Underworld

2016. január 30.

Konditerem helyett irány a barlang!

A barlangászat sokak számára lehet vonzó szabadidős elfoglaltság, ám csak kevesen veszik a fáradságot, hogy továbblépjenek egy húszperces pálvögyi „túrán”. Pedig sokkal könnyebb belecsöppenni ebbe a földalatti világba, mint gondolnánk. Íme két remek lehetőség.

 Új év, új lehetőségek, tiszta lappal indítunk, és közben buzgón fogadkozunk, hogy ez most tényleg más lesz. Tartalmasabb, izgalmasabb, nem ülünk otthon dédelgetett álmainkkal, hanem megvalósítjuk őket. Mostanra a konditermes, diétázós lendület is kezd alább hagyni, mert kevés az inger, monoton és mégsem ez az a kaland, amire vágytunk, ráadásként rengeteg helyről halljuk azt a mostanában divatos mondatot, hogy az igazi élet a komfortzónán túl kezdődik... Peresze könnyű ezt mondani, ha nincsenek ismerősősök, nem könnyű csak úgy odaállítani valahova, hogy „hello, itt vagyok!”.


Sokan nem is gondolják, de van a konditeremnél egy jóval izgalmasabb és a testet hatékonyabban megdolgoztató hely


Amikor én kezdtem a barlangászatot, akkor barátokon, egyetemi tanárokon keresztül terjedt az információ, hogy hol és kikkel lehet „mélybe szállni”. Néhány egyesület már rendezett nyílt napokat, amikor bárkit levittek egy túrára. Ha tetszett nekik az első kaland, akkor a következő hétvégén már tudták hová kell menni, kik lesznek ott, milyen túrához lehet csatlakozni. A tapasztaltabbak kezdték tanítgatni az újoncokat, foglalkoztak velük, amikor idejük, kedvük engedte.

 


Akik most szeretnének elkezdeni barlangászni, már sokkal könnyebb helyzetben vannak. Elég beírni a keresőbe. Rögtön kiadja az egyesületeket és a nemzeti parkok által szervezett, fizetős vezetett túrákat is. Mindenki kedve szerint válogathat a tájegységek és a nehézségi fokozatok között.
Az egyesületek általában 2-3 évente indítanak alap barlangjáró tanfolyamot, amihez bárki csatlakozhat, ha érzi magában az elszántságot.


Idén tavasszal két csoport is indít a Tolerancia Barlangkutató Egyesület és a Budapesti Természetbarát Sportszövetség Triász Barlangász Szakosztálya.


Tolerancia Barlangkutató Egyesület tanfolyama 2016.február 2. - május 7.


Az oktatás elméleti (keddenként 18.00 - 20.00, Budapest, Bartók Béla út 19/b) és gyakorlati részből áll (hétvégenként, Magyarország legjelentősebb barlangjaiban és sziklafalon). www.tbe.hu

 

Triász Barlangász Szakosztály tanfolyama 2016.február 24. - május 29.


Az oktatás elméleti (szerdánként 18.00 - 20.00, Budapest, Curia utca 3.) és gyakorlati részből áll (hétvégenként, Magyarország legjelentősebb barlangjaiban és sziklafalon).

 


Aki ezek után is azzal jön, hogy nincs hol elkezdeni, az tényleg maradjon otthon! Viszlát komfortzóna! Helló élet!

Egy tragédia margójára

Egy tragédia margójára

2015.12.20.

Az első pillanatban, amikor olvastam a hírt, hogy Szlovákiában a Csengő-lyuk zsombolyban lezuhant egy ember - gyarló módon -, ez volt első gondolatom: basszus, csak nehogy valaki az ismerőseim közül legyen az, csak ne valaki a barátaim közül… Ezután elkezdtem reménykedi a véletlen szerencsében, hátha valami csoda folytán túlélte a zuhanást, és nem is sérült meg, csak egy kicsit megütötte magát. Aztán bekapcsolt az agyam racionális része, akkor a hiú remény szertefoszlott, maradtak a dermesztő tények: lezuhant. Ezt nem lehet túlélni.

→ Tovább