2020 végéig nem látogatható a Wenckheim-kastély

Felújítás miatt nem látogatható a kastély és a park egy része, a Wenckheim majorban viszont egész nyáron kulturális kalandozásra várják az érdeklődőket.

Szerző:
TM/turizmus.com/Ruck Roland
Fotó:
Sztankó Bálint
Somogyvári D. György
2019. július 8.

Felújítás miatt nem látogatható a kastély és a park egy része, a Wenckheim majorban viszont egész nyáron kulturális kalandozásra várják az érdeklődőket.

 

A kastély 1875 és 1879 között épült. Egyik érdekessége, hogy Wenckheim Krisztina annak idején azt kérte a tervezőtől, Ybl Miklóstól, hogy a kastélynak annyi ablaka legyen, ahány nap van egy évben, annyi szobája, ahány hét, és annyi bejárata, ahány évszak.

 

Sor kerül teljes körű közműfejlesztésre, szigetelésre és gépészeti munkálatokra, megújul az épület földszintje, ahol a Wenckheim-család mindennapjait bemutató kiállítótermet alakítanak ki, de rendbehozzák a tornyot, a tetőt, a homlokzatot és a pince egy részét is. A park teljes mértékben megújul, létrehoznak benne egy játszóteret 19. századi játékokkal, valamint egy babaházat, a szökőkutat pedig fény- és hangjátékokkal kiegészítve rekonstruálják.

 

 

A felújítás 3 milliárd forintból valósul meg, ennek a fele európai uniós, a másik fele pedig a kormánytól kapott támogatás. Az épület bekerült a Nemzeti Kastélyprogramba, melynek keretein belül 39 műemlék, 20 kastély és 19 vár újul meg.

  

A tervek szerint 2020. december végén fejezik be a felújítási munkálatokat. A kastély közvetlen közelében lévő park is lezárt terület. A park nem lezárt része mindennap sötétedésig látogatható, az évszázados fák alatt, a tónál és a környékén kellemes sétát lehet tenni. Innen a kastély impozáns épülete is jól látható. Ingyenesen látogathatóaik a park területén a lipicai lovak.

 


Programlehetőségként a szabadkígyósi Wenckheim majorban - egész nyáron - „Egy magyar nábob” nyomában elnevezésű kulturális kalandozáson lehet részt venni:

 

Indulási pont: Ferenc József Diadalkapu Szabadkígyós
(A község elején a Szent Anna templom mellett jól látható a kapu)


Állomások:
• Ferenc József Diadalkapu
• Szent Anna Templom
• Wenckheim kripta
• Helytörténeti Kiállító Termek


Időpontok:
• Hétköznap: 14 óra után
• Hétvége, ünnepnap: 10-14-ig
Telefonos egyeztetés szükséges: Lánczi Ildikó 06 20 770-0024, Vizi János 06 70 334-1626


Múzeumi belépők ára:
• Felnőtt: 700 Ft
• Gyermek, nyugdíjas: 500 Ft
• Csoportos (10 fő felett): 500 Ft

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

A Tisztántúl mesés főúri kastélya: Szabadkígyós

Téli túra a Viharsarok egyik legszebb vidékén

Ybl Miklós egyik legszebb munkája - Szabadkígyós

Cikkajánló