8-10 tonna szeméttől tisztították meg az idei PET Kupa önkéntesei a Tiszát

A sziszifuszi munkának lassan, de biztosan látszik az eredménye. Látványosan csökkent a hulladékszennyezés a Tisza árterében a PET Kupa akcióinak köszönhetően. 

Szerző:
Természetfilm.hu Egyesület
Fotó:
PET Kupa / Bankó József
2019. augusztus 15.

A sziszifuszi munkának lassan, de biztosan látszik az eredménye. Látványosan csökkent a hulladékszennyezés a Tisza árterében a PET Kupa akcióinak köszönhetően. 

Befejeződött a 7. PET Kupa, amely során idén 16 pillepalackból készült hajó 320 fős legénységgel 8-10 tonna szeméttől szabadította meg a Tisza Tivadar és Záhony közötti szakaszát, csaknem 80 folyamkilométeres távon.

 

 

És, ami jó hír, hogy a környezetvédelmi akcióknak köszönhetően az idén már látszottak az eredmények, látványosan csökkent a szemét a Tisza egyes ártéri területein. Az verseny tapasztalatai alapján bebizonyosodott, hogy azokon a folyószakaszokon, ahol a csapatok a korábbi évek során többször jártak, és gyűjtötték az ártéri hulladékot, sokkal kevesebb a felhalmozódott szemét - olvasható a sajtóközleményben.

 

 

 

Az Természetfilm.hu Egyesület által szervezett egyhetes szemétszedési verseny győztese a Tilos a Rádió csapata lett, akik az elmúlt három évben, kicsit változó felállásban, mindig dobogós helyen végeztek. Második helyezett az ICPDR (Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság) lett, akik nemzetközi hajóként, más legénységgel 2018-ban megnyerték a kupát. A harmadik hely végül három csapat között oszlott meg: baráti csapatként a legfiatalabb nemzedéket is szép számban képviselő Hangák, a kezdetek óta visszatérő dunaföldvári Aztakeservit és a Siemens Evező-SÖK vállalati csapata között. Az egy főre jutó legtöbb hulladékot összegyűjtő csapat különdíját, a Tisza Hősei díjat egy, az Amerikai Egyesült Államokban élő, magyar származású család nyerte, akik négy gyerekkel utaztak haza a versenyre.

 

 

Az akció alatt összegyűjtött hulladék közel felét, főként a PET-palackokat, üvegeket, műanyagból készült tárgyakat újrahasznosítják a magyar hulladékfeldolgozókban. A Természetfilm.hu Egyesület szervezésében ősztől rendszeressé válnak az évközi hulladékgyűjtő akciók, amelyekhez önkéntesek csatlakozását várják.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ismét pillapalackhajókra szállnak a PET-kalózok

Három tonna műanyagot szedtek össze a Tisza-tóból
Észre sem vesszük őket, pedig globális veszélyt jelentenek 

Cikkajánló