Ti írtátok

Osszátok meg ti is az élményeiteket a Turista Magazin olvasóival!

Szöveg:
2023. június 6.

Kutyákra leselkedő apró veszélyek a természetben

A sok esőtől nyár elején burjánzik a természet, ezért a megszokottnál is éberebben kell figyelnünk néhány veszélyre négylábú kedvencünk érdekében.

Romantikusnak tűnhet egy pipacsmezőn átszaladni a kutyánkkal, de nem biztos, hogy jó ötlet. A következőkben bemutatjuk, miért ne tegyük. Összegyűjtöttünk néhány gyomnövényt, melyek akár igen komoly egészségügyi problémát tudnak okozni. Kezdjük a sort a kevésbé veszélyesekkel:

A ragadós galaj levelei örvökben állnak, serteszőrösek, az egész növényt horgas tüskék borítják – ettől „ragad”. Tavasztól őszig találkozhatunk vele a gazból kifutó kisállatunk testén. Szerencsére viszonylag könnyen eltávolítható.

A bojtorján erősen elágazó, pelyhes, szúrós szárán a barázdált tőlevelek igen nagyra nőnek. Július– szeptember környékén nyíló virágai hosszú kocsányon ülnek, ernyős fürtben álló fészkeket alkotnak. A horgos végű, hátragörbülő fészekpikkelyek egymással is összetapadva könnyen beleakadnak a kutyák szőrébe. Házak körül, utak mentén, erdők szélén szinte egész évben találkozhatunk kisebb-nagyobb szúrós „bogáncsfélével”. Kézzel szedegessük ki, de ha egy nagyobb, tüskésebb darabbal van dolgunk, akkor a ritka fogú fémfésű is segíthet a kibontásban.

Fontos, hogy mindig a bunda felszínéről kezdjük a bontást, és rétegről rétegre haladjunk befelé.

Ha közvetlenül a szőr tövénél kezdünk próbálkozni, akaratlanul is becsomagoljuk szőrrel a külsőbb rétegekbe akadt terméseket. Ha nagyon ragaszkodóak a száraz termések, akkor roppantsd szét őket pl. egy harapófogóval. Ilyenkor a kapaszkodó karmok tönkremennek, és kicsit lazábban tartják a bundát, egy részük ki is esik. Végső esetben jöhet az olaj vagy a balzsam, bármi, ami simává, csúszóssá teszi a szőrt, és segíthet a bogáncsok meglazításában. A legdurvább esetekben tördelés, olaj, fésülés jelenthet megoldást.

A zöld muhar fűféle gyomnövény, amely tavasztól őszig a szántóföldön, tarlón, árokparton gyakori. Hengeres vagy hosszúkás füzér alakú buga virágzata a kutya szőrébe tapad, és összecsomósodik. Amennyiben hamar észrevesszük, még óvatosan ki lehet szedni a szőrből kézzel, vagy növényi olaj és fém bontófésű segítségével.

Minél tovább marad a szőrben a növény, annál nagyobb és keményebb csomóvá áll össze.

Minél tovább marad a szőrben a növény, annál nagyobb és keményebb csomóvá áll össze. Amennyiben még a csomó nem érte el a kutya bőrét, a csomómentesítést lekerekített végű ollóval végezzük. Vigyázzunk, hogy a nehezen hozzáférhető helyeken nehogy megsértsük a kutya bőrét. Ujjunkkal megfogjuk a szőrt a csomó alatt, és fölötte vagdosunk. Ha már nagyobb a csomó, de még nem kőkemény, akkor fel is vághatjuk azt több darabra. Amennyiben a csomó már elérte a kutya bőrét, forduljunk szakemberhez!

A királydinnye leginkább a száraz, meleg klímát szereti, illetve a homokos talajt. Nem csak a kertekben és mezőgazdasági területeken telepszik meg, alkalmazkodóképessége kiváló, mint minden gyomnak, így találkozhatunk vele városokban, utak, vasúti és villamossínek mentén. A királydinnye „bicikligyilkos” tüskéi leginkább a szaporodást szolgálják, mivel a legelésző állatok szőre közé akadva messzire eljuthatnak a növény magjai, egyúttal megkeserítve a kerékpárosok és a kutyákat sétáltatók életét is.

A tüskék fő szezonja nyár végére, ősz elejére tehető, tehát ekkor számíthatunk rájuk a leginkább.

Ha pajtink megállva felkapja a lábát, és nem teszi le, akkor nyugodtan, finoman vizsgáljuk át a tappancsát, hátha egy tüskét jelez. Apróbb, beszakadt tüskéket néha még csipesszel sem tudunk eltávolítani. Ilyenkor segíthet, ha a kutyát (meleg)vízbe állítjuk, majd várunk egy kicsit, amíg kiázik a tüske környéke, és egy kis szerencsével előbújik a csipesszel megfogható vége.

A bürökgémorr májustól nyílik kertekben, szántón, száraz gyepekben, útszélen. Nevét hosszú, gémcsőrre emlékeztető terméséről, valamint a bürökhöz hasonló leveleiről kapta. Kertekben, szántón, száraz gyepekben, utak mentén gyakori gyomnövény. A termés az érés során felhasad, a részterméskék csőre spirálisan feltekeredik, kiszáradáskor pedig kitekeredik, a magvakat messzire szórva. A magok veszélyt jelenthetnek a kutyákra, mivel azok éles hegyűek, nedvességet kapva pedig feltekerednek a szőrre, és belefúródhatnak a bőrbe.

A toklász egy közönséges gyomnövény, az egérárpa megszáradt, széteső kalászának egy darabja. Minden olyan területen fellelhető, ahol a talajt takaró növényzet rendszeres nyírása elmarad.

Időjárástól függően május vége-június elején kezdenek a kalászok száradni, ettől az időponttól okoznak problémát a kutyáknál.

A természet úgy alkotta meg ezt a növényi részt, hogy szúrós vége révén bárhová be tud fúródni a kutya bőrébe, illetve bármely testnyíláson bejut (szem, száj, orr, fül, intim testrészek), majd az állat mozgásával együtt a toklász is vándorol egyre mélyebbre, akár súlyos gyulladást okozva.

Melyek a jellegzetes tünetek?

Fül: A kutya hevesen elkezdi rázni a fejét, vakarja a fülét, esetleg féloldalasan tartja a fejét.

Szem: Hirtelen fellépő egyoldali kötőhártya-gyulladás, erős váladékozás, esetleg nem nyitja ki a szemét.

Orr: Hirtelen erős prüszkölés, esetleg váladékozás, mely véres is lehet.

Garat: Gyulladás, duzzanat.

Láb: Nem terheli az érintett mancsot, sántikál. Az ujjak között megjelenő nedvedző seb, melyet az állat folyamatosan nyalogat. A szőr kihullik, és a gyulladt rész lila színűre színeződhet.

Intim területek: Az állat folyamatosan nyalogatja a megduzzadt, kipirosodott, gennyes területet.

Tüdő vagy más szervek (belégzés vagy migráció): fáradtság, láz, fogyás, légszomj, hányás

Mit tehetünk?

  • A legkézenfekvőbb: kerüljük a felsorolt gyomnövényekkel fertőzött területeket! Maradjunk az úton!
  • Ápoljuk rendszeresen a kutya szőrzetét (fésülés, nyírás).
  • Séta közben és után különös gonddal vizsgáljuk át kutyusunk minden porcikáját. Minél hamarabb fedezzük fel a belé fúródott növényi részeket, annál kisebb az esély, hogy hosszas és fájdalmas következményei legyenek.
  • Az egyik házi praktika annak megakadályozására, hogy a toklász be tudjon jutni a kutyus fülébe, egy női nejlonharisnya speciálisan megszabva, és felhúzva a kutya fülére.
  • Fontos, hogy már a legkisebb gyanú esetén is haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz, ugyanis minél kevésbé jut befelé a toklász, annál könnyebben távolítható el!

Az eltávolítás ritkán sikerül bódítás nélkül, több okból is. Egyrészt kényes, fájdalmas helyekre nyúlnak, amit ritkán tűrnek a kutyák, másrészt az eltávolításhoz szükséges eszközzel egy hirtelen mozdulat következtében akaratukon kívül is sérülést okozhatnak a kutyusnak. Előfordulhat azonban, hogy egyes esetekben nem bódítják az állatot, mert épp egy hétvégi vidéki rendelés végére csöppenünk be, ezért nagyon fontos, hogy a kutyát kölyökkorától kezdve szoktassuk hozzá az egyes szervek vizsgálatához (nyissuk ki a száját, nézzünk a fülébe, orrába, szemébe, tapogassuk, mozgassuk a testrészeit, fogjuk le határozottan, tanítsuk meg nyugodtan ülni, feküdni, oldalra fordulni, megkímélvén az állatorvost, szoktassuk szájkosárhoz).

Általános szabályként elmondható, hogy minél tovább vársz, annál nagyobb lesz a baj!

Ezért, amint észreveszed, hogy a pajti összeszedett pár „gazt”, igyekezz a nagyját ott helyben kiszedni, főleg a legkritikusabb helyekről (szem, orr, fül környéke, mancsok, hónalj). Hazaérkezés után pedig folytatódhat a kurkászás:-).

Jó túrázást és csodás időt kívánunk Nektek!

Anikó és Csikasz

Meglátogattuk az andocsi Szűzanyát

Meglátogattuk az andocsi Szűzanyát

2023.09.12.

Hazánk egyik legismertebb Mária-kegyhelye a külső-somogyi dombok ölelésében megbúvó Andocson található. Évente több búcsút, zarándoklatot tartanak a Szűzanya tiszteletére. Az andocsi Szűzanya legfőbb ismertetőjegye a több száz díszesebbnél díszesebb ruhája, melyekbe jeles napokon naponta, egyébként miden pénteken átöltöztetik a szakavatott kezek.

→ Tovább
Határközeli osztrák kétezresek

Határközeli osztrák kétezresek

2023.09.06.

Az Alpok keleti oldalán is magasodik egy pár, a határtól gyorsan elérhető kétezres hegycsúcs. Kipipálva a
legismertebbeket, újabb célpontok után kutattunk. A Rax legmagasabb csúcsa és a Hohe Veitsch
felejthetetlen élmény volt.

→ Tovább