Hosszúlépés

Élmények az országon innen és túl - a Turista Magazin szerkesztőségi blogja

Szerző:
2016. március 16.

„Népek Havasa”-túra, a tavasz és a tél harca

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére 19. alakalommal rendezte meg március 15-én, kedden a Népek Tavasza elnevezésű teljesítménytúrát.

 

Általánosan elfogadott tény, hogy márciusban tavaszodik. Elmúlnak a fagyok, hosszabbodnak a nappalok és megjelennek az első virágok, még némely fákon is. Az is általánosan elfogadott tény, hogy március 15-én bármilyen lehet az időjárás. Nem véletlen, hogy a szervezők „Népek Havasára” keresztelték át az idei túrát, ugyanis a tél megpróbálta visszahódítani a zölden ébredező tavaszi tájat.

 


A hagyományosan Miskolc Királyasztaláról induló túra idén négy távon - 30, 20, 15 és 10 km - kalauzolta el a résztvevőket a Bükkbe. Az időjárás és a sár ellenére több mint ezren neveztek. Bár ez a létszám elmarad a tavalyi évtől, de a legtöbb teljesítménytúrához képest így is magasnak számít. Több mint négyszáz egyéni nevező mellett az egyesületek és iskolák szervezésében hatszáz diák vett részt a túrán.

 


Az útvonal több látványos helyet érintett, például Lillafüredet és a Hámori-tavat. Bár az erős havazásban a szép panorámát nem igazán élvezhettük, a télies táj így is szemet gyönyörködtető volt. Olybá tűnt, hogy a tavasz és tél harca ez, ahol a tél áll nyerésre, de az ostromot kiálló tavasz végül felülkerekedik, és a nap végére visszahódítja a tájat.

 


Az idei rendezvény időjárása nem volt extrémnek mondható. Korábban is megesett, hogy a tél visszaköszönt erre a napra. 2013-ban 40 centis hó hullott, és ez az egész szervezést felborította. Akkor a távokat is csak kevesen teljesítették.

 


A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség elnöke, Makár Richárd elmondta, hogy a túrákat évről évre önerőből szervezik, és jövőre 20. alkalommal is megtartják. A Népek Tavasza teljesítménytúra nem csak sportesemény. Társadalmi program is, ahol sokan szervezett formában, egyesületekkel vagy baráti társaságokkal járják végig a távot, megemlékezve az 1848-49-es eseményekről.

 


Írta: Lánczi Péter

Fotó: Mohai Kata

Rövid, látványos, és van benne kihívás – Dera-szurdok

Rövid, látványos, és van benne kihívás – Dera-szurdok

2020.10.22.

Van egy hely a Pilis és a Visegrádi-hegység határán, ahol borongós időben is klassz kirándulni. Sőt, lehet, hogy furcsa lesz elsőre, de a párás, kissé ködös, őszi háttér a Dera-szurdokban még inkább emeli az élményfaktort. A mohás kőtömbök kerülgetése, a patakátkelések, a gerincen végigvezető sziklás ösvény kalandos túrát biztosít, és bizony nehéz betelni a látvánnyal.

→ Tovább
Jenga-torony és Üvegtigris az aranyló őszben

Jenga-torony és Üvegtigris az aranyló őszben

2020.10.22.

Mi lehet jobb egy klassz kirándulásnál? Két klassz kirándulás. Nincs is szebb, mint sétálni a kora délutáni napsütésben, és érezni a levegő meleg ölelését, amikor az erdei ösvényeket megtöltik az ősz illatai. Mi éltünk a lehetőséggel, és egy pasztellszínekben tobzódó, októberi napot a Nagy-Kopasz tetején, majd a Garancsi-tónál töltöttünk.

→ Tovább
A vécén üzletelő rómaiak és a részeg Herkules nyomában Óbudán

A vécén üzletelő rómaiak és a részeg Herkules nyomában Óbudán

2020.10.22.

Egy időben sűrűn megfordultam a Flórián téri aluljáróban. Ugyanazzal a teljes közömbösséggel gyalogoltam el a római romok mellett, mintha csak egy fornettist vagy egy telefont nyomogató jegyellenőrt hagynék magam mögött. Konstatáltam, hogy ott vannak, de különösképpen sosem gondoltam bele, milyen jelentőséggel bírnak – hogy valaha római katonák wellnesseztek ott, ahol most az emberek többsége a krumplis lángosos sorban állva tölti a legtöbb időt. Néha megéri perspektívát váltani, és jobban szemügyre venni azokat a dolgokat is, amik mellett nap, mint nap elmegyünk.

→ Tovább