Hosszúlépés

Élmények az országon innen és túl - a Turista Magazin szerkesztőségi blogja

Szerző:
2016. március 16.

„Népek Havasa”-túra, a tavasz és a tél harca

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére 19. alakalommal rendezte meg március 15-én, kedden a Népek Tavasza elnevezésű teljesítménytúrát.

 

Általánosan elfogadott tény, hogy márciusban tavaszodik. Elmúlnak a fagyok, hosszabbodnak a nappalok és megjelennek az első virágok, még némely fákon is. Az is általánosan elfogadott tény, hogy március 15-én bármilyen lehet az időjárás. Nem véletlen, hogy a szervezők „Népek Havasára” keresztelték át az idei túrát, ugyanis a tél megpróbálta visszahódítani a zölden ébredező tavaszi tájat.

 


A hagyományosan Miskolc Királyasztaláról induló túra idén négy távon - 30, 20, 15 és 10 km - kalauzolta el a résztvevőket a Bükkbe. Az időjárás és a sár ellenére több mint ezren neveztek. Bár ez a létszám elmarad a tavalyi évtől, de a legtöbb teljesítménytúrához képest így is magasnak számít. Több mint négyszáz egyéni nevező mellett az egyesületek és iskolák szervezésében hatszáz diák vett részt a túrán.

 


Az útvonal több látványos helyet érintett, például Lillafüredet és a Hámori-tavat. Bár az erős havazásban a szép panorámát nem igazán élvezhettük, a télies táj így is szemet gyönyörködtető volt. Olybá tűnt, hogy a tavasz és tél harca ez, ahol a tél áll nyerésre, de az ostromot kiálló tavasz végül felülkerekedik, és a nap végére visszahódítja a tájat.

 


Az idei rendezvény időjárása nem volt extrémnek mondható. Korábban is megesett, hogy a tél visszaköszönt erre a napra. 2013-ban 40 centis hó hullott, és ez az egész szervezést felborította. Akkor a távokat is csak kevesen teljesítették.

 


A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség elnöke, Makár Richárd elmondta, hogy a túrákat évről évre önerőből szervezik, és jövőre 20. alkalommal is megtartják. A Népek Tavasza teljesítménytúra nem csak sportesemény. Társadalmi program is, ahol sokan szervezett formában, egyesületekkel vagy baráti társaságokkal járják végig a távot, megemlékezve az 1848-49-es eseményekről.

 


Írta: Lánczi Péter

Fotó: Mohai Kata

Bámulatos folyó vájta ősvilág - Páris-patak völgye

Bámulatos folyó vájta ősvilág - Páris-patak völgye

2022.08.04.

A Páris-patak szurdoka alig 350 méter hosszú, kanyargós, néhol csupán 2-3 méter széles, 20-30 méter magas, „hullámzó” falakkal szegélyezett völgy. Ezt a nem túl nagy távot igen hamar be lehet járni, viszont az egykori folyó vájta, megkövült ősvilág különleges látványa akár több órára is ott marasztalhatja a túrázót.

→ Tovább