Hosszúlépés

Élmények az országon innen és túl - a Turista Magazin szerkesztőségi blogja

Szerző:
2018. május 13.

Római fürdő a Gaja-szurdokban

A Keleti-Bakony egyik legszebb helyének tartják a Bakonynána közelében található Római fürdő néven ismert vízesést. Ha van néhány szabad napod, megéri ide ellátogatni, jó túra és kikapcsolódás lehet az egész család számára. Mi bevállaltuk, és elámultunk.

Mit adtak nekünk a rómaiak? - kérdezhetnénk a Brian élete című filmklasszikus után szabadon. Ezt a fürdőt biztos nem. Adhatták volna, de mégsem, mivel a Római fürdő elnevezésnek semmi bizonyítható köze nincs a rómaiakhoz, és nyilvános fürdő sem működött itt. Egyszerűen valakik, valamilyen okból így nevezték el a Gaja patak sziklák közé préselt vízesését. Hát, nem ebből az írásból fog kiderülni, hogy miért hívják Római fürdőnek, mint ahogy az sem, hogy valóban errefelé bujdosott-e Savanyú Jóska híres bakonyi betyár, akiről a vízesés közelében lévő barlang a nevét kapta.

 

Bakonynána, útirányjelző tábla


Ami viszont megkérdőjelezhetetlen, hogy a Bakonynánáról induló, végig a Gaja patak mellett és/vagy közelében vezető turistaútnak valóban festői hátteret nyújt a szurdokvölgy. Már ahogy a falut elhagyjuk, és ráfordulunk a kék sáv jelzésre, azonnal szembejön a dzsungelélmény. Az esőzések után kissé felázott keskeny ösvényen szinte beborít bennünket a zöld növényzet, miközben jobbra alattunk a Gaja patak tajtékozva fut árkában.

 

 

Aztán jönnek a „Látványfák”, amelyeknek hatalmas gyökerei kitüremkednek a völgyoldalból, már-már a fejünk fölött kígyóznak, s úgy hálózzák be, fonják át keresztül-kasul a talajt, mintha az örökös szorításban sosem akarnák elengedni egymást. A monumentális gyökérkompozíció hívogató, megéri közelebbről szemügyre venni. Hamarosan tágulnak a fák közti terek, és az Erdész-emlékműnél egy padokkal, asztalokkal, tűzrakó hellyel ellátott hangulatos erdei pihenőhöz érünk.

 


Innen egyre vadregényesebbé válik a völgymeredély. Az út mentén kétoldalt mohás sziklafalak meredeznek az ég felé, és a szurdok hirtelen árnyékban fürdő, tágas árokká szélesedik, amelyben látványosan hömpölyög a Gaja. Majd egy újabb tisztás következik újabb pihenőhellyel, ahonnan magas vízálláskor akár hallhatjuk is a lezúduló vízesés morajlását. Mintegy 200 méter, és eláll a lélegzetünk, amikor megpillantjuk a zöld mohás szikláktól ölelt áttörést. A patak két függőleges sziklafal alkotta szurdokba ontja vízáradatát.

 

 

 

 


A párás, esős idő miatt minden csillog: a simára csiszolódott, púpos kőtömbök, még a szurdok meztelen oldala is. A Gaja sárosan, agyagosan zúdul a sziklafalak között az árnyas medencébe. Magas vízállásnál kalandos vállalkozás lemászni a sziklákhoz, mert ilyenkor csúsznak a kövek. Javallott a fokozott odafigyelés, és a kevésbé bevállalósak válasszák inkább a turistaösvény felső szakaszát, onnan is fantasztikus a rálátás a lezúduló víztömegre.

 


A vízesés látványa mellett egy geológiai érdekesség is megbújik a Római fürdő mellett. Közel 100 méterre a völgyoldalban nyílik a Savanyú Jóska-barlang bejárata, amelyhez a kék barlangjelzés vezet fel. Aki erre jár, ne hagyja ki a Vadalmás- vagy Szerelem-forrást. Egyrészt, mert csak alig 500 méterre van a vízeséstől, másrészt kiváló szomjoltó helyszín, hiszen azon kevés források egyike a közelben, amelynek vize iható. Kipróbáltuk, tényleg finom. Körülötte öreg fákkal körülvett, szépen kialakított pihenő található híddal, padokkal, esőbeállókkal, kiváló hely erdei piknikre.

 


A Vadalmás-forrásnál eldönthetjük, hogy vagy visszamegyünk azon az úton, ahol jöttünk Bakonynánára, vagy a Gaja patak másik oldalán, a kék kereszt jelzésen haladunk, és a műútra rátérve érünk be a településre. Mindkettő jó választás, mert a völgy szépségével aligha lehet betelni. A Bakonynána - Római fürdő - Bakonynána körtúrán kb. 10 kilométerrel számoljunk, a szintkülönbség elenyésző. Ugyanakkor van benne kihívás, főleg esőzések után, amikor a patak megduzzad. Ilyenkor a terep nehezebbé válik, a nedves, mohás, néhol mozgó sziklák a csúszásveszély miatt fokozott óvatosságra intik a túrázót. A friss levegő, a félhomályba burkolózó erdő, a látványos Gaja-szurdok és vízesése azonban a Bakony vadregényes esszenciáját adja, amit nem érdemes kihagyni.

 

Írta: Joó Annamária

Fotók: Joó Annamária, Somogyvári D. György

 


 

Rövid, látványos, és van benne kihívás – Dera-szurdok

Rövid, látványos, és van benne kihívás – Dera-szurdok

2021.10.08.

Van egy hely a Pilis és a Visegrádi-hegység határán, ahol borongós időben is klassz kirándulni. Sőt, lehet, hogy furcsa lesz elsőre, de a párás, kissé ködös, őszi háttér a Dera-szurdokban még inkább emeli az élményfaktort. A mohás kőtömbök kerülgetése, a patakátkelések, a gerincen végigvezető sziklás ösvény kalandos túrát biztosít, és bizony nehéz betelni a látvánnyal.

→ Tovább
Őszi séta a Dunakanyar legsokszínűbb városában – Vác

Őszi séta a Dunakanyar legsokszínűbb városában – Vác

2021.10.05.

Vác bámulatos: nemcsak azért, mert itt lépten-nyomon történelmi emlékekbe botlunk, mert megdöbbentő módon több száz múmia került innen elő és mert Szentendrén is túltéve igazi cukrászda-nagyhatalom, hanem azért is, mert a városban tulajdonképpen egy kétkilométeres sétával is simán el lehet tölteni akár egy egész napot.

→ Tovább
Libegve a fekete hegyek világába

Libegve a fekete hegyek világába

2021.09.28.

Ötnapos őszi kiruccanásunk Montenegró páratlan hegyvidékének felfedezéséről szólt, az utolsó túranapra azonban alaposan elfáradtunk. Szerencsére a hegyi élményről és a fantasztikus panorámáról még így sem kellett lemondanunk.

→ Tovább