3 festői úti cél, ami nem biztos, hogy eszedbe jut

Nem tudjuk, hogy az ország melyik szegletébe húz a szíved igazán, de az biztos, hogy ha egy álmos péntek délután fogalmad sincs arról, hol töltsd a hétvégét a családdal, akkor ne ess kétségbe. Most három olyan úti célt ajánlunk neked, amiben nem fogsz csalódni.

Szerző:
Lénárt Emese
2015. június 30.

Nem tudjuk, hogy az ország melyik szegletébe húz a szíved igazán, de az biztos, hogy ha egy álmos péntek délután fogalmad sincs arról, hol töltsd a hétvégét a családdal, akkor ne ess kétségbe. Most három olyan úti célt ajánlunk neked, amiben nem fogsz csalódni.

1. A kőfülkék titkai - Upponyi-sziklaszoros

Egy kicsit még mindig mostohagyerek a hazai kirándulók körében az ország északkeleti szeglete, pedig olykor megéri tüzetesebben tanulmányozni Magyarország térképét. Az Upponyi-hegység lankái között, Ózdtól mindössze 14 km-re fekvő Uppony például kitűnő választás egy hétvégére. És nem csak azért, mert a falu mesébe illő környezetben, a Lázbérci Tájvédelmi Körzet határán fekszik, de azért is, mert a környéken remek kirándulásokat lehet tenni. Mint például az Upponyi-szorosba - amelynek magassága a mélyén folyó Csernely-pataktól a fölötte magasodó Eszkala-tetőig a 170 métert is eléri - a Lázbérci-víztározó mellett a környék egyik legszebb látnivalója. A mindössze 400-500 méter hosszú vadregényes szurdokvölgy gazdag változatos növényritkaságokban (pl. leánykökörcsin, apró nőszirom), a szorosban számos kisebb barlang is található, amelyekből őskori állatok maradványai kerültek elő.

 

Kilátás az Upponyi-hegységről - Fotó: BNPI

 

Ha rövidebb sétát szeretnél tenni, akkor Uppony felől kezdd a túrát, ha hosszabb barangolásra vágysz (kb. 5 km), akkor Dédestapolcsányból vágj neki a távnak. Az idősebbeknek vagy a kisgyerekes édesanyáknak se lehet okuk panaszra, mert a szurdokban keskeny, jól járható, aszfaltozott út vezet végig.
A Turista magazin ajánlja: A szorosból számos kisebb ösvényen le lehet jutni a Lázbérci-víztározóhoz, amelyben fürdeni ugyan tilos, de horgászni lehet. A környék gazdag növény- és állatvilágával jól kiépített tanösvényeken ismerkedhetsz meg tüzetesebben.


2. A rablólovag nyomában délen - Szamárkúttól Mánfáig

Bükkösök, öreg tölgyesek, gyönyörű fátyolvízesések - akár egy tündérmese is kezdődhetne így, de mi most a teljesen valóságos Meleg-mányi-völgyet és környékét ajánljuk figyelmedbe, amely a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet része.

 

Fotó: www.kirandulastippek.hu

 

A területet szebbnél szebb túraútvonalakon járhatod be, amelyek során nemcsak a páratlan természeti környezetben, vadregényes patakokban gyönyörködhetsz, de megtekintheted például a Szent Bertalan-kápolnát, amelynek értékes oltárképe a 18. század végén épült az itteni bosnyák szőlőművelők részére, vagy szusszanhatsz egyet Kanta rablólovag egykori várának közelében, aki a legenda szerint itt az erdőben ütötte fel tanyáját, és hordta össze a kincseit. A túrából nem hagyható ki a Mecsek egyik legszebb helyen álló műemléke, az Árpád-kori eredetű mánfai templom sem, amelyet Sarlós Boldogasszony tiszteletére emeltek.
A Turista magazin ajánlja: Javasolt útvonal (Kb. 15 km): Szamárkút (a pécsi vasútállomásról a 39-es busszal közelítheted meg) - Szent Bertalan kápolna - Lámpás-völgy - Kantavári romok - Meleg-mányi völgy - Anyák kútja - Páfrányos - Mánfa.

3. Bakancsban a nyárfák alatt - A Hármas-Körös mentén

Ha túrázás, akkor van, aki a hegyekre esküszik, van azonban, aki az ártéri erdőkkel is beéri, főleg akkor, ha a páratlan természeti környezetért nem kell a szomszédba menni. Oda nem is, csak a Békés megyei településig, Gyomaendrődig kell elutaznod, ahol az alföldi tájat átszelő Hármas-Körös ártere és holtágai csábítgatnak kitartó talpalásra. Mint például a Hármas-Körös középső szakaszának felfedezésére, amely egyben az egyik legkönnyebben megközelíthető szakasza a vízparti kirándulóhelynek.

 

Fotó: KMNPI

 

A beszédes Poczos-kert, amely nevét az egykor ott tanyázó rengeteg szőrös négylábúról kapta, Ilona-telep, amely egy nagygazda feleségének, Szerető Ilonának titkát őrzi, Köröstarcsa messzire ellátszó templomtornya, a Büngösd-ér kanyarulatában lévő legszebb tanya, vagy a Sirató-zug, ahol a hagyomány szerint Ege lakói siratták falujuk pusztulását a tatárdúlás után mind olyan látnivalóval ajándékoznak meg, amelyekre biztos, hogy jó lesz emlékezni télen a négy fal között.
A Turista magazin ajánlja: Javasolt útvonal (13 km): Gyoma - Poczos kert - Torzsási holtág - Dan-zug - Félhalmi holtág - Összefolyás - Harcsás-zug - Paprév-zug - Köröstarcsa - (Összefolyás) - Körösladány -
Félhalmi-zug - Kecsegés-zug - Siratói holtág - Gyoma.

Kapcsolódó cikkek:
Öt kirándulás, amit a gyerkőcök is imádni fognak - 1. rész
Izgalmas tanösvények apával és anyával - 2. rész
 

Cikkajánló