Hosszúlépés

Élmények az országon innen és túl - a Turista Magazin szerkesztőségi blogja

Szerző:
2016. március 16.

„Népek Havasa”-túra, a tavasz és a tél harca

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére 19. alakalommal rendezte meg március 15-én, kedden a Népek Tavasza elnevezésű teljesítménytúrát.

 

Általánosan elfogadott tény, hogy márciusban tavaszodik. Elmúlnak a fagyok, hosszabbodnak a nappalok és megjelennek az első virágok, még némely fákon is. Az is általánosan elfogadott tény, hogy március 15-én bármilyen lehet az időjárás. Nem véletlen, hogy a szervezők „Népek Havasára” keresztelték át az idei túrát, ugyanis a tél megpróbálta visszahódítani a zölden ébredező tavaszi tájat.

 


A hagyományosan Miskolc Királyasztaláról induló túra idén négy távon - 30, 20, 15 és 10 km - kalauzolta el a résztvevőket a Bükkbe. Az időjárás és a sár ellenére több mint ezren neveztek. Bár ez a létszám elmarad a tavalyi évtől, de a legtöbb teljesítménytúrához képest így is magasnak számít. Több mint négyszáz egyéni nevező mellett az egyesületek és iskolák szervezésében hatszáz diák vett részt a túrán.

 


Az útvonal több látványos helyet érintett, például Lillafüredet és a Hámori-tavat. Bár az erős havazásban a szép panorámát nem igazán élvezhettük, a télies táj így is szemet gyönyörködtető volt. Olybá tűnt, hogy a tavasz és tél harca ez, ahol a tél áll nyerésre, de az ostromot kiálló tavasz végül felülkerekedik, és a nap végére visszahódítja a tájat.

 


Az idei rendezvény időjárása nem volt extrémnek mondható. Korábban is megesett, hogy a tél visszaköszönt erre a napra. 2013-ban 40 centis hó hullott, és ez az egész szervezést felborította. Akkor a távokat is csak kevesen teljesítették.

 


A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség elnöke, Makár Richárd elmondta, hogy a túrákat évről évre önerőből szervezik, és jövőre 20. alkalommal is megtartják. A Népek Tavasza teljesítménytúra nem csak sportesemény. Társadalmi program is, ahol sokan szervezett formában, egyesületekkel vagy baráti társaságokkal járják végig a távot, megemlékezve az 1848-49-es eseményekről.

 


Írta: Lánczi Péter

Fotó: Mohai Kata

Hang nélkül a szarvasoktól zengő gemenci rengetegben

Hang nélkül a szarvasoktól zengő gemenci rengetegben

2022.09.12.

A cím nem egy véletlen utalás a kasszasiker amerikai horrorfilmre. Aki látta, az ismeri a játékszabályokat: mozogni csak a lehető leghalkabban és legóvatosabban szabad, megszólalni pedig szigorúan tilos. Ugyanez volt a forgatókönyv a mi gemenci kirándulásunkon is, ugyanis Magyarország leghíresebb gímbikái közé indultunk, és szerettünk volna egy-két vadat közelről is megfigyelni szarvasbőgés-hallgatás közben.

→ Tovább