Kell-e a kutyára az erdőben póráz?

Jogszabály írja elő, hogy hol kötelező pórázt adni az ebre, de a gazdik vagy nincsenek ennek tudatában, vagy egyszerűen fütyülnek rá.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Csanádi Márton (Kiemelt kép)
2024. január 22.

Jogszabály írja elő, hogy hol kötelező pórázt adni az ebre, de a gazdik vagy nincsenek ennek tudatában, vagy egyszerűen fütyülnek rá.

Aki természeti vagy természetvédelmi területen póráz nélkül kutyát sétáltat, szabálysértést követ el, mondja ki a 2012. évi II. törvény a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről. Ez alól kivételt képeznek a vadász- és a triflakereső kutyák, és lám, mintha velük lenne tele az erdő, a gyakorlatban ugyanis csak a legritkább esetben találkozunk pórázon vezetett ebbel.

Hogy ez miért baj?

  • A kutya kárt tehet védett növényekben és más állatokban.
  • Sokan megijednek a feléjük szaladó vagy rájuk ugráló kutyától, ami akkor is kellemetlen, ha a gazdi már messziről kiabálja: „Nem bánt!”
  • Lehet, hogy a kutya emberekkel barátságos, de más kutyákra rátámadhat.
  • A kutya sincs biztonságban, mert előfordulhat, hogy egy vaddisznó rátámad rá, és a találkozás nem egyszer végzetes kimenetelű (legutóbb Veszprémben történt ilyen, amiről mi is beszámoltunk).
  • Jó tudni, hogy a lakott területen és a nevesített kivételeken (például temető, tanya vagy repülőtér) kívül minden más vadászterületnek minősül, ott pedig a vadásznak egyes esetekben joga van lelőni a kutyát, ha úgy ítéli meg, hogy az veszélyezteti a vadállományt (erről ez a törvény rendelkezik). Ilyenre is több példát láttunk már.

Ha mégis póráz nélkül viszed az erdőbe a blökit, a mezőőr vagy a természetvédelmi őr bírságot szabhat ki, esetleg szabálysértési eljárást is kezdeményezhet, de lássuk be, erre nem nagyon létezik precedens. Ha te azt szeretnéd, hogy a kutyusod háborítatlanul szaladgálhasson és ő se zavarjon másokat, illetve ne okozzon kárt, és nincs kertes ház, ahol eleget mozoghatna, a kutyafuttató jelenthet megoldást. Ha pedig túrázni indulsz a kutyussal, ide kattintva olvashatsz arról, mi szükséges ahhoz, hogy a kirándulás mindenkinek maradandó jó élménye legyen.

Cikkajánló