3 hónapig ingyen lehet kipróbálni a Természetjáró app Pro funkcióit

A népszerű, több mint 390 ezer letöltésnél tartó túrázós mobilappot és a hozzá tartozó Természetjáró.hu honlapot a platform német gyártója részben előfizetéses rendszerűvé állítja át. Minden túra és látnivaló ingyenesen elérhető marad, csak bizonyos funkciók kerülnek az előfizetéses csomagokba, de aki legkésőbb február végéig regisztrál, a tavaszi túraszezonban még díjmentesen használhatja azokat is.

Szerző:
Természetjáró.hu
2023. február 17.

A népszerű, több mint 390 ezer letöltésnél tartó túrázós mobilappot és a hozzá tartozó Természetjáró.hu honlapot a platform német gyártója részben előfizetéses rendszerűvé állítja át. Minden túra és látnivaló ingyenesen elérhető marad, csak bizonyos funkciók kerülnek az előfizetéses csomagokba, de aki legkésőbb február végéig regisztrál, a tavaszi túraszezonban még díjmentesen használhatja azokat is.

A digitális turistatérkép-alapú Természetjáró app és böngészőből elérhető változata, a Természetjáró.hu folyamatosan bővülő tartalmát – a már ezernél is több túra, a többezer természeti és kulturális látnivaló, a rengeteg szálláshely részletes, fotókkal gazdagon illusztrált ismertetőjét – egy külön szerkesztőség készíti. A kiadója, a Magyar Természetjáró Szövetség azonban az ehhez szükséges térképes platformot az Outdooractive AG-tól licenceli, és a német cég most úgy döntött, február 28-tól bevezeti rá a Pro Alliance nevű előfizetéses modellt.

Aggodalomra semmi ok, hiszen a honlapon és az appban egyaránt minden ingyenesen elérhető marad, beleértve a sokak által használt Túratervezőt is. Egyes szolgáltatások azonban a két, opcionálisan választható előfizetői csomag, a Pro illetve a Pro+ valamelyikébe kerülnek át, így márciustól kizárólag az előfizetők számára lesznek elérhetőek. Ide tartozik többek között a jelzett turistautak megjelenítése a térképen (az appban és a honlapon is), a túrák, látnivalók és térképrészletek mentése offline használatra, valamint a kiterjesztett valóság-alapú csúcskereső, a Skyline (az appban).

Ugyanakkor a Természetjáró.hu és a Természetjáró app hasznos új funkciókkal bővül. Például az ingyenes alapcsomag felhasználói számára is visszatér a világtérkép, így nemcsak a Kárpát-medencében, hanem bárhol használható lesz. Sőt a jelenlegi egyetlen turistatérkép, az OpenStreetMap (OSM) mellett az előfizetők a csomagjuktól függően elérhetnek másokat is, köztük a Topo, a KOMPASS, illetve az Alpenverein térképét. Az utóbbi az Alpokban különösen részletes, de némelyik Magyarországon is más alapot mutat, mint a közösségi szerkesztésű OSM.

Praktikus újdonság még a webkamerák rétege, vagy az úgynevezett BuddyBeacon: ennek segítségével élőben megoszthatjuk a pozíciónkat a megadott ismerőseinkkel, ami nem csupán egyéni és csoportos túrázás közben jön jól, ha elveszik valaki, hanem fontos biztonsági szolgáltatás is.

Az előfizetés csak egy lehetőség, nincs feltétlenül szükség rá az app és a honlap használatához. Ha mégis érdekelnek a Pro és Pro+ csomagok, az árakról és a hozzájuk tartozó funkciókról részletesen itt tájékozódhatsz. Egyelőre azonban nem érdemes fizetned, mert azok, akiknek van regisztrációjuk a Természetjáróra, vagy legkésőbb február 28-ig létrehoznak maguknak egy fiókot (ezt közvetlenül az appban, vagy a honlapon itt lehet megtenni), 3 hónapig ingyen elérhetik majd a Pro funkciókat.

Egyébként, mivel a platform közös, ha valaki már rendelkezik Pro vagy Pro+ csomaggal az Outdooractive által gyártott bármelyik appban, az előfizetőnek számít a Természetjárón is, és fordítva. Fontos információ, hogy az előfizetési díjat az Outdooractive AG kéri és szedi be, a Magyar Természetjáró Szövetség csak csekély jutalékban részesül. Ezt pedig teljes egészében a szerkesztőség működésére, azaz a Természetjárón megjelenő túrák, látnivalók, szálláshelyek ismertetőjének fejlesztésére és aktualizálására fordítják, így aki előfizet, elkötelezett túrázóként maga is hozzájárul a honlap és az app hosszú távú működéséhez.

A változásról és a 3 hónapos ingyenes időszak igénybevételéről ide kattintva tudhatsz meg többet.

Cikkajánló