47 bajba került személyen segítettek tavaly a börzsönyi hegyimentők

2023-ban 71 alkalommal kérték a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat segítségét. A bevetések során leggyakrabban műszaki mentésben vettek részt, de segítettek 47 emberen is. Bajba jutott túrázók miatt leggyakrabban télen riasztják őket.

Fotó:
MTSZ / Dömsödi Áron
borzsonymentok.hu
Forrás:
Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat
2024. január 16.

2023-ban 71 alkalommal kérték a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat segítségét. A bevetések során leggyakrabban műszaki mentésben vettek részt, de segítettek 47 emberen is. Bajba jutott túrázók miatt leggyakrabban télen riasztják őket.

Télen a legnagyobb probléma abból adódik, hogy vannak, akik felkészületlenül indulnak túrázni, nem veszik figyelembe a téli viszonyokat és a korai sötétedést. A bajba került túrázók között a sérülések közel 50 %-a ficam, rándulás, törés, de a hegyimentők elláttak enyhe sebeket, hipotermiás eseteket és különböző – például cukorbetegség miatti – rosszullétek esetén is segítettek. A bevetések többsége a Magas-Börzsönyben történt. A segélykérők többsége egyébként közvetlenül a Börzsönyi Hegyimentő szolgálat SOS számát ( 20 851 55 95) hívja - derül ki a hegyimentők éves jelentéséből.

A mentés mellett a hegyimentő szolgálat egyik fontos tevékenysége a megelőzés, ezért nagy hangsúlyt fektetnek a veszélyes időjárási helyzetekkel kapcsolatos figyelmeztetésekre, tájékoztatást és tanácsokat adnak a Börzsönyben túrázóknak. Mindezek mellett különböző rendezvényeken is rendszeresen bemutatják tevékenységüket.

A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat adományokból és a tagok befizetéseiből működik, állami támogatást nem kapnak. Míg 2023 elején az egyesület szinte semmivel sem rendelkezett, mára teljes mentőfelszerelésük, fejlett kommunikációs eszközeik és egy öreg terepjárójuk is van. 2023-ban egy bázisuk is lett, Szokolya polgármesterének köszönhetően a település Egészségházában kaptak helyet.

A Börzsöny Speciális Mentő- és Önkéntes Tűzoltó Egyesület (ÖTE) tagjait az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület toborozta 2021 nyarán. A cél az volt, hogy egy specializált szolgálat jöjjön létre, amely elsősorban speciális mentési feladatokat lát el a Börzsöny hegység területén. A tizenegy fős börzsönyi szolgálat tagjai 2022-ben létrehozták az önálló Börzsöny Speciális Mentők Egyesületet, vagy ahogyan sokan a Börzsönyben ismerik, a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálatot.

A szervezet tagjai önkéntesek, akik szabadidejükben, önként, díjazás nélkül végzik a szolgálati tevékenységüket, tagjaik között vannak képzett egészségügyi szakemberek és alpinisták is.

Ha bővebben is érdekel a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat tevékenysége, kattints a borzsonymentok.hu/ oldalra.

Cikkajánló