MOLFresh Corner

MOL természetjáró blog

2020. november 4.

​Vízhatlanul és rendezetten - Csomagokosítás kezdőknek és haladóknak

A természetjárók zöme alábecsüli a folyadékok nedvesítő hatását, egy kis eső ugyanis senkinek sem árt, az anyagra az van írva, hogy vízálló, az esőhuzat meg tökéletes védelmet nyújt a hulló csapadékkal szemben, azért hívják esőhuzatnak. Nagy igazságok ezek, a gyakorlat mégis képes a cáfolatra.

Tévhitoszlató

A piaci forgalomban lévő hátizsákok, válltáskák és övtáskák túlnyomó többsége – függetlenül attól, hogy hegymászásra, egynapos vagy kéthetes túrázásra, kerékpározásra, városi flangálásra, utazgatásra tervezték-e a gyártók – nem vízálló. Vízállónak azon modellek tekinthetők, amelyekre egész nap folyhat a víz tetszőleges irányból, akkor sem lesz nedves a belsejük. A természetjárók többségének nincs ilyesmi a birtokában. Drágák, ráadásul a külső zsebek gyakorlatilag teljes hiányát sem könnyű megszokni.

Pont emiatt léteznek esőhuzatok (PU- vagy szilikonbevonattal, illetve szalagozott, vízhatlan varratokkal), amelyek közül a minőségibbek anyaga tényleg 100%-ban vízhatlan. Viszont van egy gyenge pontjuk, amelyről meg szoktunk feledkezni: nem nyújtanak körkörös védelmet zsákunknak, és az éppen a hátrészen válik sebezhetővé ezáltal.

Filléres megoldás

Célunk az, hogy hátizsákunk tartalmát ne érje nedvesség még a legbrutálisabb égszakadás esetén sem. Egy nagy méretű, alapvetően építkezési törmelék befogadására alkalmas műanyag zsákra van szükségünk, amelynek térfogata meghaladja a hátizsákunkét. Vékony szemeteszsákot ne válasszunk, mert az anyaga sérülékeny. Ha valamilyen okból kifolyólag a feltehetően alaposan megtömött bélészsákot kivennénk a hátizsákból, tapasztalni fogjuk ezt. A plasztikzsák tetejét mindig tekerjük vissza. Egy zsák egyenlő egy pakolótér. Ha rendszerezni szeretnénk a cuccunkat – például a hálózsákot, az élelmiszereket, a meleg ruhát vagy a sátrat akarjuk elkülöníteni –, több zsákot kell beszerezni. Személy szerint az „egy nagyban több kicsi” koncepciójának vagyok a híve.

Drágább megoldás

Ebben az esetben nem szemeteszsákokra, hanem letekerős záródású, szilikonnal vagy poliuretánnal bevont, ripstop szövésű nejlonból készült, szalagozott varratú zsákocskákra, illetve zsákokra alapozunk. Tömegük elenyésző, élettartamuk hosszú, mindenféle színben és méretben kaphatók (ez megkönnyíti a csomagkupac áttekintését), a legjobb tulajdonságuk pedig az, hogy hatékonyan csökkenthető a belsejükbe tömködött ruhaneműk térfogata. Hálózsákhoz válasszunk kompressziós hevederekkel ellátott típust. Az áttetsző ablakkal felvértezett modellek beltartalma nyitogatás nélkül is könnyen ellenőrizhető.


TÚRÁZZ KÖRNYEZETTUDATOSAN!

Válogass kedvedre a Mol-kutakon a Discovery Adventures kollekció darabjaiból! Akció időtartama 2020.09.07. - 12.27. További részletek ide kattintva érhetők el.


Zemplén legszebb kilátópontjai

Zemplén legszebb kilátópontjai

2021.10.07.

Nem mindennapi panorámaélményt nyújtanak a Zemplén belső, vadregényes táján magasodó sziklabércek. Híresebb ormai közül az Országos Kéktúra mentén is találunk párat, amiket az erre járóknak bűn kihagyniuk.

→ Tovább
Fák, parkok, kilátók – A tolnai dombok legszebb erdei ösvényein

Fák, parkok, kilátók – A tolnai dombok legszebb erdei ösvényein

2021.09.13.

Ha évente egyszer mentek kirándulni, az most legyen! A kora őszi erdőnél aligha van csodálatosabb. Mi a Tolna megyei Tamási környéki erdőkbe vettük be magunkat, és nem bántuk meg. Akár egy egész napos családi túrára is felfűzhetők a látnivalók, amit a gyerekek is imádni fognak. Játékos erdei utak, kilátók, romantikus tó, és már a szerelmes szarvasok is bőgnek.

→ Tovább