Odakint

2015. június 1.

Königsjodler - A via ferrata álom

Hazánkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a via ferrata vagy klettersteig túrák. Ezeken a túrákon, olyan hegyi utakra merészkedhet fel az ember, amelyek kiépítetlenül, csak képzett sziklamászók számára lennének elérhetőek. Az előrehaladást előzetesen felszerelt létrák, lépcsők, hidak és fémkábelek segítik.

 

Hazánkban a vasalt utak térhódítását, mi sem bizonyítja jobban, mint a már megnyitott cseszneki és tatabányai via ferrata parkok. Külföldön már persze egy megszokott és elterjedt társasági, családi szabadidős programnak számít, amelyben az egyszerű túrázástól az extrém mászásig mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.

 

A külföldi ferraták közül, sokak számára talán a legáhítottabb cél, a mára már elhíresült Königsjodler út, amely a Keleti-Alpokban, a Berchtesgaden-i Alpokban helyezkedik el. Hírnevét nemcsak magassága, hossza és nehézsége adja, hanem szépsége is, hiszen folyamatosan gerinc élen halad felfelé, amelynek tornyain fel-le ingázunk.

 

 

Az út során 1700 méteres szintet kell legyőzni a Hochkönig csúcsig (2.941m), ebből 700 méter a via ferrata, a többi gyaloglás egészen a Matrashausig, amely az egyik legmagasabban fekvő hütte a Keleti-Alpokban.

 

"Bár a Hochkönig csúcs Ausztriában található, a hegy nagyobb földrajzi része az Alpok Berchtesgaden-i részén fekszik Németországban."

 

A túra a Hockönig déli lábától az Erichhüttétől indul. Innen körülbelül 2,5 óra a beszállóig, majd 4-6 óra a klettersteig rész. A Matrashausig további 1 órával kell kalkulálni. Így egy egész napos, túrával kell számolni, kitett gerincen haladva. Ami gyakorlatlan, vagy még nem hozzászokott embereknek idegileg is megterhelő lehet. Az útvonal nagyjából B,C nehézségű részeken halad, majd a végén néhány D nehézségű szakasz is előkerül, ezért és a hosszú menetidő miatt, fizikailag mindenképpen felkészülten kell neki indulni a Königsjodlernek.

 

 

Erichhütte

 

 

Gyaloglás hajnalban a beszállóhoz

 

 

Már közeledünk

 

 

és már a Königsjodleren kora reggel

 

A nyolc tűhegyes torony mellett további plusz adrenalint jelent néhány rövidebb ferdekábeles híd és a Flying Fox a Sallerriss felett. Itt egy 30 méteres drótkötélen kell átcsúszni két sziklatorony között.

 

 

A Jungfrauensprung

 

 

A Teufelsschlucht

 

 

 

és a híres Flying Fox

 

 

Az átkelés

 

 

Jönnek a felhők

 

A magashegységből adódóan a hírtelen elromló idő lehetőségével is tervezni kell. Szerencsére vannak menekülő útvonalak is, amelyeken keresztül a lejöveteli útra lehet csatlakozni. A kiszállás után pedig a lejövetel kétféleképpen is megoldható. Vagy az Arno úton vissza az Erichhüttéig, vagy egy elég technikás túraútvonal vezet a Birgkar mentén.

 

 

 

Ködben úszva

 

 

A Kummetstein előtt

 

"A tornyokon haladó klettersteig ennek a régiónak a leghosszabb és legnehezebb - de egyes vélemények szerint - az Alpok egyik legnehezebb pályája."

 

 

A kiszálló

 

 

Gyaloglás a Matrashausig

 

 

 

Késő délután indultunk lefelé a ház keleti oldalán...éjszakába nyúló ereszkedés következett

 

 

A piros nyíllal jelölt úton jöttünk le

 

Az út egyébként rendkívül jól kiépített és karbantartott. Aki fizikailag felkészült és nem riad meg a kitettségtől, annak páratlan élményben lehet része a Königsjodlert végigmászva.

 

Írta és fényképezte: Szekeres Gábor

 

A képek 2011-ben készültek

 

Kövesd a facebookon is az Odakint blogot.

 

Kincsek és bányák nyomában Királyréten

Kincsek és bányák nyomában Királyréten

2015.05.21.

Királyréten, a Börzsöny legmagasabban fekvő és legkisebb medencéjében már a XVII. századtól folyt vasércbányászat. Itt és a környékén rengeteg felhagyott táró és bánya található. Van, amelyiket könnyű észrevenni, de van, amelyik már a feledés homályába merült és csak néhány ásványgyűjtő tudja, hol kell keresni.

→ Tovább
Sárkánygerinc a Pilis szívében

Sárkánygerinc a Pilis szívében

2015.04.29.

A Pilis-tető hűvös, északi lejtőjén különös kőszörnyeteg vonja magára az ember figyelmét. Mint egy sárkánygerinc úgy magasodik a környező bükkösök fölé a Vaskapu-szikla, amely a dobogókői útról már jól látható.

→ Tovább