatongyöröki Szépkilátóval. A jelentős szintkülönbséggel járó kb. 18 kilométer több szakaszban is bejárható.

 

A Festetics-kilátó


A már-már nyári meleget idéző tavaszi hétvégén indultunk neki a kilátótúrának. A Kéket követve hagytuk magunk mögött a község utolsó házait. A Pipa-hegy felhagyott murvabányájának vakító fehér hegyoldala mellett emelkedtünk a Varsás-hegy (231 m) felé. A kék háromszög jelzésen, a Nagymező délnyugati oldalán kanyarodtunk első állomásunkhoz, a Festetics-kilátóhoz. A 2000-ben újraépített, háromszintes fatorony csodálatos panorámát kínál a Keszthelyi-öbölre. Ha északnyugat felé tekintünk, akkor következő célpontunk, a Berzsenyi-kilátó is beazonosítható.

 


Rövid nézelődést követően leereszkedtünk a Nagymezőre. A terület legmélyebb pontja (tengerszint felett 180 méter) népszerű családi kikapcsolódások helyszíne. Autóval is könnyen megközelíthető, kiépített infrastruktúrával, vizesblokkal. Esőbeálló, tornapálya, szalonnasütő szolgálják az aktív időtöltést. A rétről felnézve jól látszik a hegy kúpján fölénk magasodó kilátó. A sárga kereszt, majd sáv jelzés innen egybeesik a Darnay-útvonallal, így ezen a szakaszon még könnyebb a tájékozódás.

 


A betonon csak egy rövidke szakaszt kellett megtennünk, kb. 100 méter után táblával jelzett kereszteződésben fordultunk jobbra. A Büdöskút irányába mutató, széles, emelkedő kocsiút itt még vegyes erdőben vezet. A 2011-2012-es aszályos évek kevés csapadéka a hegység feketefenyő-állományának jelentős pusztulását eredményezte. A több hektáron elszáradt fákon esetlegesen elszaporodó kártevők az ép növényeket is veszélyeztethették volna, ezért az erdő ritkítására kényszerültek. A kirándulók láthatják az egészségügyi fakitermelés következményeit, mivel az egész útvonal jórészt ligetes jellegű.

 

 

A Berzsenyi-kilátó


Kevesebb, mint három kilométeres, változatos terepen megtett séta, és a jobbról csatlakozó turistautak után értünk a Pető-hegyi pihenőhöz. 2002-ben a Berzsenyi-kilátót is felújították, így most erről az építményről élvezhettük a balatoni panoráma újabb szeletét. Tiszta időben akár a fél Dunántúl is látható. Kiránduló legyen a talpán, aki meg tudja különböztetni egymástól a két kilátót, és a róluk látható tájképet. Az ördögi hasonlatosság, mint később kiderült, az utolsó két kilátóra is igaz volt.

 


Ha mind a hét emelvényt utunkba akarjuk ejteni, akkor érdemes innen északkelet felé indulni. Murvás úton érkeztünk vissza a sárga jelzésre, melyen a balos ösvényt választva egyre beljebb hatoltunk a Keszthelyi-hegységbe. A Meszes-hegyi elágazást követően szintben haladva, vadászlesek közelében értük el a zöld keresztet, ahonnan a Pad-kű 408 méteres csúcsa következik. A hegység legmagasabb kilátópontja természetvédelmi területen fekszik. A dolomitvonulat számos ritka növény- és állatfaj otthona. A 2015-ben épített vörösfenyő csigalépcső 12,6 méterre vezet fel, ahonnan talán még szebb a Balaton nyugati partvonala.
A kis tisztáson álló kopjafák a megye híres túrázóinak - többek között Jakabfi Rudolfnak - állítanak emléket. Balatongyörök külső területéhez tartozik Büdöskút pihenőhelye, mely az egykor itt található forrásról kapta a nevét. A Vállus irányába vezető Medvehagyma tanösvény névadó növénye az erdő mélyén jól látható és szagolható.

 


Kis kitérőnket követően a zöldön Cseri-kapu irányába ereszkedtünk tovább. A kilátótúra vagy jelzett turistautak nyomvonala mentén vezet, vagy jól látható D betűk irányítanak. A Kitaibel-kilátó Vonyarcvashegy házai fölé nyújtózkodik a 225 méteres dolomittetőről. Ez a szintén 2002-ben átadott építmény puritán szerkezetű, a magasra nőtt fenyők némileg korlátozzák a kilátást. Mielőtt tovább indulnánk, érdemes a Fénykeresztet is felkeresni. Világszerte állítottak ilyen kereszteket, magasságuk egységes: a jeruzsálemi Golgota-hegy magasságának egy százada. Kivilágításának fényei szimbolikusak, bár ezt nappali fényben aligha láthattuk.

 

A Kitaibel-kilátó

 


Balatongyörökre a Lajos-völgy mentén érkeztünk. A Bélapi-pihenő is egyike a felújított csomópontoknak. Ha akarunk, pihenjünk meg itt az utolsó kapaszkodók előtt. A Garga-hegy tetején 45 évvel ezelőtt épített kilátót a keszthelyi erdészet, mely 2014-ben újult meg teljesen. A túra legkeletibb állomásairól a vulkáni tanúhegyek is megcsodálhatók. A Boroszlán tanösvény és Pele apó ösvénye is itt található, ezeken keresztül rövidebb kirándulás keretében is felfedezhető a környék. Hatodik állomásként a Boncsostetőn várt minket a Batsányi kilátó. Pazar panorámája a Balaton-felvidék legszebb arcára tekint. A balatongyöröki nyaralók között sétálhatunk le a partra, ahol a büfék már nagyüzemben sütik a lángost vagy a hekket. A főút másik oldalán, hetedikként a Szépkilátó placca zárja a sort, ahonnan a Badacsony bazaltsziklája kacsint vissza ránk.


A Batsányi-kilátó

 

 

Szöveg és fotók: dr. Kocsis Tünde

 

Ha te is szeretnéd megosztani a többiekkel a túrázás közben szerzett élményeidet, jelentkezz cikkíró pályázatunkra, és nyerj értékes nyereményeket!

A Dél-dunántúli Piros legszebb túraútjain

A Dél-dunántúli Piros legszebb túraútjain

2023.05.31.

Most, hogy végeztünk a Közép-dunántúli Pirossal, régi adósságunk törlesztésébe kezdünk, és hazai vizekre evezünk. Folytatjuk a Szekszárdtól Siófokig tekergő Dél-dunántúli Piros túra teljesítését, amely során 320 km-t fogunk megtenni a piros sávon, s eközben több mint 5200 m szintemelkedést is le fogunk gyűrni.

→ Tovább
Véget ért egy fejezet, végigjártuk a Közép-dunántúli Pirosat

Véget ért egy fejezet, végigjártuk a Közép-dunántúli Pirosat

2023.05.27.

279 km gyaloglás után értük el legnagyobb folyamunkat és gázolhattunk bele a megáradt Duna vizébe Piszkénél. 15 túranappal előbb tettük meg az első lépéseket a Közép-dunátúli Piroson, a Cuha-völgyében. Azóta átszeltük a Bakony, a Vértes és a Gerecse legszebb részeit, bevettük a hegységek számtalan csúcsát, barangoltunk völgyeikben, merészkedtünk be barlangjaikba, sok-sok elhagyott bányát és kisvasutat érintettünk, szebbnél szebb cseresekben, tölgyesekben, bükkösökben és fenyvesekben csavarogtunk, csodás településeket érintettünk és rengeteg új információval lettünk gazdagabbak a Dunántúl középső részéről.

→ Tovább
Fel a Somlyóra!

Fel a Somlyóra!

2023.05.16.

Lassan kifut alólunk a Közép-dunántúli Piros jelzése Piszkénél a Duna kék szalagjánál. Terveink szerint még egy alkalommal koptatjuk a Gerecse emelkedőinek vadonjában. Hogy célunkhoz közelebb jussunk, ezúttal Csabdiból indultunk, hogy kicsit több mint 20 km gyaloglat után célba csapjunk Héreg-felsőn.

→ Tovább